Semne că ai diabet, care apar la nivelul gurii. Nu știai de ele!

Iată o listă cu semne că ai diabet, care apar la nivelul gurii. De multe nici nu știai că pot indica această afecțiune!
  • Publicat:
Semne că ai diabet, care apar la nivelul gurii. Nu știai de ele!
Foto: shutterstock

Diabetul este o afecțiune medicală foarte serioasă care duce la creșterea nivelului glicemic din sânge. Simptomele obișnuite ale diabetului includ nevoia frecventă de a urina mai mult decât de obicei, dar și slăbirea bruscă în greutate. Cu toate astea, nu trebuie să neglijăm simptomele orale care pot indica prezența diabetului. Iată o listă cu semne că ai diabet, care apar la nivelul gurii.

Controalele periodice ale cavității bucale te pot ajuta să depistezi diabetul din timp, iar asta pentru că poți observa schimbările care apar la nivelul gurii.

Diabetul este o afecțiune care poate trece neobservată sau mascată de alte semne. Așadar, iată care sunt simptomele orale care pot indica prezența diabetului.

Bolile gingivale

Pacienții cu diabet au un risc mai mare de a se confrunta cu bolile gingivale, care pot deveni severe. Acestea presupun inflamarea gingiilor și a porțiunii osoase din jurul dinților. O modalitate simplă de a observa acest semn este cu ajutorul aței dentare. Dacă folosești ață dentară și îți sângerează gingiile, există posibilitatea să te confrunți cu boli gingivale.

De asemenea, acestea mai produc respirație urât mirositoare, cunoscută și sub numele de halitoză și pierderea dinților.

Potrivit British Society of Periodontology, bolile gingivale afectează aproximativ 55% dintre pacienți și nu toți au diabet. Această afecțiune mai poate fi rezultatul periajului incorect. Bolile gingivale sunt cauzate de acumularea plăcii bacteriene, scrie NHS. Dacă nu este îndepărtată prin periaj și curățare profesională, poate irita gingia.

Gura uscată

Diabetul poate produce uscarea gurii din cauza lipsei de salivă. Salivă ajută la controlul nivelului bacterian și echilibrează și îndepărtează acidul din jurul dinților și gingiilor. Când ai gura uscată, cunoscută și ca xerostomie, pot apărea probleme orale severe, inclusiv ulcerație și carii dentare.

6 semne că ai diabet, care se văd în cavitatea bucală

Urinarea frecventă reprezintă principalul semn, la fel și senzația de oboseală sau pierderea în greutate. Există însă alte șase semne pe care le poți depista la nivelul cavității bucale.

  • Respirație urât mirositoare
  • Respirație fructoasă
  • Gingii roșii și inflamate
  • Pierderea dinților sau apariția cariilor dentare
  • Ulcerele
  • Candidoză bucală

Respirație fructoasă

Atunci când respirația ta are un miros de fructe, acesta poate fi un indicator al diabetului. Acesta este cunoscut și sub numele de cetoacidoză diabetică, o afecțiune care poate pune viața în pericol, deoarece glicemia este atât de mare încât începe să fie acidă.

Pacienții cu diabet de tip 2 sunt de trei ori mai predispuși să aibă probleme de sănătate orală, comparativ cu pacienții care nu se confruntă cu această afecțiune.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân