Care sunt cauzele ridurilor – ingredientul secret care ne ajută să le ținem la distanță

  • Publicat:
  • Actualizat:
Care sunt cauzele ridurilor – ingredientul secret care ne ajută să le ținem la distanță

Apariția ridurilor este strâns legată de expozom, adică totalitatea factorilor interni și externi care afectează pielea. Aceștia pot consta în expunerea la razele UVA sau UVB, fumat, poluare, dar și nivelul crescut de stres ori lipsa somnului. Toți acești factori pot accelera fenomenul de îmbătrânire prematură a pielii, care devine ternă, ridată și lipsită de elasticitate.

Ingrediente-cheie din produsele dermatocosmetice ajută însă la refacerea depozitelor de proteine esențiale pentru frumusețea pielii și la prevenirea acțiunii nocive a radicalilor liberi.

Află care sunt cauzele ridurilor, de ce este atât de important acidul hialuronic pentru menținerea sănătății pielii și care sunt soluțiile pentru a preveni îmbătrânirea prematură.

Cauzele ridurilor: factori care pot accelera îmbătrânirea pielii

Expunerea excesivă radiațiile ultraviolete (UVA, UVB) fără protecție solară crește riscul de a ne confrunta cu pete pigmentare sau, mai rău, cu diverse forme de cancer de piele.

De asemenea, chiar dacă efectele nocive nu sunt sesizate imediat după expunerea la soare, acestea pot apărea în timp, ca urmare a eliberării de radicali liberi de oxigen în piele și care duc la apariția semnelor de îmbătrânire: riduri, lipsa fermității și aspectul aspru al pielii.

Cu fiecare sezon estival în care ne expunem la soare fără protecție, suntem mai aproape de apariția ridurilor și petelor maronii cauzate de scăderea secreției de melanină și lipsa de hidratare a țesuturilor.

De asemenea, schimbările climatice – temperatura, umiditatea, presiunea atmosferică – pot afecta funcția de barieră a pielii.

Fumatul este un alt factor care contribuie major la îmbătrânirea prematură a pielii, deoarece afectează țesutul conjunctiv care formează colagen și elastină, proteine esențiale pentru fermitatea, elasticitatea și hidratarea pielii.

O persoană fumătoare este ușor trădată de acest obicei nociv deoarece prezintă riduri mai pronunțate în jurul gurii, pielea este pătată din cauza nicotinei, uscată, fără strălucire și capătă un aspect cenușiu.

Totodată, fumatul îngreunează circulația sângelui, ceea ce afectează sănătatea pielii, dar și capacitatea acesteia de regenerare în cazul cicatricilor. Lucru valabil și în cazul persoanelor expuse la fumul de țigară sau la alte surse de poluare din mediu.

Consumul insuficient de apă și alimentația lipsită de elemente nutritive valoroase sănătății în general sunt, de asemenea, factori care pot duce la probleme dermatologice cu impact estetic.

Pielea uscată, aspră, ternă, ridată este adesea sesizabilă în rândul persoanelor care au o dietă dezechilibrată, bogată în alimente procesate și proteine animale, lipsită de nutrienți esențiali proveniți din fructe și legume proaspete și care nu consumă zilnic cei minimum 2 litri de apă atât de importanți pentru hidratarea tegumentelor.

Nu trebuie neglijat nici impactul stresului asupra pielii. Stările continue de îngrijorare, negativitatea, lipsa somnului pot contribui la stimularea glandelor suprarenale, ceea ce determină dezechilibre hormonale ce activează sistemul de apărare al organismului.

În consecință, scade producția de acid hialuronic, capacitatea de regenerare a pielii este redusă, circulația sângelui către tegumente este îngreunată și astfel apar efecte ale îmbătrânirii premature: pete pigmentare, piele lăsată, ridată, cu precădere în jurul ochilor și buzelor, leziuni, acnee, cearcăne pronunțate etc.

Nu în ultimul rând, trebuie să evităm utilizarea inadecvată a produselor cosmetice pentru a preveni problemele pielii. Folosite incorect, din abundență, fără să ținem cont de tipul nostru de ten, acestea pot încărca excesiv porii, determinând apariția altor probleme dermatologice sau agravarea celor existente. Din acest motiv este atât de important să alegem produsul dermatocosmetic în funcție de vârstă, de tipul de ten și de problema care trebuie tratată sau prevenită.

Cum să refaci depozitele de acid hialuronic din piele, ingredientul-cheie pentru prevenția ridurilor

Din cauza factorilor mai sus menționați, dar și ca urmare a procesului natural de îmbătrânire, nivelul de acid hialuronic din piele scade progresiv, ceea ce duce la apariția ridurilor.

Pentru refacerea pierderii zilnice de acid hialuronic, este important să folosești un produs care are în compoziție acest ingredient esențial pentru producția de colagen și elastină, proteinele care asigură pielii elasticitate și fermitate.

Serumul anti-îmbătrânire Vichy HA Epidermic Filler are o formulă ce asociază apa vulcanică Vichy – bogată în 15 minerale esențiale care fortifică bariera naturală de protecție a pielii – cu trei ingrediente cunoscute pentru efectul lor antirid:

  • Acid hialuronic în concentrație mare – ajută la refacerea pierderii zilnice de la nivelul epidermei și corectează semnele de îmbătrânire
  • Vitamina Cg – are proprietăți antioxidante care protejează acidul hialuronic de acțiunea radicalilor liberi și conferă strălucire pielii
  • Peptide – sunt recunoscute pentru capacitatea lor de refacere celulară, pielea căpătând un aspect neted, ferm și luminos

Serumul are o textură ușoară care se absoarbe ușor în piele, fiind potrivit tuturor tipurilor de ten. De asemenea, poate fi folosit și în zona sensibilă a ochilor, atenuând eficient liniile fine și ridurile de expresie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian