Medicamentul gratuit care te scapă de foame, durere și tristețe. Recomandat de Mihaela Bilic!

Medicamentul gratuit care te scapă de foame, durere și tristețe. Recomandat de Mihaela Bilic!
Muzica este medicamentul gratuit care te scapă de foame, durere și tristețe. Foto: envato

Muzica „ține de foame” și ne poate face mai fericiți și mai sănătoși, spun oamenii de știință. Aceștia au hotărât că muzica este o necesitate biologică, un element de bază pentru sinteza de dopamină, alături de alte elemente vitale pentru supraviețuire, adică mâncare și sex. Dopamina este substanța care stimulează sistemul de recompensă și ne face să ne simțim bine, satisfăcuți, fericiți.

„Ultimele cercetări în materie de neuroștiințe au arătat că muzica este un antidot pentru stres, durere, pierderile de memorie, dependențe și depresie. În fiecare etapă a vieții noastre, de la embrionul din burta mamei până la bunicii care suferă de Alzheimer, ne putem echilibra creierul cu ajutorul muzicii, spune dr. Mihaela Bilic.

Muzica ne face să uităm de foame

Mecanismul de recompensă este metoda prin care natura ne face să repetăm instinctiv activitățile care ne fac plăcere. De exemplu, se întâmplă adesea să mâncăm de plăcere, chiar dacă nu ne este foame, pentru că mâncarea activează circuitul de recompensă.

Se pare că și muzica funcționează la fel, face legătura între ariile cerebrale cognitive și zonele biologice care țin de supraviețuire.

Creierul percepe muzica ca pe o mâncare bună, devenim fericiți și chiar euforici atunci când intrăm într-o transă muzicală. Prin intermediul dopaminei, muzica acționează ca un drog, cu ajutorul ei putem uita de foame, de durere sau de tristețe, devenim mai puternici și mai inteligenți.

Începând cu anul 2007, în competițiile sportive le-a fost interzis participanților să asculte muzică în căști. S-a constatat că putem obține un efect de dopaj și performanțe sportive superioare când ascultăm o piesă muzicală la volum și intensitate mare.

Muzica ne ajută să ne depășim limitele: mai repede, mai mult, mai tare!

În timpul efortului fizic, descărcarea de dopamină indusă de muzică reduce cu 50% senzația de oboseală și scade sinteza de cortizol (hormon de stres).

După sport, aceeași dopamină permite o oxigenare eficientă și refacerea rapidă a organismului.

Dureri, dependențe, tristețe? Alungă-le cu muzică!

Muzica este un element terapeutic când vine vorba de tratarea dependențelor de orice fel, de la droguri la alcool. Are efect benefic și în tulburările de comportament alimentar, crizele de bulimie sunt mai rare atunci când ne folosim de muzică ca să obținem o stare de bine.

Ritmul și armonia muzici neutralizează stresul, frustrarea, încordarea și impulsivitatea. Muzica reduce anxietatea și gândurile negative, îmbunătățește sănătatea mintală.

Știați că muzica face inima să vibreze? Sistemul auditiv este conectat cu sistemul limbic, responsabil de reacțiile emoționale. Nu întâmplător ni se face pielea de găină atunci când ascultăm o melodie care ne emoționează profund. Cu muzică totul devine mai ușor, mai plăcut.

Nu rămâne decât să găsiți stilul muzical care vi se potrivește, care vă dă bună dispoziție și vă face să zâmbiți. Apoi ascultați pe repeat și cu volumul dat tare, veți vedea că nu mai aveți nevoie de mâncare!

Foto: envato
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Bilic - Medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice
Mihaela Bilic este unul dintre cei mai apreciați și căutați nutriționiști din țară. De profesie medic, ea a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în anul 1996. Și-a efectuat rezidenţiatul în Secţia de Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân