Coenzima Q10: rol, beneficii și contraindicații

Nutrientul cu care deja suntem familiari fără să știm, coenzima Q10 are un rol asemănător cu cel al vitaminelor și este prezentă în toate celulele din organism.
  • Publicat:
Coenzima Q10: rol, beneficii și contraindicații
Coenzima Q10: rol, beneficii și contraindicații sursa foto: Pexels

Coenzima Q10 (CoQ10) este substanța pe care corpul nostru o produce natural și constant, cu proprietăți puternic antioxidante, care contribuie la protejarea noastră împotriva stresorilor de mediu. Odată cu trecerea anilor, producția de CoQ10 din organism scade. Însă cu ajutorul alimentelor și suplimentelor alimentare putem contribui la menținerea nivelului optim de coenzime. Mai mult de atât, CoQ10 joacă un rol important pentru a menține în corp energia de care avem nevoie zi de zi și este un bun ingredient în rutinele de skincare.

Pe lângă cele deja menționate, iată câteva beneficii pe care coenzima Q10 le are pentru piele:

∙ Asigură energia pentru activitatea celulelor

În corpul uman, este nevoie de o energie constantă pentru a repara structurile deteriorate. Din acest punct de vedere CoQ10 este de mare ajutor, fiind un bun producător de energie.

∙ Contribuie la uniformizarea tenului

CoQ10 reușeste să blocheze tirozinaza, fenomen de mare ajutor în producția melaninei. Astfel, printr-un nivel optim de melanină produsă de corp, petele pigmentate vor înceta să mai apară și astfel, tenul va deveni, treptat, uniform.

∙ Ajută pielea să rămână hidratată

CoQ10 face ca apa existentă deja în piele să permită absorbția mai rapidă în piele a unor ingrediente din cosmetice.

∙ Reduce riscurile de apariție a ridurilor

Acest ingredient este de mare ajutor la producția de colagen și elastină, iar acest lucru contribuie semnificativ la reducerea ridurilor și a liniilor fine de pe piele.

∙Previne apariția unor eventuale deteriorări ale tenului

Reducerea semnificativă a liniilor fine datorită producției de colagen și elastină ajută ca tenul să devină mai puternic și mult mai rezistent la eventuale expuneri dăunătoare, cum sunt cele la soare.

∙ Se poate utiliza zilnic

CoQ10 este tolerat de majoitatea oamenilor și poate fi utilizat fără probleme în fiecare zi, atât dimineața, cât și seara.

∙ Se poate utiliza alături de alte ingrediente

Are efect sporit atunci când este utilizat alături de vitamina C, acid hialuronic, retinol sau acid glicolic.

∙ Se poate utiliza indiferent de vârstă

Cu excepția copiilor foarte mici, coenzima Q10 este de ajutor pentru oamenii de toate vârstele. Neutralizează atât unele daune produse în organism pe termen scurt, cât și pe cele legate de înaintarea în vârstă. Astfel, CoQ10 devine perfectă atât pentru tineri, cât și pentru persoanele în vârstă.

Cum se folosește coenzima Q10 pe piele?

Coenzima Q10 este cel mai des întâlnită în tonere, creme, seruri, creme pentru ochi, și uleiuri faciale. Este necesar ca tenul nostru să fie în totalitate curat, iar mai apoi să se aplice tonerul preferat pe întreaga suprafață a tenului. Pentru următorul pas trebuie utilizat serul, lăsându-l să acționeze timp de 10 minute, iar mai apoi va fi aplicată crema. În final, crema cu protecție solară nu trebuie să lipsească pentru a ne asigura că tenul nu este expus pericolului razelor ultraviolete.

Posibile reacții adverse

CoQ10 poate fi utilizat petru orice tip de piele. În cazul persoanelor cu vitiligo, produsele cu CoQ10 trebuie aplicate cu prudență. Pentru a nu provoca eventuale reacții adverse nedorite, cel mai bine ar fi ca înainte de utilizarea acestui ingredient, fie în rutina de skincare, fie sub formă de suplimente alimentare, să fie consultat medicul specialist dermatolog.

Surse: Byrdie, Healthline

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân