Hipotensiune arterială și hipertensiune arterială – un medic cardiolog explică cum să le deosebești

Cum știi dacă ai hipotensiune arterială sau dacă ai hipertensiune arterială?
  • Publicat:
Hipotensiune arterială și hipertensiune arterială – un medic cardiolog explică cum să le deosebești
Dr. Ana Maria Vintilă, medic primar cardiologie, Spital Clinic Colțea, Președintele Grupului de Tensiune Arterială din cadrul Societății Române de Cardiologie, foto arhivă

Dr. Ana Maria Vintilă, medic cardiolog, Secretar Grupul Hipertensiune Arteială la Societatea Română de cardiologie atrage atenția asupra pericolului hipertensiunii arteriale. Iată ce valori ale presiunii sângelului are un pacient diagnosticat cu hipotensiune arterială și ce rezultate au măsurătorile la pacienții hipertensivi.

 

CSÎD: Ce este hipotensiunea arterială?

Dr. Ana Maria Vintilă: Hipotensiunea arterială este definită prin scăderea valorilor tensionale sub 110/70 mmHg.

În general, tinerii cu hipotensiune se simt bine

CSÎD: Dar există persoane care au valori mici ale presiunii sângelului dar se simt bine. De ce?

Dr. Ana Maria Vintilă: Da, se întâmplă. Dacă tensiunea arterială stă în mod constant la valori între 90-110/50-70 mmHg te poți simți bine. Această situație este întâlnită mai ales la tineri.

CSÎD: Trebuie făcut ceva în acest sens?

Dr. Ana Maria Vintilă: Nu. Aceste valori trebuie acceptate ca atare și nu constituie un semnal de alarmă.

La inițierea unei tratament medicamentos se poate ajunge la hipotensiune

CSÎD: Când este totuși cazul să se meargă la medic?

Dr. Ana Maria Vintilă: Există cazuri când un pacient care este obișnuit să stea la valori tensionale mai mari, între 130-140 mmHg tensiune arterială sistolică, o valoare care scade cu 20 mmHg față de cea obișnuintă, să însemne hipotensiune. De aceea, este important ca orice modificare sau inițiere a tratamentului antihipertensiv să se facă numai și numai de către medic, cu atenție.

CSÎD: Există categorii de persoane vizate?

Dr. Ana Maria Vintilă: Da, aș specifica vârstnicii ce pot resimți o astfel de neplăcere când se schimbă tratamentul medicamentos. Însă, stările sunt tranzitorii, creierul se va obișnui cu noua valoare tensională. Se impune supravegherea medicul curant.

Cine are hipotensiune arterială?

CSÎD: Când se pune diagnosticul de hipertensiune arterială?

Dr. Ana Maria Vintilă: Atunci când valorile tensionale măsurate sunt egale cu sau depășesc 140/90 mmHg, vorbim de hipertensiune arterială.

CSÎD: Ce riscuri poate avea un pacient hipertensiv care nu tratează medicamentos afecțiunea?

Dr. Ana Maria Vintilă: I se mai spune ucigașul tăcut. Hipertensiunea este o afecțiune care poate determina urmări severe precum accidentul vascular cerebral, insuficiența cardiacă, insuficiența renală, infarctul de miocard, etc.

Surse: Societatea Română de Cardiologie

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”