Cum te ajută grădinăritul să ții la distanță cea mai temută boală a creierului

  • Publicat:
Cum te ajută grădinăritul să ții la distanță cea mai temută boală a creierului
Sursa foto: Shutterstock @Halfpoint

Grădinăritul este o activitate relaxantă cu multiple beneficii pentru minte, trup si suflet. Cercetări recente au scos la iveală un adevăr vechi de când lumea: mediul natural influențează mintea, trupul și spiritul în moduri remarcabil de complexe. Aceste studii au evidențiat că un mediu plin de plante ajută oamenii să se relaxeze, crește toleranța la durere pentru cei care suferă de diferite afecțiuni și îmbunătățește starea de spirit. Expunerea regulată la un mediu natural, cum sunt grădinile, conduce la o recuperare rapidă după efectele negative ale stresului.

De ce se întâmplă asta? Grădinăritul ne oferă un feedback senzorial cu totul diferit față de scena urbană, spun specialiștii. În unele terapii se folosesc plantele pentru refacerea sănătății, a stării psihice sau a altor probleme.

Culorile și parfumul florilor alungă emoțiile negative

O altă concluzie importantă la care au ajuns cercetătorii este aceea că florile colorate sunt mult mai eficiente în reducerea tensiunii decât plantele verzi. Acest lucru se întâmplă datorită stimulării vizuale și olfactive pe care le produc culorile și parfumul florilor, reușind să distragă atenția privitorului, îndepărtându-i gândurile sau grijile provocatoare de stres.

Grădinăritul stimulează activitatea cerebrală

Grădinăritul are capacitatea de a întârzia instalarea unor afecțiuni precum Alzheimer, spun unii neuropsihologi. Este o excelentă stimulare mentală pentru că necesită o activitate sofisticată a creierului. Învățarea unui nou tip de activitate, cum este grădinăritul, ajută la construirea și dezvoltarea unor noi legături neuronale.

grădinăritul creier
Sursa foto: Shutterstock @Juice Flair

Ai grijă de plante, silueta îți va mulțumi!

Îngrijirea plantelor este benefică pentru organism și din alte puncte de vedere, în special pentru că le oferă celor pasionați motivația de a face mișcare regulat. Tot acel efort depus pentru săparea, greblarea sau udarea plantelor din grădină ajută la pierderea unui număr semnificativ de calorii.

Mai aproape de natură

Grădinăritul ne aduce mai aproape de natură, ne inspiră răbdare și contemplare. Nu e de mirare că persoanele implicate în activități de acest tip sunt mai împlinite spiritual.

Responsabilitatea pentru o viață, fie ea și a unei plante, are o capacitate puternică de a ne face să ne simțim bine în pielea noastră. Oricare dintre noi își dorește să se simtă util, iar grădina este locul în care încrederea în forțele proprii crește.

Acum probabil că te gândești cât de norocoși sunt cei care au o grădină. Dacă nu dispui de o grădină numai a ta, nu înseamnă că nu te poți bucura de plăcerea de a îngriji una. Asta se poate întâmpla chiar dacă locuiești la bloc, pentru că vei putea pune cu ușurință „stăpânire” pe grădina din jurul blocului, în cazul în care există una. O ultimă alternativă este balconul, pe care îl poți transforma într-o adevărată oază de verdeață.

9 trucuri pentru a transforma un balcon într-o grădină de vis

Balconul este locul cel mai potrivit pentru a creşte plante de tot felul, cu aspect cât mai luxuriant.

Arhitecţii au observat că locuitorii marilor oraşe se reapropie de natură şi trasează singuri tendinţele bio prin amplasarea de ghivece nu doar cu flori, dar şi cu legume, în propriile case.

Oamenii vor să folosească balconul drept element ambiental, dar şi ca sursă de plante aromatice, proaspete, sau pentru practicarea unui hobby. Balcoanele-grădină au fantastica putere de a funcţiona precum un filtru de aer în punctele aglomerate ale oraşului sau ca un element de strânsă legătură cu zonele verzi.

balcon grădinăritul
Sursa foto: Shutterstock @Raimunda-losantos

Iata cum poți transforma un simplu balcon de apartament, indiferent de dimensiuni, într-o grădină urbană idilică:

  1. Alege plantele căţărătoare drept avantaj estetic pentru a îmbrăca balconul într-un verde pur tot anul şi pentru a beneficia de puterea lor de a relaxa privirea şi de a filtra aerul!
  2. Aplică licheni naturali pe unul dintre pereţii balconului pentru o cromatică generoasă! Lichenii sunt fiinţe vii care rezonează la ambient şi care pot indica nivelul de umiditate.
  3. Creează un perete vertical din flori! Magazinele de bricolaj au o ofertă bogată de suporţi artificiali rustici, din lemn.
  4. Optează pentru cimbrișor la ghiveci sau pentru o altă plantă aromatică pe gustul tău pentru delicateţe vizuală şi pentru rolul lor medicinal!
  5. Amplasează pe balcon cel puţin un ghiveci care arată precum un copăcel! Leandrul poate fi o opţiune pentru bogăţia florală, pentru parfum, pentru uşurinţa în întreţinere.
  6. Decorează balconul cu scaune şi măsuţe fie din lemn, fie cu design vintage sau din fier forjat pentru întregirea peisajului ca de natură!
  7. Agaţă undeva de tavan sau de balustradă o colivie cu o pasăre ornamentală! 
  8. Amplasează şi o căsuţă pentru păsări şi ai grijă zilnic de săculeţul cu seminţe şi de recipientul pentru apă!
  9. Cultivă legume pe balconul tău, dacă îţi doreşti efectul unei grădini biologice! Pot fi roşii cherry sau ardei.

Avantajul acestui tip de balcon este că îţi conferă cadrul perfect pentru orice moment al zilei, fie că este vorba despre micul dejun, cafeaua de dimineaţă, prânzul din familie, paharul de vin de seară sau hobby-ul de weekend.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân