Semne demență la 45 de ani. Cum arată ochii când ai risc crescut de Alzheimer

Demența dă semne încă de la 45 de ani, dar nu le băgăm în seamă. Ce indicii dau ochii când ai risc crescut de boală Alzheimer
  • Publicat:
Semne demență la 45 de ani. Cum arată ochii când ai risc crescut de Alzheimer
Foto: profimediaimages.ro

Ochii pot semnala din timp un risc crescut de Alzheimer, însă prea puțini dintre noi le acordăm atenția cuvenită. Tulburările de memorie, comportamentul agresiv, confuzia și erorile de judecată se numără printre simptomele specifice ale demenței. Însă noi cercetări arată că boala Alzheimer, cea mai frecventă cauză de demență, poate da semnale mult mai devreme, uneori chiar după vârsta de 45 de ani, nu la senectute.

Oboseala nejustificată, insomnia, pierderea parțială a auzului sunt doar câteva dintre indiciile pe care ni le dă corpul că suntem la risc să dezvoltăm această boală nemiloasă.

Ochii, fereastra creierului

Recent, o echipă de medici din Noua Zeelandă a descoperit că și ochii pot fi o „fereastră” prin care putem evalua sănătatea creierului.

Potrivit studiului publicat în revista JAMA Ophthalmology, subțierea retinei la vârsta mijlocie este asociată cu performanțe cognitive slabe și, în consecință, cu un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer.

O altă cercetare publicată în Frontiers in Neuroscience a arătat că există o legătură puternică între Alzheimer și glaucom sau degenerescența maculară.

Boala Alzheimer, depistată devreme prin control oftalmologic

Cercetătorii de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă au descoperit că demența poate fi depistată precoce printr-un simplu examen oftalmologic. Mai precis, ei au observat că persoanele care au înregistrat cele mai slabe scoruri la testele de performanță cognitivă prezentau un lucru în comun, și anume subțierea retinei. Aceasta este una dintre principalele cauze ale pierderii parțiale sau complete ale vederii.

Viteza de procesare a informațiilor, de înțelegere și de a reacționa este încetinită în cazul celor care au retina subțiată. Asta ne arată că o examinare oftalmologică de rutină efectuată după vârsta de 40 de ani ne poate indica dacă o persoană este la risc să dezvolte demență, a afirmat dr. Ashleigh Barrett-Young.

Statisticile arată că persoanele cele mai predispuse la subțierea retinei sunt cele care suferă de:

Cum se manifestă subțierea retinei

Simptomele determinate de subțierea retinei depind de forma bolii și de gradul de progresie a acesteia. De regulă procesul are loc lent și pierderea acuității vizuale este treptată. De asemenea, este afectată capacitatea de a distinge culorile și de a vedea în condiții de luminozitate redusă.

Pacientul mai poate acuza apariția unor pete negre sau musculițe în câmpul vizual, vedere centrală în ceață sau incapacitatea de apreciere a distanței față de un obiect ori de a se concentra asupra acestuia.


Demența este deseori diagnosticată la vârste înaintate, când opțiunile terapeutice sunt limitate. În schimb, descoperirea precoce a acestei maladii pe baza semnelor și simptomelor mai sus menționate este o strategie mult mai viabilă de încetinire în evoluție a bolii, spun cercetătorii, deoarece tratamentele disponibile pot fi mult mai eficiente.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: