Cistita, confundată adeseori de către femei cu „răceala la ovare” sau anexita din cauza simptomelor asemănătoare, reprezintă o inflamaţie a vezicii urinare, ca urmare a pătrunderii bacteriilor prin uretră, canalul prin care este eliminată urina. Această problemă afectează în special femeile, statisticile sugerând că aproape una din 3 femei cu vârste până în 24 de ani se confruntă cu astfel de infecţii ale tractului urinar.
Bărbaţii sunt mai feriţi de această problemă deoarece, susţin medicii, uretra persoanelor de sex masculin este mai lungă şi astfel bacteriile nu au cum să ajungă şi să se multiplice astfel încât să cauzeze vreun prejudiciu stării de sănătate.
Simptomele cistitei includ: durere la urinare sau imediat după procesul de micţiune (cu senzaţie de arsură sau înţepătură în zona genitală), nevoia frecventă şi urgentă de a urina, fără a elimina însă o cantitate normală, urină închisă la culoare şi cu miros puternic, prezenţa sângelui în urină, fără a se vedea însă cu ochiul liber, ci numai la microscop, durere în timpul actului sexual şi dureri puternice de burtă sau senzaţie de înţepeneală şi durere în partea de jos a spatelui.
De asemenea, acestea simptome pot fi însoţite de febră, letargie şi stare generală proastă. La persoanele în vârstă, se poate adăuga şi pierderea de urină care nu poate fi controlată, afecţiune cunoscută şi sub denumirea de incontinenţă urinară.
Deşi simptomele sunt dureroase şi neplăcute, acestea trec adeseori de la sine în cursul a 4 până la 9 zile, fără a fi nevoie de un tratament special. Cu toate acestea, dacă manifestările se înrăutăţesc sau persistă pe o perioadă mai mare de 2 săptămâni, este recomandat să mergeţi la cabinetul medicului specialist, care vă poate recomanda antibiotice care să rezolve această problemă.
Nu trebuie să neglijaţi nici faptul că o infecţie de tract urinar poater fi cauzată de o boală transmisibilă sexual, cum este de exemplu chlamydia, caz în care este imperios necesar consultul medicului ginecolog.
Dacă sunt tratate prompt, infecţiile tractului urinar rareori favorizează apariţia complicaţiilor.
În schimb, dacă sunt ignorate şi nu se iau măsuri, riscul de complicaţii severe este crescut. Printre complicaţii amintim:
Printre cauzele care pot conduce la apariţia cistitei putem aminti: contactul sexual neprotejat sau chiar preludiul, care presupune atingerea zonelor intime ce predispune la răspândirea bacteriilor, igiena precară (ştergerea necorespunzătoare a anusului, din spate în faţă), băile cu spumă sau cu produse care conţin parfum şi care pot irita uretra şi vezica urinară.
De asemenea, cistita este cauzată frecvent de sarcină, care aduce o presiune mai mare asupra uterului şi astfel vezica nu este eliminată complet, încurajând astfel dezvoltarea bacteriilor.
Şi diabetul poate fi o cauză a cistitei, pentru că urina conţine niveluri crecute de zahăr, care favorizează dezvoltarea batceriilor.
Femeile aflate în perioada de post-menopauză sunt iarăşi foarte expuse riscului de a “răci la ovare” pentru că au niveluri foarte scăzute de estrogen şi astfel scade capacitatea organismului de a se apăra în faţa atacurilor microbiene.
De asemenea, persoanele care suferă de pietre la rinichi, cele care au avut implantat un sterilet pe o perioadă mare de timp sau cele care prezintă anumite tumori la nivelul vezicii sunt mult mai expuse riscului de a face cistită.
De cele mai multe ori, cistita poate fi tratată acasă, fără prea mari bătăi de cap. Tratamentele aşa-zise naturiste care pot ameliora simptomele şi care grăbesc vindecarea constau în:
Această problemă poate fi evitată dacă luăm în calcul câteva măsuri preventive extrem de uşor de urmat, cum ar fi: