Captopril sub limbă pentru scăderea tensiunii – de ce nu este indicat?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Captopril sub limbă pentru scăderea tensiunii - de ce nu este indicat?

Captopril sub limbă, un sport național carpato-ponto-dunărean care s-a răspândit la români cu o iuțeală pentru care până și SARS-CoV-2 ar păli de invidie.

Așa își începe postarea medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu, care atrage atenția asupra acestui obicei deloc indicat pentru scăderea tensiunii arteriale, mai ales că medicamentul despre care face vorbire – folosit în tratamentul HTA, insuficienței cardiace congestive și a nefropatiei diabetice – poate duce la complicații severe atunci când este administrat în paralel cu alte medicamente antihipertensive.

Potrivit dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, creșterile de tensiune sunt cauzate, de cele mai multe ori, de excesul de sare, caz în care nu Captopril sub limbă este soluția, ci un diuretic.

Redăm mai jos postarea medicului:

Din nou, despre Captopril sub limbă, sport național carpato-ponto-dunărean.

Nu este nicio noutate: primul gest al din ce în ce mai multor români este de a lua Captopril sub limbă când le crește tensiunea. Unii au aflat despre această soluție de la medici, alții de la rude, alții de la vecini, prieteni.

Cu ceva timp în urmă am postat cazul unui domn, sănătos tun, vârsta sub 45 de ani care spărgea o tabletă de Captopril sub limbă în momentul în care tensiunea trecea de 13. Pontul îl primise de la colegul lui de birou. De la MAI. Avea tensiometrul în sertarul biroului. Cum trecea de 13, Captopril sub limbă.

Captopril sub limbă s-a răspândit la români cu o iuțeală pentru care până și SARS-Cov-2 ar păli de invidie. Nu contează dacă omul este hipertensiv sau nu, dacă are și alte medicamente antihipertensive în tratamentul zilnic, dacă este tânăr sau bătrân, dacă are sau nu vreo afecțiune renală. Cum crește tensiunea la 16-17, cum Captopril sub limbă.

Captopril sub limbă a devenit un sport național atât de răspândit, încât încep să întrezăresc o inițiativă parlamentară pentru un Proiect de Lege care să declare Ziua Captoprilului, sărbătoare națională în care toți românii stau acasă și iau Captopril sub limbă ca să nu facă tensiune. De aici și până la introducerea Captoprilului sub limba Vulturului de pe stema țării nu ar mai fi decât un singur pas.

Cu siguranță puțini dintre cei care fac asta știu că acest medicament, Captopril , este făcut din veninul unui șarpe din Brazilia: Bothrops jararaca. Așa își omoară el victimele: le injectează captopril, victimei i se prăbușește tensiunea și moare.

Ceea ce cred că trebuie știut este:

  1. Tensiunea arterială este variabilă, când mai mare, când mai mică, în funcție de nevoile organismului.
  2. Corect, tensiunea arterială se măsoară în repaus, în liniște, de câte 3 ori dimineața la trezire și/sau seara la culcare, timp de 7 zile. După care, dacă vrei să știi că ești hipertensiv sau nu, te duci cu datele înregistrate la un medic. La fel dacă, hipertensiv fiind, vrei să știi că tratamentul pe care îl ai este bun.
  3. În timpul zilei până la 30% dintre valorile măsurate ale tensiunii arteriale au voie să fie peste 14. Nu înseamnă că ai hipertensiune sau că tensiunea ta nu este controlată.
  4. De cele mai multe ori, creșterile de tensiune sunt datorate faptului că ai „scăpat” mai multă sare în mâncare. Soluția este deci să iei un medicament care îți scoate din corp excesul de sare. Adică un diuretic. Adică Furosemid de cele mai multe ori.
  5. Captopril în combinație cu alte medicamente antihipertensive (sartani, spironolactonă) poate duce în timp la complicații severe și inclusiv la colaps (prăbușirea tensiunii arteriale și pierderea cunoștinței).

Și, ca să închei: românii iau sub limbă, cu seninătate, echivalent de venin de viperă braziliană, dar se codesc să se vaccineze.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân