Alexandru Meroiu, medic stomatolog: „Oamenii preferă de multe ori să trateze decât să prevină”

  • Publicat:
Alexandru Meroiu, medic stomatolog: „Oamenii preferă de multe ori să trateze decât să prevină”

Alexandru Meroiu este un tânăr medic stomatolog care s-a alăturat de curând echipei „Ce se întâmplă, Doctore?”. În fiecare săptămână vine cu o pastilă video de informații foarte utile și explicate într-un limbaj simplu celor preocupați de sănătatea orală și ne îndeamnă să ținem cu dinții de zâmbetul nostru.

Până acum am aflat de la el:

Fiți pe fază, pentru că va aborda și alte teme foarte interesante în curând! În plus, puteți să-i adresați întrebări pe pagina de Facebook sau Instagram. Va răspunde într-un video, doar pentru voi!

Am vrut să aflăm mai multe despre el și despre profesia de medic stomatolog, precum și despre importanța educației medicale. Așa că vă invităm să îl descoperiți într-un interviu pe larg, mai jos.

Vreau să sparg bariera dintre pacienți și medici printr-un limbaj simplu, pe înțelesul tuturor

CSID: Ne bucurăm că te-ai alăturat echipei noastre, Alex. Spune-ne mai multe despre tine, cine ești și unde mergi? 

Dr. Alexandru Meroiu: Sunt medic stomatolog. Nu de mult timp mi-am ales calea pe care pășesc acum. În tot parcursul anilor ce au trecut, am fost într-o continuă căutare a drumului pe care vreau să merg.

Mi-am dat seama că unul dintre scopurile pe care vreau să le împlinesc este de a ghida oamenii spre a înțelege mai bine diverse probleme din zona medicală și de a-i ajuta să își depășească temeri și să înțeleagă nevoia de informare din surse avizate de specialitate. Prin extinderea viziunii oamenilor obișnuiți asupra actului medical, spargem bariera dintre pacient și medic folosind un limbaj simplu, pe înțelesul tuturor.

CSID: Care este povestea din spatele acestei profesii?

Dr. Alexandru Meroiu: Totul a pornit în perioada liceului, atunci când fiecare tânăr își pune acea întrebare: ce vreau să fac?

Dintotdeauna am simțit nevoia să ajut oamenii din jurul meu, să explic multitudinea de lucruri pe care le înțelegeam într-o manieră prin care toți să rămână cu o informație utilă. Plecând de la aceste aspecte, am hotărât că medicina este calea mea.

CSID: Știm că unii părinți își îndrumă copiii către meserii temeinice, avocatură, medicină. Ai fost încurajat să devii ceea ce ești azi? Dacă ar fi să îți alegi o altă profesie, care ar fi aceea?

Dr. Alexandru Meroiu: Am fost încurajat și ajutat necondiționat să devin ceea ce vreau. Suportul moral al familiei a fost un factor motivant în crearea persoanei de astăzi. Cât privește schimbarea profesiei, probabil aș alege între psiholog și orator.

Prețurile mari sunt în concordanță cu investiția doctorilor în ei, în materiale și metode de abordare

CSID: Cum a fost prima oară când ai făcut un tratament stomatologic? Responsabilitatea pe care o ai cred că ar emoționa pe oricine.

Dr. Alexandru Meroiu: Îmi amintesc de prima igienizare făcută, pot spune cu mâna pe inimă că aveam emoții fantastice. Deși era un act medical în care responsabilitatea nu este atât de mare, faptul că acel om și-a încredințat sănătatea în mâinile mele mi s-a părut o dovadă de încredere absolută.

CSID: Cum ai descrie domeniul stomatologiei din România? Avem ce ne trebuie pentru a ne alinia standardelor din Occident?

Dr. Alexandru Meroiu: Avem foarte mulți medici stomatologi capabili, atât tehnologia, cât și tehnicile sunt identice cu cele din Occident. Deși calitatea tratamentelor este, în majoritatea cazurilor, în raport direct cu prețul, sunt multe persoane care nu își permit sau care nu înțeleg importanța unui act medical efectuat corect cu materiale de calitate.

