Succes la examene! 10 strategii de învățare și tehnici de memorare eficiente

Școala s-a încheiat, acum urmează partea cea mai grea pentru absolvenții clasei a VIII-a și a XII-a: EXAMENELE!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Succes la examene! 10 strategii de învățare și tehnici de memorare eficiente
Foto: Shutterstock

Pentru a obține note bune la examene, ți-am pregătit câteva strategii eficiente de învățare și memorare, dar și sfaturi pentru ziua cea mare, ca să fii calm și stăpân pe situație. În plus, îți oferim câteva exemple de alimente pentru memorie, care îți pun în mișcare „rotițele” creierului și te ajută să te concentrezi mai bine.

Cum să înveți pentru examen: strategii pentru a reține mai ușor informația

Pentru a învăța mai ușor și a reține mai bine informațiile poți pune în aplicare câteva strategii eficiente. Ține cont că acestea pot funcționa pentru unele persoane, dar în cazul tău s-ar putea ca alte tehnici să fie mai eficiente. Iată câteva strategii de învățare și tehnici de memorare pentru a reuși la examene:

1. Înțelege informația, înainte să o reții

Dacă ai nelămuriri privind conținutul, cere explicații, discută cu colegii sau profesorii, documentează-te. Doar așa vei reține mai ușor informația! De asemenea, este de ajutor să accesezi întrebări de examen din anii anteriori sau să utilizezi materiale de practică pentru a te familiariza cu formatul și tipurile de întrebări care pot apărea.

2. Structurează și organizează

Dacă informația e stufoasă, împarte-o pe secțiuni mai ușor de gestionat sau creează un sistem de organizare logic astfel încât toate părțile mai mici să se lege între ele. Stabilește un program de învățare care să includă o structură de timp pentru fiecare subiect sau capitol pe care trebuie să-l acoperi.

3. Găsește legături și fă asocieri

Leagă informații deja cunoscute de cele noi, care trebuie memorate și reținute. În acest scop poți folosi metafore sau analogii, ori poți să îți creezi imagini mentale care ușurează procesul de memorare.

4. Repetă și recapitulează

Noile informații trebuie reluate de mai multe ori pentru a consolida învățarea. De asemenea, recapitularea periodică este importantă deoarece ajută la menținerea informațiilor proaspete în memorie pe termen mediu și lung.

5. Folosește metode vizuale

Unele persoane rețin mai ușor informația dacă o pot vedea. În acest sens, poți utiliza rezumate, scheme, desene, diagrame, culori, sublinieri sau chiar hărți mentale care te ajută să vizualizezi informația și atrag atenția asupra punctelor importante, astfel încât să poți reține mai ușor conținutul.

6. Folosește tehnici diferite de învățare

Diversitatea metodelor de învățare ajută la consolidarea informațiilor. Așadar, citește, ascultă, scrie sau discută cu alți colegi despre conținut și astfel vei reține mai ușor. Adoptă tehnicile care se potrivesc stilului tău de învățare.

7. Învață în echipă

Pentru unele persoane e mai ușor să învețe și să memoreze în echipă. Explică informațiile altora sau încearcă să le predai într-un mod simplu și coerent. Această practică te poate ajuta să-ți consolidezi înțelegerea și reținerea. De asemenea, colaborează cu colegii de clasă, organizează sesiuni de învățare în grup sau discuții pentru a rezolva probleme și a explora împreună materialele.

8. Pune în practică ce ai învățat

Practică activă ajută la reținerea și înțelegerea profundă a informațiilor. Aplică informațiile în practică prin rezolvarea de probleme, participarea la discuții sau explicarea conținutului altora. Folosește metode active de învățare, cum ar fi explicarea informațiilor cu propriile cuvinte, rezolvarea de probleme, elaborarea de scheme sau crearea de întrebări și răspunsuri.

9. Gestionează corect timpul și ai grijă să te odihnești 

Cel mai bine înveți când îți gestionezi corect timpul. Așadar, planifică-ți învățarea în perioade mai scurte, cu pauze regulate pentru a-ți menține concentrarea și a evita oboseala. Creează un mediu liniștit, fără distragere și organizat, în care să te poți concentra și învăța în mod eficient. În timpul pauzelor, fă o plimbare scurtă, exerciții fizice ușoare sau alte activități care te relaxează.

Asigură-te că ai suficient timp de odihnă și somn de calitate (7-8 ore pe noapte) astfel încât creierul să poată procesa și consolida informațiile în memorie.

10. Fii pozitiv și încrezător în tine

Nu în ultimul rând, menține o atitudine pozitivă și ai ai încredere în abilitățile tale. Stresul și anxietatea îți pot afecta performanța, așa că încearcă să te relaxezi și să ai încredere că eforturile tale te vor duce la succes.

Alimente bune pentru memorie. Ce să mănânci ca să ai un creier activ

Strategiile de învățare și memorare, pauzele regulate, odihna, mișcarea zilnică și încrederea în tine trebuie completate cu o alimentație sănătoasă, benefică pentru creier. Cele mai bune alimente pentru memorie sunt acelea care conțin vitamine, minerale și acizi grași Omega 3.

Iată câteva exemple de astfel de alimente benefice pentru creier:

  • pește gras – somon, sardine, ton
  • fructe de pădure – zmeură, afine, mure, coacăze, căpșuni
  • legume verzi – salată, spanac, kale
  • nuci și semințe – migdale, nuci, caju, semințe de dovleac, chia
  • ouă – conțin vitaminele B6 și B12, acid folic și colină, care joacă un rol important în sănătatea creierului
  • ciocolată amăruie cu minim 70% cacao

Suplimente pentru memorie

Deși există numeroase suplimente promovate drept benefice pentru creier și funcția cognitivă, e bine să știi că eficiența acestora nu este dovedită pe deplin prin studii științifice. Cel mai indicat este să ai o alimentație sănătoasă, iar dacă există un deficit de vitamine sau minerale constatat în urma unui consult la medic și a analizelor de sânge, să ceri sfatul acestuia în ceea ce privește administrarea de suplimente.

Printre cele mai cunoscute suplimente asociate cu îmbunătățirea memoriei se numără:

Cum să fii calm în ziua examenului

Ziua cea mare a examenului poate veni la pachet cu o doză mare de tensiune, nervozitate, stres și anxietate. Pentru a evita sau a ține sub control emoțiile puternice, ține cont de câteva sfaturi:

  • Pauză pentru distracție înainte de examen. Acordă-ți timp pentru a te relaxa și pentru a te bucura de activități care îți plac. O plimbare în aer liber, ascultarea muzicii preferate sau vorbitul cu prietenii pot contribui la relaxarea și detensionarea ta.
  • În dimineața examenului, parcurge rapid informațiile-cheie învățate, pentru a fi mai proaspete în memorie. Evită să înveți ceva nou în ultimul moment, deoarece acest lucru poate crește anxietatea.
  • Adoptă tehnici de relaxare – respirație profundă, meditație, exerciții de relaxare musculară – pentru a reduce stresul și a-ți calma mintea și corpul.
  • Mănâncă și hidratează-te corespunzător înainte de examen. Nutriția adecvată poate avea un impact pozitiv asupra nivelului de energie și al stării generale de bine.
  • Fii organizat și planifică-ți timpul. Asigură-te că ai actele și materialele necesare (act de identitate, stilou/pix de culoare albastră, creion, gumă de șters, riglă, eventual apă și șervețele) și pleacă la timp de acasă ca să nu întârzii la examen.
  • Evită conversațiile negative sau stresante înainte de examen. În schimb, încearcă să fii într-un mediu liniștit și pozitiv.
  • Nu te compara cu alți colegi. Fiecare persoană are propriul ritm și propriile abilități, prin urmare concentrează-te pe propria ta pregătire și abordează examenul cu încredere.
  • Gândește pozitiv. În loc să te concentrezi pe gândurile negative sau pe temeri, încearcă să-ți concentrezi atenția asupra gândurilor pozitive și a încrederii în abilitățile tale. Repetă în minte afirmații pozitive sau gânduri de încurajare.
  • Când primeşti broşura de examen, citeşte subiectele pentru a te familiariza cu ele, apoi citeşte din nou, în întregime, toate subiectele şi foloseşte cel puţin 5 minute pentru a te obişnui cu cerinţele.
  • Identifică tipul de cerinţe specific fiecărui subiect şi concentrează-te să înţelegi cerinţa fiecăruia. Alege să începi cu subiectul pe care-l stăpâneşti cel mai bine şi fă-i acestuia, în minte sau pe ciornă, un plan schematic de rezolvare.
  • Repartizează pe ciornă timpul pentru fiecare subiect. Urmăreşte să te încadrezi în timpul pe care ţi l-ai propus, păstrând o rezervă de timp pentru a citi şi a corecta la final, dacă este cazul.
  • În situaţia în care constataţi că există riscul de a depăşi durata de timp alocată subiectului la care lucrezi, este preferabil să închei fraza şi să continui cu un alt subiect.
  • Rezervă un interval de 10-15 minute, la final, pentru citirea şi verificarea întregii lucrări.

Nu în ultimul rând, amintește-ți că un examen nu definește cine ești, ci este doar o evaluare a cunoștințelor și abilităților tale într-un anumit moment. Așadar, nu permite ca rezultatele unui examen să-ți afecteze încrederea sau stima de sine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân