5 semne ale demenței timpurii. Dacă ai început să faci următoarele lucruri, mergi la medic!

Dacă observi că ai început să faci următoarele 5 lucruri, ar putea fi semne ale demenței timpurii și cel mai bine ar fi să consulți un medic specialist.
  • Publicat:
  • Actualizat:
5 semne ale demenței timpurii. Dacă ai început să faci următoarele lucruri, mergi la medic!
Ai început să faci aceste lucruri? 5 semne ale demenței timpurii!

După un proces îndelungat și ambiguu care s-a încheiat cu diagnosticarea cu demență timpurie a actorului Bruce Willis, această afecțiune (demența timpurie) a devenit un subiect din ce în ce mai dezbătut; familia actorului promovând mai ales modalitățile prin care această boală cruntă – care afectează abilitățile cognitive – să poată fi diagnosticată din timp pentru a putea lua măsuri care să amelioreze simptomele.

Pentru demența timpurie nu există încă un tratament sigur care să o oprească din a deteriora memoria, gândirea și judecata. În general, simptomele demenței apar treptat și se agravează în timp. Iar tot ceea ce ne rămâne este să le reperăm din cele mai incipiente faze pentru a amâna cât mai mult cu putință efectele devastatoare.

Descoperă 5 semne care îți pot indica faptul că (vei) suferi de demență timpurie:

Uitarea zilnică a obiectelor

Uitarea zilnică a obiectelor mărunte, cum ar fi cheile sau ochelarii, poate fi un semn timpuriu al demenței.

Dacă realizezi că începi să uiți unde pui astfel de obiecte sau că trebuie să le cauți mai mult timp decât de obicei pentru a le găsi –  ar putea fi un indiciu clar al unei probleme cognitive.

Citește mai multe despre Bruce Willis, diagnosticat cu demență frontotemporală, o boală incurabilă care atrofiază creierul.

Dificultăți în planificare și organizare

Dacă începi să ai dificultăți în planificarea și organizarea activităților zilnice sau în ceea ce privește îndeplinirea sarcinilor comune, cum ar fi plata facturilor, gătitul ș.a.md., acestea ar putea fi, de asemenea, semne ale deteriorării cognitive.

Dificultăți în găsirea cuvintelor

Atunci când îți este din ce în ce mai dificil să îți găsești cuvintele potrivite în cadrului unui dialog, să explici anumite întâmplări sau pur și simplu să porți o discuție coerentă, trebuie să consulți un medic specialist în neurologie.

Un alt semn al demenței timpurii – un semn ceva mai evident – constă în folosirea greșită a cuvintelor, punerea lor în contexte neadecvate semnatic.

Dificultăți în gândirea abstractă

Gândirea abstractă, precum calcule simple sau înțelegerea unor concepte abstracte, indică o posibilă prezență a demenței timpurii.

Așa cum demența timpurie se manifestă și prin dificultatea de a rezolva probleme comune, care altădată ți-ar fi fost la îndemână.

Schimbări ale personalității și ale dispoziției

Dacă observi că devii mai agitat, anxios sau te irită mult mai repede și mai des aspecte banale din viața de zi cu zi, consultă un medic.

Un alt apanaj al demenței timpurii este dorința inexplicabilă de a te retrage din activitățile sociale și de a evita contactul cu prietenii și familia.

Concluzie

În general, este important să fii atent la cele mai mici și mai incipiente semne ale demenței timpurii și să cauți ajutor medical cât mai repede.

Odată ce demența este diagnosticată, există opțiuni de tratament și gestionare care pot încetini progresia bolii și pot ajuta la menținerea calității vieții.

Citește și: Demența dă semne încă de la 45 de ani, dar nu le băgăm în seamă. Ce indicii dau ochii când ai risc crescut de boală Alzheimer

Citește și: Ce este deficitul cognitiv lejer? Riscul de demență e de 5 ori mai mare la persoanele cu acest tip de tulburare de memorie

Citește și: Prof. univ. dr. Alexandru Vladimir Ciurea: cum putem reduce riscul de demență și Alzheimer

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân