Infecţie acută sau cronică a prostatei.
Prostatita este o infecţie genito-urinară frecventă care afectează bărbaţii de toate vârstele, cu o frecvenţă deosebită la adulţii tineri.
Prostatita acută este o infecţie acută a parenchimului prostatic, prezentand un sindrom infecţios cu instalare bruscă (febră de 40 de grade, frisoane) şi tulburări micţionale (arsuri la micţiune,micţiuni dese şi puţin abundente) si chiar retenţie vezicală.
Tratamentul este medicamentos (antibiotice administrate minim 15 zile ) cat si repaus, complicaţiile sunt rare si acestea pot fi : abces al prostatei, orhiepididimită (inflamaţie a testiculului şi a epididimului), retenţie vezicală a urinei.
Prostatită cronică este o infecţie cronică a parenchimului prostatic provocată de prezenţa microabceselor şi a unei inflamaţii majore a prostatei. Prostatită acută insuficient tratată, prostatitele acute recidivante, îngustarea uretrei sau un adenom al prostatei acestea pot conduce la instalarea prostatitei cronice.
Prostatită cronică se caracterizeaza prin dureri perineale, arsuri la micţiune, scurgere uretrală, dureri la ejaculare, scădere a potenţei sexuale, tulburări psihice declanşate de cronicitatea tulburărilor, poate evolua în pusee infecţioase succesive.
Tratamentul este dificil şi constă în administrarea de antibiotice (mai multe săptămâni) in scopul eliminarii focarelor microbiene intraprostatice. Pentru a evita recidivele este recomandabil să se evite alimentele condimentate şi alcoolul.