Antrenează-ți memoria ca să previi demența. 7 elemente-cheie pentru o minte veșnic tânără

  • Publicat:
  • Actualizat:
Antrenează-ți memoria ca să previi demența. 7 elemente-cheie pentru o minte veșnic tânără
Antrenează-ți memoria ca să previi demența. 7 reguli pentru o minte veșnic tânără. Foto: profimediaimages.ro

Memoria poate fi antrenată în așa fel încât să reducem la minimum riscul de a ne confrunta la bătrânețe cu mult-temuta demență. Iar acest antrenament pentru memorie nu presupune un efort supraomenesc. Specialiștii în neuroștiințe au întocmit un ghid simplu în 7 pași pentru a ne menține în formă memoria și sănătatea creierului.

Antrenament pentru memorie cu metoda DANCERS

Majoritatea dintre noi experimentăm ocazional un „senior moment”, un lapsus, pe măsură ce îmbătrânim. Însă nu toate problemele de memorie sunt motive de îngrijorare și există metode de gestionare a acestor „uitări” enervante de zi cu zi.

Chiar dacă aceste „alunecări” de memorie pot fi jenante și stresante, asta nu înseamnă că automat vei suferi de demență. Însă, în cazul în care aceste momente de uitare devin mai frecvente sau mai severe ori dacă îți afectează viața de zi cu zi (cum ar fi să uiți să plătești diverse facturi sau să îți iei medicamentele), medicul îți poate recomanda o evaluare neuropsihologică.

În cadrul acestui consult, specialistul îți evaluează memoria și alte abilități cognitive, cum ar fi atenția, funcția executivă, limbajul și abilitățile vizuale și spațiale.

Pentru a-ți antrena memoria și a preveni sau întârzia boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență, poți adopta câteva strategii simple în stilul de viață, reunite sub acronimul DANCERS de dr. James Ellison, fost director al programului de psihiatrie geriatrică de la Spitalul McLean (Massachusetts, SUA).

Managementul bolilor (Disease management)

Menține o greutate sănătoasă, nu fuma și ține sub control tensiunea arterială, colesterolul și nivelul zahărului din sânge respectând tratamentul indicat de medic.

Activitate (Activity)

Exercițiile cardio sau aerobe/de rezistență ajută la oxigenarea sângelui și îmbunătățesc capacitatea de memorie și gândire. Printre aceste exerciții cardio se numără: mersul pe jos, bicicleta eliptică, urcatul scărilor, alergarea, ciclismul, dansul, înotul, drumețiile etc.

Nutriție (Nutrition)

Dieta DASH, MIND și cea mediteraneeană pun accentul pe fructe și legume proaspete, cereale integrale, carne slabă, pește gras și grăsimi sănătoase, despre care s-a demonstrat că au beneficii asupra sănătății creierului. De asemenea, aceste diete sunt eficiente pentru slăbire și ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Stimulare cognitivă (Cognitive stimulation)

Provoacă-ți în mod regulat creierul. Cu cât îl folosești mai mult, cu atât memoria, atenția, concentrarea, creativitatea, orientarea vor fi mai în formă.

Câteva activități în acest sens sunt: pictura, modelajul, completarea de integrame, sudoku, rebus, învățarea unei limbi străine, șah, table, rummy, grădinăritul, cititul cu voce tare, aranjarea puzzle-urilor, vizionarea de filme etc.

Angajament (Engagement)

Cercetările arată că există o legătură puternică între izolare și declinul funcției cognitive. Orice tip de angajament social este util.

Calitatea contactelor umane contează foarte mult în prevenirea bolii Alzheimer. De aceea se recomandă evitarea însingurării, înconjurarea de persoane vesele, optimiste, implicarea în asociații, în grupuri de oameni care au preocupări comune, cultivarea relațiilor de prietenie.

Relaxare (Relax)

Creierul are nevoie constant de perioade de relaxare pentru a funcționa optim. Exercițiile de respirație profundă, yoga, meditația, cititul, înotul sunt exemple de activități relaxante care ajută la deconectarea creierului de la tumultul vieții de zi cu zi.

Somn (Sleep)

Somnul este foarte important atât pentru sănătatea creierului, cât și a sănătății în general. Pentru a obține cele 7-9 ore de somn recomandate pe noapte, practică o „igienă bună” a somnului. Exemple: setează un program de somn și respectă-l, evită orice dispozitiv electronic cu cel puțin o oră înainte de culcare, nu mai mânca după ora 8 seara.

Surse:

Cohen PhD ML, Ryan Ma AC, Lanzi PhD Ccc-Slp AM. Prevention of and Early Intervention for Cognitive Decline Due to Alzheimer’s Disease and Related Disorders. Dela J Public Health. 2021 Sep 27;7(4):118-122. doi: 10.32481/djph.2021.09.014

neurospeechsolutions.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”