Roșiile țuguiate sunt periculoase? Iată cum recunoști roșia forțată cu chimicale să se coacă

  • Publicat:
  • Actualizat:
Roșiile țuguiate sunt periculoase? Iată cum recunoști roșia forțată cu chimicale să se coacă
Roșiile țuguiate sunt periculoase? Iată cum recunoști roșia forțată cu chimicale să se coacă

Roșiile țuguiate sau „moțate” au apărut deja în piețe și costă între 20 și 25 de lei kilogramul. Deși pe cartoane se menționează că sunt românești și au, ce-i drept, un gust mult mai bun decât cele turcești, roșiile țuguiate fac obiectul unei dispute între producători și specialiști.

Potrivit fermierilor, acest soi hibrid de roșii cu „moț” ar fi o caracteristică  a semințelor, care sunt de fapt de origine bulgărească. Pe de altă parte, specialiștii spun că acest „moț” ar fi de fapt un semn că tomatele sunt forțate să se coacă cu diverse chimicale.

Semne că roșiile țuguiate sunt coapte forțat

Totuși, nu toate roșiile țuguiate sunt periculoase. Un element care ajută clienții să deosebească o roșie crescută forțat de una sănătoasă este dimensiunea țuguiului. Mai precis, cu cât „moțul” e mai proeminent, cu atât riscul ca roșia să fie „chimizată” în scopul creșterii accelerate este mai mare.

Alte semne că roșia a fost crescută forțat sunt miezul verde pronunțat, lemnos, dar și numărul mic de semințe din tomată și firișoarele verzui din pulpa acesteia.

Substanța chimică folosită la coacerea roșiilor, nocivă pentru ficat

Substanțele chimice cu care se face stimularea plantei sunt folosite în unele cazuri de mai multe ori pe săptămână. Iar acest lucru poate duce la o concentrație mare de chimicale în produsul final, adică în roșie.

Printre aceste substanțe se numără Ethrel sau 2,4D, un erbicid cu rol de stimulent în polenizare și maturare forțată a fructelor.

Deși este interzis, acest erbicid continuă să fie folosit de unii legumicultori care vor să obțină o producție timpurie de roșii „gustoase” cu care să facă profit datorită prețului crescut cu care sunt vândute în extra-sezon.

Mai multe studii arată că un consum regulat de fructe și legume forțate cu ajutorul acestei substanțe chimice să se coacă timpuriu poate avea numeroase efecte nocive asupra sănătății.

Printre aceste probleme de sănătate cauzate de alimentele excesiv de „chimizate” se numără amețeala, slăbiciunea, crampele abdominale, diareea, urinarea frecventă, scăderea poftei de mâncare, salivarea excesivă, lăcrimarea. De asemenea, această substanță poate avea efecte hepatotoxice prin efectul său inflamator.

Sursa:

Bhadoria P, Nagar M, Bharihoke V, Bhadoria AS. Ethephon, an organophosphorous, a Fruit and Vegetable Ripener: Has potential hepatotoxic effects? J Family Med Prim Care. 2018 Jan-Feb;7(1):179-183. doi: 10.4103/jfmpc.jfmpc_422_16. PMID: 29915756; PMCID: PMC5958565.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân