Boala neurologică care apare în special la femeile tinere

Scleroza multiplă este o afecţiune a adultului tânăr, vârsta generală a debutului manifestărilor fiind între 29-33 de ani, dar această plajă este mult mai largă, de la 10 la 59 de ani.
  • Publicat:
Boala neurologică care apare în special la femeile tinere
Dr Irene Davidescu, medic neurolog, foto arhivă

Dr. Irine Davidescu, medic primar neurolog atrage atenția asupra sclerozei multiple, o boală cu 1000 de fețe, ce se poate manifesta în jurul vârstei de  40 de ani. În țara noastră 35-40 de pacienți la 100.000 de locuitori sunt diagnosticați cu scleroză multiplă.

CSÎD: Ce este scleroza multiplă?

Dr. Irine Davidescu: Scleroza multiplă, cunoscută şi sub denumirea de scleroză în plăci, este o afecţiune inflamatorie a creierului şi a măduvei spinării (a sistemului nervos central).

Scleroza multiplă este o sfecţiune autoimună, potenţial invalidantă, afecţiune în care sistemul imunitar atacă mielina (n.r. teaca ce învelește fibra nervoasă), cauzând astfel probleme de „comunicare” între creier şi celelalte zone ale corpului.

Odată cu apariţia tehnicilor de diagnostic specializat, cum ar fi scanner-ul cu Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN), există cazuri de SM diagnosticate chiar din copilărie, nu doar din adolescenţă, astfel încât limita inferioară de vârsta de 15 ani, exprimată în textele de specialitate nu trebuie să fie vazută ca o limita fixă în ceea ce priveşte diagnosticarea bolii.

Incidenţa sclerozei multiple în rândul femeilor este mai ridicată decât la bărbaţi cu aproximativ 50% (adică în proporţie de 3 femei pentru fiecare 2 bărbaţi).

Semne și simptome evidente ale sclerozei multiple

CSÎD: Când s-ar putea gândi o persoana că ar putea avea scleroza multiplă?

Dr. Irine Davidescu: Orice simptomatologie care sugerează implicarea sistemului nervos central (creier și măduvă) la un pacient tânăr, trebuie să ridice un semnal de alarmă, mai ales că România se află în zona de prevalență medie pentru scleroza multiplă (35-40 pacienți/100.000 locuitori).

CSÎD: Când este cazul să ne prezentăm de urgență la medicul neurolog?

Dr. Irine Davidescu: Nu există o analiză concretă care să depisteze scleroza multiplă, de aceea diagnosticarea acestei afecţiuni poate fi o provocare pentru medici. Scleroza multiplă este diagnosticată în urma mai multor analize şi teste.

Un atac (puseu, recădere) este definit ca o tulburare neurologică sugestivă pentru SM cu durata de minimum 24 ore, în absența febrei. Trebuie excluse pseudoatacurile sau episoadele paroxistice singulare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân