Dacă iei aceste medicamente vara, riști să te arzi! În plus, cresc riscul de epuizare termică

  • Publicat:
Dacă iei aceste medicamente vara, riști să te arzi! În plus, cresc riscul de epuizare termică
Sursa foto: Shutterstock

Sensibilitatea la soare și epuizarea termică din timpul verii pot fi declanșate de anumite medicamente. Unele dintre ele sunt luate frecvent, fără rețetă de la medic, așa cum este cazul ibuprofenului sau al antihistaminicelor. Însă și suplimentele naturale îți pot strica distracția din concediu, în special cele pe bază de sunătoare.

Aceste medicamente și suplimente pot crește sensibilitatea la soarele arzător de vară și riscul de a face arsuri solare. În cazurile mai grave se poate ajunge la fotosensibilitate, o reacție care poate provoca erupții roșii, dureroase, vezicule pline cu lichid și mâncărime.

Reacții fototoxice versus reacții fotoalergice

Când spunem că un medicament cauzează fotosensibilitate, ne referim la faptul că provoacă o schimbare chimică a pielii care o face să reacționeze anormal la razele ultraviolete ale soarelui, spune Jessica Krant, medic dermatolog.

Fotosensibilitatea apare în două forme de bază: reacții fototoxice și reacții fotoalergice. În reacțiile fototoxice, razele ultraviolete interacționează cu medicamentele, ducând la o erupție similară arsurilor solare, care apare în câteva minute de la expunerea la soare.

Mai puțin frecvente, deși la fel de deranjante, sunt reacțiile fotoalergice. Acestea apar atunci când razele UV declanșează modificări chimice care determină corpul să trateze o substanță ca și cum ar fi un alergen. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, cu anumite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene topice, cum ar fi diclofenacul. Consecința este o erupție roșie, mâncărime, simptome care se dezvoltă în primele 24 de ore de la expunerea la soare.

În cazul în care urmezi un tratament diuretic cu hidroclorotiazidă și te expui la soare, există riscul să dezvolți pete maronii permanente pe piele.

Temperaturile crescute, medicamentele și deshidratarea

Arsurile solare și problemele pielii nu sunt singurele efecte secundare induse de anumite medicamente în timpul verii. Unele tratamente, în special diureticele, determină creșterea producției de urină, dar și riscul de deshidratare.

Antidepresivele, pe de altă parte, reduc transpirația, ceea ce face dificil procesul de reglare a temperaturii corporale.

Toate aceste consecințe ale medicamentelor cresc sensibilitatea la soare, riscul de crampe musculare, epuizare termică și, în cele mai grave situații, de accident vascular cerebral, o urgență medicală, scrie consumerrsreports.

Iată mai jos câteva exemple de medicamente care cresc sensibilitatea la soare și riscul de epuizare termică:

Medicamente care cresc sensibilitatea la soare și riscul de epuizare termică

  • Antibiotice (ciprofloxacina, sulfadiazina, doxiciclina)
  • Antidepresive (amitriptilina, doxepina, nortriptilina)
  • Antihipertensive (benazepril, captopril, valsartan, clorotiazida, hidroclorotiazida)
  • Analgezice (iburprofen, naproxen, diclofenac)
  • Antiacneice (acid salicilic, tretinoină)
  • Antihistaminice (difenhidramina)
  • Antipsihotice (olanzepina, risperidona, tioridazina)
  • Anticolinergice (oxibutinina) și solifenacina

Cum să te protejezi

Deși nu toată lumea se confruntă cu sensibilitatea la soare ca urmare a administrării acestor medicamente în timpul verii, riscul este cu atât mai mare cu cât sunt luate mai multe astfel de medicamente simultan și, mai ales, în timpul zilei.

Iată câteva strategii pentru a reduce riscul de epuizare termică și sensibilitate la soare atunci când ești nevoit să iei astfel de medicamente:

  1. Citește cu atenție prospectul medicamentelor și întreabă medicul sau farmacistul dacă poți lua anumite pastile pe timp de noapte.
  2. Bea multe lichide, chiar dacă nu îți este neapărat sete, minimum 2 litri pe zi. Dacă urmezi tratament cu diuretice, întreabă medicul ce cantitate de apă e bine să bei zilnic. Evită consumul de alcool și cafea!
  3. Protejează-te de soare – folosește mereu cremă solară cu factor mare de protecție, evită expunerea la soare între orele 11-18, acoperă-ți cât mai mult din corp cu haine largi din materiale naturale, de culoare deschisă, care lasă pielea să respire și pune o pălărie pe cap.
  4. Recunoaște semnele epuizării termice: dureri de cap, puls accelerat, hiperventilație, greață, amețeală, confuzie, crampe musculare. În cazul în care apar astfel de simptome, refugiază-te într-o cameră răcoroasă, așază-te pe pat cu picioarele ușor ridicate pe o pernă, pune pe piele comprese cu apă rece și bea apă sau lichide speciale de rehidratare pe bază de electroliți.

În cazul în care semnele epuizării termice se înrăutățesc, solicită ajutor medical de urgență. În lipsa tratamentului adecvat, epuizarea termică duce la accident vascular cerebral!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân