Băutura care te deshidratează cel mai mult vara. Ce semne îți dă corpul când ești deshidratat

  • Publicat:
Băutura care te deshidratează cel mai mult vara. Ce semne îți dă corpul când ești deshidratat
Sursa foto: Shutterstock

În timpul caniculei este complet contraindicat consumul de alcool, sub orice formă. Fie că vorbim de bere, vin, cidru sau tărie! Medicii avertizează că alcoolul deshidratează cel mai mult și trebuie evitat în timpul caniculei. Dacă totuși ți-e poftă de un pahar de vin, combină-l cu un pahar de apă, pentru a preveni deshidratarea. În caz contrar, riști să te expui unui risc crescut de atac vascular termic.

Tot în categoria băuturilor de evitat sau de consumat cu moderație în timpul caniculei se numără cafeaua (caldă sau rece), ceaiurile și sucurile care conțin cafeină, o substanță care deshidratează.

Mai mult, un studiu publicat în revista American Journal of Physiology arată că băuturile carbogazoase înrăutățesc deshidratarea și cresc riscul de afecțiuni renale.

Cafeaua rece și ceaiurile cu cafeină pot fi consumate în timpul caniculei, dar cu moderație și neapărat cu o cantitate egală de apă, pentru a preveni deshidratarea, spune dr. Heather Mangieri.

Apa, limonada, cele mai bune băuturi de consumat în timpul caniculei

Cea mai bună băutură de consumat în timpul caniculei rămâne însă apa. Fie că o consumi simplă sau cu adaos de fructe, sub formă de limonadă, apa este singura băutură care hidratează și menține echilibrul electrolitic.

Trebuie să bem aproximativ 3 litri de apă atunci când temperaturile sunt caniculare și umiditatea este crescută.

Această cantitate poate fi chiar mai mare în cazul în care faci sport sau lucrezi în mediul exterior, expus la temperaturi crescute.

Ce mâncăm când e caniculă

Chiar dacă nu-ți vine să mănânci nimic când temperaturile crescute te storc de orice urmă de energie, trebuie să eviți să cazi în această extremă. Alimentele potrivite te ajută să îți menții energia, dar au un rol important și în hidratarea organismului.

Cele mai indicate alimente de consumat în timpul caniculei sunt: castraveții, salata verde, dovlecelul, ridichile, varza, roșiile, piersicile, portocalele, căpșunele, pepenele roșu, ardeiul gras, pepenele galben.

Acestea sunt bogate în apă, dar și în substanțe nutritive importante pentru menținerea sănătății, numeroase vitamine, minerale și antioxidanți.

De evitat alimentele foarte grase, sărate și prăjelile!

Semnele deshidratării

Culoarea urinei este un indicator-cheie al deshidratării. Cu cât este mai închisă la culoare, cu atât ești mai deshidratat.

De asemenea, respirația urât mirositoare poate fi un semn că nu bei destulă apă.

Alte semne ale deshidratării sunt senzația permanentă de sete, oboseala, amețeala, senzația de leșin, gura uscată, ochii roșii, uscați.

Atenție! Deshidratarea duce la îngroșarea sângelui și mărește efortul inimii. Când corpul uman se supraîncălzește are loc un proces rapid de deshidratare prin transpirație, datorită efortului de a menține temperatura corpului constantă.

Dacă stresul termic depășește capacitatea de termoreglare a organismului, se ajunge la epuizare termică (heat exhaustion), caracterizată de greață, crampe și amețeală și mai apoi la șoc sau atac vascular termic (heat stroke), care poate produce delir, piele fierbinte și uscată și leșin.

În cazuri extreme, șocul termic poate duce deces.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”