Cum să ții la distanță boala Alzheimer, fără să faci de fapt nimic

01.09.2021
Cum să ții la distanță boala Alzheimer, fără să faci de fapt nimic
Sursa foto: Shutterstock

Boala Alzheimer ar putea fi prevenită sau încetinită în drumul ei dacă am fi mai dispuși să vorbim cu cei dragi mai mult și să îi ascultăm. Relațiile sociale sunt foarte importante pentru funcția cognitivă, arată un nou studiu publicat în jurnalul JAMA Network Open.

Cercetătorii au descoperit că discuțiile zilnice cu părinții sau bunicii noștri – aspect care presupune și ascultarea lor cu atenție – și implicarea lor în activitățile fizice și sociale curente îi pot ajuta să gândească mai limpede, dar și să se mențină în formă.

O mai bună reziliență pe măsură ce îmbătrânim este asociată cu un risc mai mic de a dezvolta boala Alzheimer sau alte forme de demență, spune autorul principal al studiului, dr. Joel Salinas, profesor la NYU Grossman School of Medicine. Cele mai importante abilități asociate cu reziliența sunt controlul cognitiv, reglarea emoțională și funcțiile executive, adaugă acesta.

Pentru că nu există încă un tratament curativ al bolii Alzheimer, trebuie să facem tot ce ne stă în putință ca să prevenim sau măcar să încetinim în evoluție această tulburare a creierului. Și acest nou studiu ne arată că prin comunicare și ascultare a celor de lângă noi putem să contribuim la îndeplinirea acestui scop.

În cadrul acestei cercetări, la care au luat parte peste 2.000 de persoane cu o vârstă medie de 63 de ani, specialiștii au măsurat reziliența cognitivă a participanților prin scanare imagistică a creierului și adresarea unor întrebări privind interacțiunile sociale, care includ comunicarea și ascultarea, sentimentul de afecțiune, contactul fizic cu cei dragi și sprijinul emoțional.

Astfel, savanții au descoperit că participanții cu o funcție cognitivă mai redusă fac parte din categoria celor care se simt frecvent singuri și nu au cu cine să vorbească sau pe cineva care să îi asculte.

Chiar dacă nu cunoaștem cu precizie mecanismele biologice prin care interacțiunea socială influențează sau, mai bine spus, modelează creierul, aceste rezultate ne arată faptul că prin acțiuni simple care nu ne costă nimic, prin comunicare și ascultare, putem contribui la sănătatea creierului, spune dr. Salinas.

În România erau diagnosticate cu boala Alzheimer peste 300.000 de persoane la nivelul anului 2019. Din păcate, boala este adesea descoperită în faze avansate, când simptomele bolii nu mai pot fi ameliorate cu mult. Memoria, limbajul verbal, capacitatea de a lua decizii, toate acestea sunt manifestări ale afectării neurocognitive.

De regulă, demența apare la persoanele cu vârste peste 65 de ani. Însă semnele timpurii ale bolii Alzheimer pot apărea cu mult timp înainte, poate chiar la 40 sau 50 de ani.

Cercetătorii spun că singurătatea este principalul simptom al depresiei, dar poate avea implicații mult mai profunde. De exemplu, singurătatea toxică poate duce la un risc mai crescut de dezvoltare a demenței.

Potrivit medicului psihiatru Octavian Magazin, singurătatea toxică poate fi indusă de afectivitatea deturnată de ideații paranoide și alte ideații delirante, de conjuncturi de mediu social nefaste, dar asumate fără responsabilitate, stiluri de viață dezordonate, manie sau depresie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Raed Arafat, despre moarte: „Sper să vină cât mai târziu”
Recomandări: