Rețelele sociale: cum îi afectează pe copii?

Rețelele sociale au ajuns sa facă parte din viața de zi cu zi. Totuși, pot avea un impact negativ asupra copiilor.
  • Publicat:
Rețelele sociale: cum îi afectează pe copii?
FOTO: 123rf.com

Rețelele sociale sunt integrate în rutina zilnică a oamenilor. O mare parte dintre noi au înlocuit, chiar și parțial, interacțiunea interumană fizică cu cea din mediul online. Evoluția tehnologiei și mutarea socializării în mediul online ne afectează pe toți, dar studiile spun că cei mai vulnerabili în fața acestor modificări sunt copiii și tinerii.

Vivek Murthy ce ocupă funcția de National Doctor sau Surgeon General (cea mai înaltă funcție în domeniul medical cu rolul de a păstra sănătatea pe teritoriul SUA) a emis un avertisment public serios cu privire la riscurile pe care le prezintă rețelele sociale pentru tineri. „Există ampli indicatori că rețelele sociale pot avea, de asemenea, un risc profund de afectare a sănătății mintale și a bunăstării copiilor și adolescenților”, scrie dr. Murthy în raportul de 19 pagini în care trage un semnal de alarmă legat de rețelele sociale și impactul acestora asupra sănătății mintale a copiilor și a tinerilor.

Cel mai înalt oficial al sănătății din țară observă, de asemenea, că amploarea completă a riscurilor rețelelor sociale asupra copiilor și adolescenților este încă neclară. El subliniază necesitatea unui efort organizat pentru a înțelege și mai bine aceste riscuri. Într-o declarație îngrijorătoare și profundă, raportul spune: „Copiii noștri au devenit participanți neștiutori la un experiment de decenii”.

Academia Americană de Pediatrie susține ideile din raportul Chirurgului General. „Copiii și adolescenții de astăzi nu cunosc o lume fără tehnologie digitală, dar lumea digitală nu a fost construită având în vedere dezvoltarea mentală sănătoasă a copiilor”, spune președintele AAP Sandy Chung.

Potrivit unui rezumat al cercetării, 95% dintre adolescenți și 40% dintre copiii cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani sunt pe rețelele de socializare.

Efectele utilizării rețelelor sociale

Raportul dr. Murthy enumeră riscurile asociate cu adolescenții care folosesc rețelele sociale. Acestea presupun probleme cu somnul, depresie și dependență de platforme. Avizul spune că mai mult de o treime dintre utilizatorii cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani au raportat că accesează rețelele sociale „aproape constant”.

În calitate de psiholog pentru copii, Scott Roth, a văzut aceste efecte. „Asemenea narcoticelor, parcurgerea prin intermediul rețelelor sociale poate da aproape o explozie de dopamină instantanee, care devine întăritoare pentru adolescent”, spune dr. Roth. „Acest lucru poate elimina activitățile importante din viața de zi cu zi pentru adolescenți, cum ar fi învățarea, socializarea, exercițiile și chiar mâncarea.”

Avizul Dr. Murthy a citat cercetări specifice asupra fetelor tinere. Aproximativ o treime dintre fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani au spus că se simt „dependente de rețelele sociale”. Avizul indică, de asemenea, cercetări care arată că rețelele sociale ar putea lua în considerare nemulțumirea cu privire la imaginea corporală și obiceiurile alimentare dezordonate, fapt ce nu l-a surprins pe dr. Roth.

În timp ce avizul Dr. Murthy spune că rețelele de socializare ar putea avea unele beneficii pentru tineri, aceasta nu anulează necesitatea de a aprofunda mai mult în strategiile de reducere a riscurilor.

„Nu este niciodată o propunere de totul sau nimic”, adaugă dr. Roth. „Pentru a maximiza beneficiile și a limita riscurile, părinții trebuie să fie capabili să stabilească limite legate de utilizarea rețelelor sociale pe baza nevoilor de dezvoltare ale copilului lor.”

Rețelele sociale: cum se pot reduce riscurile?

Sugestii pentru părinți și îngrijitori:

  • Creați planuri de familie, cum ar fi zone sau zile fără tehnologie;
  • Educați tinerii cu privire la comportamentul responsabil online;
  • Nu treceți cu vederea activitățile pe care le considerați deranjante.

Sugestii pentru tineri și adolescenți

  • Limitați timpul pe rețelele sociale;
  • Aveți grijă atunci când împărtășiți informații personale online;
  • Cereți ajutor dacă simțiți că voi sau un prieten aveți nevoie;
  • Solicitați ajutor dacă vedeți conținut abuziv sau hărțuire online.

„Recomandările lui Vivek Murthy sunt importante și suntem recunoscători pentru felul în care crește gradul de conștientizare cu privire la riscurile utilizării rețelelor sociale în rândul adolescenților”, spune Jim Steyer, CEO și fondator al Common Sense Media. „Cercetarea noastră în acest domeniu susține afirmația Dr. Murthy că rețelele sociale contribuie la o criză în creștere a sănătății mintale în rândul adolescenților”.

Steyer spune că zonele fără tehnologie ar putea include dormitoare și zone de dormit pentru a ajuta copiii să se odihnească adecvat. „Recomandăm adesea părinților să închidă dispozitivele seara și să le țină departe de noptiere, astfel încât copiii să nu fie tentați să se uite la ele de îndată ce se trezesc”, adaugă Steyer.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân