Alimentele care cresc testosteronul, hormonul care te ajută să ai o erecție puternică

  • Publicat:
Alimentele care cresc testosteronul, hormonul care te ajută să ai o erecție puternică
Foto: Shutterstock

Testosteronul este un hormon masculin cu rol esenţial pentru funcţia sexuală, libido şi reproducere, dar ajută și la dezvoltarea masei musculare şi păstrarea rezistenţei  oaselor. Totodată, testosteronul ajută la echilibrarea stării emoţionale. Odată cu înaintarea în vârstă, nivelul testosteronului începe să scadă și apar simptome precum: căderea părului, lipsa de interes faţă de sex, infertilitate şi creşterea sânilor.

O metodă naturală de a crește nivelul de testosteron este alimentația corectă. Pe lângă aceasta, este indicat să faci zilnic mișcare, să eviți alcoolul și fumatul și să dormi bine. Iată care sunt cele mai bune alimente pentru creșterea testosteronului, hormonul „virilității”.

Citește și: Care sunt valorile normale ale testosteronului, în funcție de vârstă

Pește gras și fructe de mare

Peștele gras, așa cum este somonul, conține Omega 3, important pentru reglarea nivelului de testosteron. De asemenea, este indicat și consumul de ton, care conține vitamina D, importantă pentru sănătatea oaselor și a mușchilor și pentru îmbunătățirea sistemului imunitar, dar și pentru stimularea producției de testosteron.

Stridiile și fructele de mare în general sunt alte alimente pe care bărbații cu niveluri reduse de testosteron ar trebui să le consume mai des. Acestea sunt o sursă bogată de zinc, care îmbunătățește calitatea spermei și are proprietăți afrodiziace.

Ceapă

Este una dintre legumele cu numeroase beneficii incredibile pentru sănătate – dintre care unul este stimularea testosteronului. Această legumă mărește puterea enzimelor antioxidante și protejează celulele Leydig de deteriorare. De asemenea, declanșează producția de hormon luteinizant, ceea ce crește nivelul de testosteron.

Ghimbir

Bogat în vitamina C, antioxidanți, zinc și vitamina E, ghimbirul poate fi consumat și pentru creșterea nivelului de testosteron. Acesta acționează asupra glandei pituitare, stimulând producție de hormon luteinizant (LH) care crește numărul de spermatozoizi, dar și nivelul testosteronului.

Verdețuri

Spanacul, varza kale, broccoli și salata sunt bogate în nutrienți esențiali precum magneziu, fier, acid folic, calciu, potasiu și diverse vitamine, inclusiv vitamina B. Consumul zilnic de verdețuri ajută la producția crescută de testosteron, reglează nivelul de zahăr și tensiunea arterială, îmbunătățește starea de spirit și întărește oasele și mușchii.

Rodie

Rodia este considerată un superfruct datorită conținutului bogat în antioxidanți, potasiu, vitamina C, care sporesc nivelul de energie, îmbunătățesc starea de spirit, fertilitatea și nivelul de testosteron.

Ouă

Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine, vitamina D, Omega 3 și colesterol „bun”, esențiale pentru menținerea nivelului de testosteron. De asemenea, oul este un aliment esențial pentru musculatură și menținerea senzației de sațietate.

Carne roșie

Carnea roșie, în special carnea de vită, este o sursă bună de proteine și conține fier, zinc, cupru, seleniu și vitamina B12, cu multiple beneficii pentru organism, inclusiv asupra nivelului de testosteron. Leucina, un derivat al aminoacizilor prezent în carne, ajută la dezvoltarea și repararea țesuturilor din oase și mușchi, menținând în același timp rezistența oaselor. Evitați însă produsele foarte procesate pe bază de carne roșie, cum ar fi salamul, baconul, cârnații, șunca etc.

Ulei de măsline

Consumul zilnic de ulei extravirgin de măsline – adăugat în salate, de exemplu – poate ajuta la eliminarea toxinelor din sânge, contribuind totodată la creșterea naturală a nivelului de testosteron.

Banane

Bananele sunt fructe excelente pentru creșterea testosteronului, datorită unei substanțe numite bromelaină din compoziție. Aceasta are efecte benefice asupra digestiei, ajutând totodată la creșterea nivelului de energie, atât de necesară pentru antrenamentele fizice pentru dezvoltarea musculaturii.

Lapte și cereale fortificate

Alimentele fortificate cu vitamina D – precum laptele sau cerealele integrale – sunt foarte importante pentru sănătatea reproductivă a bărbaților. Acestea conțin și alte substanțe nutritive esențiale, cum ar fi zinc, calciu, magneziu, care stimulează producția de testosteron, conferă sațietate, energie și ajută la menținerea greutății corporale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân