Sparanghel: beneficii, cu ce se mănâncă, valori nutriționale

Beneficiile consumului de sparanghel: detoxifiază, are proprietăţi anti-îmbătrânire, afrodiziac, protejează împotriva cancerului, ameliorează durerile şi inflamaţiile din corp.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Sparanghel: beneficii, cu ce se mănâncă, valori nutriționale
Foto: freepik / Sparanghel: beneficii, cu ce se mănâncă, valori nutriționale

Are gust fantastic şi efecte nemaipomenite asupra sănătăţii. Aşa poate fi descris pe scurt sparanghelul, această legumă mai puţin cunoscută şi consumată la noi în ţară, dar atât de adorată de alte civilizaţii şi pe bună dreptate. Având în vedere că însuşi regele Ludovic al XIV-lea a dispus construirea de solarii speciale pentru a se bucura de sparanghel tot timpul anului, leguma căpătând astfel titulatura de „hrana regilor”, trebuie să aflăm şi noi de ce este atât de apreciată această legumă.

Iată în linii mari beneficiile consumului de sparanghel: detoxifiază, are proprietăţi antiîmbătrânire, este considerat afrodiziac, protejează împotriva cancerului, ameliorează durerile şi inflamaţiile din corp, previne osteoporoza, reduce riscul de boli de inimă şi malformaţiile congenitale.

Sparanghel: beneficii

Să luăm acum, pe rând, toate aceste efecte benefice şi să descoperim care sunt, de fapt, substanţele miraculoase din compoziţia acestei legume.

Per porţie, sparanghelul conţine:

  • aproximativ 288 de miligrame de potasiu, recunoscut pentru capacitatea sa de a reduce grăsimea de pe abdomen
  • 3 grame de fibre care îmbunătăţesc digestia
  • 40 de calorii
  • zero colesterol sau grăsimi, deci poate fi inclus în orice dietă de slăbire.

Excelent în curele de detoxifiere

Potrivit specialiştilor americani de la UCLA, sparanghelul este leguma numărul 1 în procesele de detoxifiere.

Sparanghelul este bogat în glutation, un aminoacid cu proprietăţi antioxidante care protejează celulele de radicalii liberi şi toxine, astfel că ne menţine pielea tânără şi radiantă, ca la 20 de ani.

Efect afrodiziac

Efectul afrodiziac al sparanghelului este datorat nu compuşilor săi, ci mai degrabă unui cumul de factori psihologici. Se pare că forma sugestivă a sparanghelului este cea care, de fapt, face din această legumă un foarte bun afrodiziac. Francezii numesc sparanghelul asperge, un termen care de regulă este asociat cu… penisul.

Folaţii din sparanghel fac ca această legumă să deţină importante proprietăţi anticancerigene. Aceşti compuşi se găsesc în special în vegetalele verzi şi în citrice. Deşi frecvent se întâmplă ca acidul folic să fie considerat unul şi acelaşi cu folaţii, trebuie să ştiţi că acidul folic este un supliment derivat şi nu are la fel de multe beneficii. Tot folaţii sunt cei care ajută la reducerea inflamaţiilor şi ameliorarea durerilor, dar şi la reducerea riscului de boli de inimă.

Bun pentru oase

Sparanghelul este bogat în vitamina K, care ajută la dezvoltarea şi creşterea densităţii osoase, prevenind astfel osteoporoza şi osteoartrita. De asemenea, vitamina K este esenţială pentru sinteza osteocalcinului. Aceasta este proteina structurală din oase, cu rol de preluare şi depunere a calciului exact acolo unde este nevoie.

O altă substanţă din sparanghel numită inulină este extrem de benefică în dezvoltarea bacteriilor considerate prietenoase pentru organism, făcând astfel digestia un proces mult mai uşor.

Tot sparanghelul poate uşura simptomele mahmurelii, după o noapte de alcool în exces, prin acţiunea protectoare a aminoacizilor şi mineralelor asupra celulelor hepatice.

Ajută ficatul

Asparagina, un alt compus din sparanghel are efect diuretic, deci ne ajută să eliminăm toate toxinele şi sarea în exces din organism, creşte rezistenţa organismului la oboseală şi asigură funcţionarea normală a ficatului.

Acidul folic şi folaţii din sparanghel sunt extrem de indicaţi în regimul alimentar al viitoarelor mămici deoarece carenţa în aceste substanţe creşte semnificativ riscul de Spina Bifida (afecţiune congenitală a coloanei vertebrale a fătului) şi de  anencefalie, malformaţie caracterizată prin absenţa cerebelului şi a encefalului.

De asemenea, sparanghelul are efecte benefice şi asupra tractului urinar, prevenind infecţiile şi apariţia pietrelor la rinichi.

Cu ce se mănâncă sparanghelul

Vreţi un cocteil forte de antioxidanţi şi fibre? Atunci consumaţi sparaghel. Faceţi supe sau garnituri la peşte şi fructe de mare. Vă veţi bucura astfel de preparate speciale, extrem de sănătoase. Sparanghelul este o legumă cu multe beneficii, prea puţin cunoscute la noi.

Noi nu avem sparanghel în bucătăria românească şi e greu de acceptat. Chiar duc o luptă cu pacienţii şi le spun: până vă obişnuiti cu el, luaţi-l ca pe un medicament pentru că vă aduce plusul de magneziu de care aveţi nevoie. Dacă reuşim să păcălim copiii să consume câte un firicel de sparanghel în fiecare zi, e minunat. Vine cu un plus de magneziu care îi ajuta în fixarea calciului în principal, păstrează o balanţă a mineralelor, spune dr. Cristina Bălănescu, nutriţionist.

Sparanghelul este perfect în diete şi poate fi consumat ca garnitură lângă carne, fără riscuri. Atenţie însă! Ca să-şi păstreze calităţile nutritive, gătiţi-l fie pe grătar, fie fiert la abur.

„Introdus în apă, îşi pierde din calităţi, inclusiv din magneziu, şi atunci e un zero minerale, doar de decor, dar nici măcar, pentru că fierbându-l, îşi pierde şi culoarea, şi aspectul”, adaugă nutriționistul.

Pe lângă toate astea, sparanghelul este şi un bun diuretic natural, recomandat pentru sănătatea florei intestinale. El este o sursă excelentă de vitamine, fibre, fosfor, potasiu şi proteine.

Sparanghel alb: beneficii, gust, mod de preparare

Sparanghelul alb este o delicatesă în Germania, mai cu seamă că în perioada aprilie-iulie este celebrat cu un festival dedicat. Dacă nu ai auzit până acum de sparanghel alb, află că este similar celui verde, dar fără clorofilă. De asemenea, spre deosebire de cel verde, sparanghelul alb este mai dulce și mai moale.

Valorile nutriționale ale sparanghelului alb nu diferă de cele ale sparanghelului verde. Gătit, sparanghelul alb conține o cantitate dublă de vitamina C și jumătate din cantitatea de vitamina A.

Beneficii sparanghel alb

Sparangheul alb proaspăt este bogat în acid folic, o substanță crucială pentru sinteza ADN-ului în celulele umane. Sparanghelul alb este bogat în vitamine precum niacine, riboflavin, tiamină, vitamina B6 și acid pantotenic. Aceste vitamine sunt necesare pentru funcțiile enzimatice. Mai mult, sparanghelul alb este bogat în antioxidanți precum Vitamina A, C și E, care oferă un scut împotriva infecțiior și reduc problemele inflamatorii.

Vitamina K este și ea nelipsită și joacă un rol important în activitatea osteopatică, adică în formarea oaselor. Mai mult, vitamina K este eficientă în reducerea deteriorării neuronale din creier. Alte minerale esențiale pe care le conține mai sunt fierul, cupru, potasiu, fosfor, calciu și mangan.

Ce preț are sparanghelul alb?

În general, sparanghelul alb este mult mai scump față de cel verde, iar asta pentru că se regăsește pe piață doar câteva săptămâni din ani și procesul său de creștere necesită o atenție amănunțită.

Ce gust și miros are sparanghelul alb?

Sparanghelul verde este cunoscut pentru modificarea mirosului urinei, iar cel alb are același efect, responsabil pentru acest lucru fiind un acid pe care doar acest aliment îl conține. Odată ajuns în sistemul digestiv, acesta se descompune în compuși care conțin sulfur.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”