Căderea părului după COVID: care sunt cauzele, cât durează, ce soluții există

  • Publicat:
Căderea părului după COVID: care sunt cauzele, cât durează, ce soluții există
Sursa foto: Shutterstock

Căderea părului după COVID este un fenomen des întâlnit în cazul celor care au trecut prin infecție și manifestă simptome chiar și la câteva luni distanță de la vindecare.

Dispneea, ceața cerebrală, aritmia, miocardita, problemele renale și cheagurile de sânge se numără printre efectele infecției cu noul coronavirus care pot persista mult timp, chiar și 6-9 luni.

Căderea părului după COVID este cauzată, în principal, de stresul psiho-emoțional care marchează trecerea prin infecție. Însă și furtuna de citokine poate „antrena” acest fenomen al căderii părului atât în timpul infecției, dar mai ales după.

Dacă îți cade părul în smocuri, foarte abundent, peste 300 de fire pe zi, este foarte posibil ca aceasta să fie o reacție a organismului ca urmare a trecerii prin boală, mai ales dacă ai avut o formă moderată sau severă.

Cu răbdare, fără să intri în panică, urmând un regim alimentar bogat în vitamine și minerale, având un somn de calitate și făcând zilnic mișcare, vei reuși să depășești această problemă.

Stresul intens duce la căderea părului după COVID

După o perioadă de stres intens, atât emoțional, cât și fizic, apare fenomenul numit efluviu telogen, care constă în căderea bruscă și abundentă a părului.

Acest fenomen poate fi declanșat de trecerea prin boala COVID, dar și de naștere, operație majoră, scăderea rapidă în greutate.

De reținut însă că efectele acestui stres puternic se pot face simțite chiar și la 3-4 luni distanță, deci nu apar imediat, ci la o anumită distanță de factorul stresor.

Din acest motiv este uneori dificil de stabilit cauza căderii părului. Persoanele afectate consideră, eronat, că un eveniment recent este de vină pentru căderea părului, când, de fapt, un stres puternic resimțit în urmă cu mai multe luni, așa cum este și cazul infecției cu coronavirus, poate sta de fapt la originea problemei.

Sursa foto: Shutterstock

Potrivit medicilor, căderea părului după COVID survine din cauza oxigenării insuficiente a foliculului, a febrei survenite pe parcursul bolii, dar și a nivelului crescut al inflamației din corp, factori care întrerup regenerarea și predispun la subțirea și căderea părului.

Un studiu publicat în revista The Lancet arăta că printre efectele pe termen lung (6-9 luni) resimțite de pacienții trecuți prin infecția cu coronavirus și care au avut nevoie de spitalizare se numără: oboseala, epuizarea, slăbiciunea musculară, tulburările de somn, anxietatea, depresia și căderea părului.

Carențele nutriționale (în special de vitamina B12 și D – esențiale pentru sănătatea pielii și a părului) apărute pe fondul alimentației dezechilibrate ca urmare a lipsei ori deformării mirosului și gustului – fenomen numit parosmie – pot fi, de asemenea, posibile cauze ale căderii părului după COVID.

Cum combați căderea părului după COVID

Pentru a reduce numărul de fire de păr căzute și a contribui la regenerarea acestuia, este indicat să iei anumite măsuri ce vizează în principal regimul alimentar.

Sursa foto: Shutterstock

Dieta trebuie să fie bogată în proteine de calitate, vitamina D, B12, fier, zinc, biotină, antioxidanți și aminoacizi, substanțe nutritive care ajută la redobândirea imunității și, implicit, au efect benefic asupra părului.

Astfel de nutrienți găsești în alimente precum carne slabă de pui, curcan, pește, ficat, ciuperci, fructe de pădure, ouă, nuci, semințe, cartofi dulci, banane, verdețuri.

De asemenea, ține cont de următoarele recomandări:

  • Folosește șampoanele fără parabeni și fără sulfați
  • Evită să folosești prea mult balsam sau uleiuri de păr
  • Evită placa de păr, ondulatorul, ceara, fixativul
  • Bea zilnic 2 litri de apă

Dacă te confrunți cu căderea părului după COVID, nu ezita să ceri sfatul medicului dermatolog, care îți poate recomanda produse speciale pentru stimularea creșterii firului de păr și creșterea rezistenței acestuia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”