De obicei, prețurile mari sunt în concordanță cu investiția doctorilor în ei, în materiale și metode de abordare. Toate acestea pentru ca pacientul să aibă parte de o experiență mai puțin traumatizantă, de informații bune de care să se poată folosi.

Oamenii preferă de multe ori să trateze decât să prevină

CSID: De ce ne este frică de dentist și asociem un consult cu multă durere? De unde crezi că a pornit totul și ce putem face ca să „mobilizăm” lumea să acorde importanță sănătății orale?

Dr. Alexandru Meroiu: Noi trebuie să ne gândim că provenim dintr-o dictatură în care calitatea serviciilor era deplorabilă, materiale nu existau sau erau prea puține, stomatologul era asociat cu durerea. ÎNTOTDEAUNA.

Încă se resimt aceste aspecte, oamenii preferă de multe ori să trateze decât să prevină, gândindu-se că stomatologul nu poate să provoace o durere mai mare decât cea pe care o ai în acel moment.

Ce putem face… să începem cu începutul – copiii. Generațiile care nu au avut parte de acea teroare precum părinții lor trebuie educate în ceea ce privește igiena dentară, controlul la 6 luni, trebuie motivate să meargă la stomatolog.

Ei vor fi părinții viitoarelor generații și dacă ne jucăm cartea bine, informația oferită de noi acum va fi răspândită la generațiile ce vor urma.

Nu te băga în tratamente pe care nu le stăpânești, educă-te permanent!

CSID: A fi medic cred că nu-i ușor. Cum faci față? Care este programul tău zilnic, rutina ta?

Dr. Alexandru Meroiu: Atunci când iubești ceea ce faci, întâmpini fiecare piedică cu brațele deschise, pentru că ea reprezintă șansa de evoluție, șansa ca eu să înțeleg mai bine, să modific anumite aspecte pentru a oferi o informație de care omul să se folosească.

De cele mai multe ori, piedicile iau forma actelor conversaționale, atunci când pacientul are acumulate informații de peste tot, mai puțin dintr-o sursă sigură. Vine cu frânturi de informații, în parte adevărate, în parte false…

CSID: Cum crezi că îți poți depăși frica de a-ți asuma o responsabilitate atât de mare? Ce anume te-a inspirat?

Dr. Alexandru Meroiu: Nu te băga în tratamente pe care nu le stăpânești, educă-te permanent! Zilnic citesc, meditez, mă educ, fac sport.

CSID: Care sunt cărțile tale preferate? Ce cărți crezi că ar schimba viziunea altora asupra vieții?

Dr. Alexandru Meroiu: Școala Zeilor, Tiny habbits. Propun să începeți cu acestea.

Ești capabil să pui sănătatea pacientului mai presus de tine?

CSID: Ai vreun regret din punct de vedere profesional?

Dr. Alexandru Meroiu: Întotdeauna se poate mai mult și mai bine. Dar suntem conștienți că atât timp cât suntem într-o continuă evoluție, vom ajunge unde ne dorim. Tot ce trebuie să facem este să vrem.

CSID: Cu siguranță ai trecut și prin întâmplări amuzante. Ne poți spune un moment memorabil?

Dr. Alexandru Meroiu: Unul dintre cele mai amuzante momente a fost atunci când o persoană a sunat să își facă programare pentru un consult. În momentul programării, doamna a sosit la consult, însă se aștepta la un consult ginecologic, nu stomatologic.

CSID: Ce sfat ai pentru tinerii care au pornit pe calea medicinei? Știm că e un drum lung și poate fi copleșitor.

Dr. Alexandru Meroiu: Trebuie să știe clar că asta își doresc. Medicina este o artă nobilă, într-o continuă evoluție, dar dacă nu faci ceea ce îți place, lasă-i pe alții. Rolul nostru este să ajutăm oamenii prin dăruire și dedicație. Ești capabil să pui sănătatea pacientului mai presus de tine?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân