Prof. univ. dr. Alexandru Vladimir Ciurea: cum putem reduce riscul de demență și Alzheimer

Prof. univ. dr. Alexandru Vladimir Ciurea, medic primar neurochirurgie și director științific Spitalul Clinic SANADOR, oferă sfaturi pentru a menține sănătatea creierului și pentru a reduce riscul de demență și Alzheimer.

În cea de-a treia parte a interviului amplu pe care ni l-a acordat, prof. univ. dr. Alexandru Vladimir Ciurea trece în revistă cei mai importanți dușmani ai creierului.

„În cazul demenței, este vorba despre o afectare a creierului. Pentru că funcția creează organul, orice creier care nu funcționează se deteriorează. Iar dacă în această situație, de exemplu, dacă îl „uitați” pe bunicul în fața televizorului, îl scoateți din societate. Deci creierul trebuie folosit.

Iar pentru persoanele în vârstă, se recomandă socializarea. Pentru a menține sănătatea cerebrală, trebuie evitate substanțele toxice pentru creier. Tutunul, de exemplu, strânge vasele de sânge și produce ischemie cerebrală. Iar de aici la accidentul cerebral e doar un mic pas.

De asemenea, trebuie tratată hipertensiunea arterială. Tensiunea crește odată cu vârsta și mai ales cu supărările. Și consumul de alcool afectează creierul. Puțin vin, seara, desface vasele, te simți mai optimist, vezi lucrurile mai bine. Dar alcool zilnic, în cantitate mare, duce la disfuncție cerebrală și la ratatinarea creierului.

Ficatul nu poate procesa cantitățile mari de alcool care intră în organism. Băuturile tari sunt ca un cuțit în ficat. Și deprivarea de somn este o problemă. Lăsați organismul să doarmă, stați în aer liber, evitați poluarea, beți cel puțin doi litri de apă, beți ceaiuri și adoptați un regim de viață cât mai corect, nu haotic. Nu mergeți pe principiul „lasă că merge” că nu merge. Și un a,rc se rupe dacă tot tragem de el.

Prin aceste măsuri, păstrăm această bijuterie funcțională care este creierului. Să nu uităm că trebuie să îi dăm să mănânce ceea ce îi place. Creierului îi plac semințele, nucile, fructele, usturoiul, pătrunjelul, carnea de curcan, peștele gras cu acizi grași nesaturați omega 3. În toate aceste alimente, se găsesc precursorii neurotransmițătorilor, substanțe care ajută transmiterea informației între celulele creierului.

Dozele mari de pâine, slană nu fac bine creierului, îl îmbătrânesc. Zahărul este un al dușman al creierului. Dozele mici de zaharuri sunt bune, precum cele din miere, fructe. Dulciurile concentrate fac rău creierului” spune prof. univ. dr. Alexandru-Vladimir Ciurea, medic primar neurochirurgie, doctor în științe medicale, director științific Spitalul Clinic SANADOR și membru de onoare al Academiei Române.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Prof. Dr. Alexandru-Vladimir Ciurea - Medic primar neurochirurgie
Dl Dr. Alexandru-Vladimir Ciurea este medic neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Este coordonator al departamentului ...
citește mai mult
Dureri în timpul sexului: cauze
Dureri în timpul sexului: cauze