Infecția cu bacilul piocianic (Pseudomonas aeruginosa): cine e la risc, ce simptome apar

20.03.2021

Infecția cu bacilul piocianic este deosebit de periculoasă în cazul persoanelor cu sistemul imunitar compromis.

Infecția este cauzată de bacteria  Pseudomonas aeruginosa, care este larg răspândită în mediul înconjurător, în sol, apă, plante. De regulă, infecția cu bacilul piocianic este dobândită în mediul intraspitalicesc (infecție nosocomială), din cauza suprafețelor, echipamentelor și ustensilelor contaminate.

Persoanele care suferă de diverse boli cronice și care sunt spitalizate un timp îndelungat riscă să dezvolte complicații fatale, iar tratamentul este extrem de dificil, pentru că această bacterie este rezistentă la multe antibiotice.

Cine e la risc să se infecteze cu bacilul piocianic

La risc sunt pacienții cu boli cronice, imunocompromiși, cei spitalizați o perioadă îndelungată, cu intervenții chirurgicale, cei ventilați mecanic și cei care au nevoie de catetere.

Infecția cu bacilul piocianic este una „oportunistă”, adică atacă cu precădere organismul slăbit deja de boală. În cazul persoanelor sănătoase, această infecție nu cauzează simptome sau acestea sunt foarte ușoare, cum ar fi iritații ale pielii, infecții ale urechilor sau ochilor (de regulă, bacteria este luată din căzi, piscine unde apa nu este supusă procesului de clorinare).

Alte condiții medicale și intervenții ce pot crește riscul de infecție cu bacilul pioceanic sunt:

  • Arsurile pe suprafețe mari din corp
  • Chimioterapia (din cauza perfuziilor)
  • Fibroza chistică
  • Infecția cu HIV/SIDA

Infecția cu bacilul piocianic: ce simptome apar

Simptomele infecției cu bacilul piocianic diferă în funcție de organul afectat. Pseudomonas aeruginosa poate ajunge în orice parte a corpului, de la ficat până la creier, plămâni, oase, sinusuri.

În cazul în care bacteria ajunge în sânge (bacteriemie), pot apărea simptome precum: febră sau/și frisoane, oboseală, dureri musculare sau/și articulare, hipotensiune și insuficiență multiplă de organe (în cazurile severe)

Dacă bacilul pioceinic ajunge în plămâni, simptomele pot include: febră și/sau frisoane, tuse productivă sau seacă, dificultăți de respirație.

În cazul în care bacteria afectează suprafața pielii, simptomele includ: roșeață/iritație, vezicule pline cu lichid (abcese), răni deschise care supurează.

Infecția la nivelul urechii cu bacilul piocianic poate duce la simptome precum: umflarea urechii, durere de ureche, mâncărimi în interiorul urechii, secreții purulente din ureche, dificultăți de auz.

Infecția la nivelul ochilor cu bacilul piocianic se poate manifesta prin: inflamații oculare, durere, umflături, roșeață, tulburări de vedere și secreții purulente.

Diagnosticul de infecție cu bacilul piocianic se stabilește pe baza unui examen clinic, care include examinarea fizică a pacientului și istoricul medical al acestuia. De asemenea, se vor lua mostre de secreție, sânge, țesut pentru examinarea microbiologică ce va evidenția existența bacteriei Pseudomonas aeruginosa.

Infecția cu bacilul piocianic: cum se tratează

Această infecție este tratată în general cu antibiotice, deoarece este cauzată de o bacterie.

Din păcate însă, această bacterie devine din ce în ce mai rezistentă la tratamentul cu antibiotice, din cauza autoadministrării acestor medicamente de către pacienți atunci când nu este cazul.

De exemplu, încă mai există persoane care nu știu că o simplă răceală sau gripa nu se tratează cu antibiotice – pentru că sunt viroze respiratorii cauzate de virusuri, nu de bacterii. Și totuși, suntem campioni la capitolul „tratament după ureche cu antibiotice” și nici unii medici nu țin cont de acest avertisment, continuând să prescrie antibiotice chiar dacă situația nu o impune, contribuind astfel la fenomenul global numit „rezistență la antibiotice”.

Pentru că infecția cu bacilul piocianic este una dintre provocările majore în ceea ce privește tratamentul, examenul microbiologic este extrem de important, deoarece va „dicta” conduita terapeutică, respectiv tipul de antibiotic care ar putea avea o acțiune benefică asupra pacientului.

Printre antibioticele luate în calcul în cazul confirmării diagnosticului de infecție cu bacilul piocianic se numără: ceftazidina, ciprofloxacina, gentamicina, cefepima, aztreonamul, carbapenemele, ticarcilina, ureidopenicilinele.

Surse: healthline.com, cdc.gov

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Chef Vasi Bejenaru: cea mai gustoasă rețetă de fasole cu ciolan afumat