Pielea de găină poate ascunde o boală incurabilă

Frica, nostalgia, plăcerea, euforia sau excitaţia sexuală determină aşa-numita piele de găină. Acest fenomen poate avea însă la bază şi o afecţiune, care nu se poate vindeca, dar poate fi ameliorată.
  • Publicat:
Pielea de găină poate ascunde o boală incurabilă

Frica, nostalgia, plăcerea, euforia sau excitaţia sexuală determină aşa-numita piele de găină. Acest fenomen poate avea însă la bază şi o afecţiune, care nu se poate vindeca, dar poate fi ameliorată. Toţi oamenii prezintă la baza firelor de păr nişte muşchi minusculi, numiţi anatomic „muşchii erectori ai firului de păr”. Aceştia se contractă uneori la frig sau în cazul unor emoţii puternice, atunci când „simţim fiori”. 
 

Dacă o persoană prezintă această stare, supranumită „piele de găină”, în permanenţă sau pe perioade îndelungate, fără a avea legătură cu frigul sau cu emoţiile, atunci vorbim despre keratoza foliculară.

Citeşte mai multe despre această afecţiune aici!

„Keratoza foliculară (pilară) este o afecţiune frecventă, caracterizată de tulburarea keratinizării la nivelul firelor de păr, cu prezenţa acelor mici papule, aspre la palpare, mai ales în zona braţelor şi a coapselor.

Afecţiunea are o componentă genetică şi se asociază adesea cu xeroza cutanată (uscăciunea pielii), dermatita atopică şi alte manifestări de atopie”, spune dr. dermatolog Proca Ancuţa pentru Gândul.

Predispoziţia genetică este prezentă la 50-70% dintre persoane

Keratoza pilară se manifestă adesea în anotimpul rece, când uscăciunea pielii este accentuată. Există momente de îmbunătăţire sau de agravare, devine mai severă în sarcină, are fluctuaţii sezoniere sau în funcţie de vârstă. Aplicarea de creme sau loţiuni îmbunătăţeşte aspectul pielii, cu condiţia să fie folosite constant.

Vindecarea completă nu este posibilă. Afecţiunea este cronică, cu perioade de remisiune şi exacerbare, şi poate fi controlată prin aplicarea constantă de creme de îngrijire. Se recomandă evitarea pe cât posibil a hainelor din fibre sintetice şi folosirea produselor de spălat agresive, care usucă pielea.

Keratoza pilară nu este contagiosă şi nu afectează starea generală de sănătate, conchide dr. dermatolog Proca Ancuţa.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”