Trei dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii: simptome și tratament

  • Publicat:
Trei dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii: simptome și tratament
Sursa foto: Unsplash

Pielea este cel mai mare organ al corpului, iar principalul său rol este de protecție, funcționând ca o barieră împotriva factorilor dăunători din mediul înconjurător. Există însă anumite afecțiuni care pot cauza probleme pielii și, lăsate netratate, acestea pot afecta întregul organism.

Afecțiunile pielii variază foarte mult în ceea ce privește simptomele și severitatea acestora. Totodată, bolile dermatologice pot fi temporare sau permanente, unele pot pune viața în pericol, în vreme ce altele au manifestări minore. Însă dezvoltarea unei afecțiuni a pielii poate schimba stilul de viață al pacienților. Multe dintre persoanele care au probleme dermatologice pot suferi, de asemenea, de depresie și anxietate.

Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii.

Eczema

Eczema, cunoscută și sub denumirea de dermatită, se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii. Eczema poate apărea la orice vârstă, însă este mai frecventă în rândul copiilor mici. Este o afecțiune cronică (de lungă durată), ale cărei simptome se pot agrava sau ameliora, odată cu înaintarea în vârstă.

Printre manifestările eczemei se numără: înroșirea pielii sau eritemul, mâncărimea intensă, edemul și durerea.

Există șapte tipuri de eczeme, fiecare cu simptome specifice, care pot fi recunoscute de un medic dermatolog și, ulterior, ameliorate, prin măsuri specifice.

Acestea sunt dermatita atopică și dermatita de contact (printre cele mai cunoscute forme de eczemă), eczema dishidrotică, eczema mâinilor, neurodermatita, eczema numulară și dermatita de stază.

Deși nu există un remediu concret pentru eczemă, sunt anumite tratamente care pot ameliora simptomele sau pot preveni apariția dermatitei. Antihistaminicele, cremele cu corticosteroizi și antibioticele ajută la menținerea sub control a mâncărimii și la tratarea infecțiilor.

Acneea

Spre deosebire de eczemă, acneea este o afecțiune a pielii care nu este permanentă. Aceasta este declanșată sau agravată, de regulă, de anumiți factori, printre care schimbările hormonale și stresul. Potrivit statisticilor, aproximativ 85% dintre oameni suferă de acnee la un moment dat în viață. De obicei, manifestările acestei afecțiuni ale pielii încep în perioada pubertății, însă simptome pot apărea chiar și după 30 de ani.

Semnele acneei apar, de regulă, la nivelul feței, al gâtului, al pieptului și al spatelui, unde sunt localizate cele mai multe glande sebacee.

În funcție de intensitatea manifestării, acneea poate fi identificate după mai multe simptome, printre care: punctele albe (comedoanele închise), punctele negre (comedoanele deschise), papulele (umflături mici, de culoare roz, roșu sau maro), pustulele (coșuri sau umflături cu puroi), nodulii sau chisturile (leziuni profunde).

O rutină de îngrijire a tenului, adaptată tipului de piele, precum și anumite tratamente prescrise de medicii dermatologici pot ameliora simptomele acneei.

Așadar, este important ca zonele afectate de acnee să fie curățate cu ajutorul unor produse cosmetice blânde, special create pentru reducerea porilor. Totodată, o crema acnee ajută la reglarea secreției de sebum, la reducerea iritației și la atenuarea inflamației.

Nu în ultimul rând, este recomandat să fie evitate produsele care conțin factori iritanți, precum alcoolul sau scruburile agresive.

Rozaceea

Rozaceea este o boală cronică, ce afectează vasele de sânge și glandele sebacee. Cel mai comun simptom al acestei afecțiuni a pielii este roșeața pe față. Zonele în care apar semnele rozaceei sunt, în general, bărbia, nasul, obrajii și fruntea.

Există patru tipuri de rozacee – rozacee eritematotelangiectatică, rozacee papulopustuloasă (acnee rozacee), rozacee fimatoasă (rinofimă) și rozacee oculară -, fiecare având simptome specifice.

Frecvența rozaceei este mai mare în rândul femeilor, precum și al persoanelor cu pielea deschisă la culoare.

Printre metodele de prevenire a rozaceei se numără evita factorilor declanșatori, printre aceștia numărându-se alimentele picante, băuturile alcoolice și temperaturile ridicate. De asemenea, cremele sau unguentele aplicate local și medicamentele antiinflamatoare contribuie la ameliorarea simptomelor.

Îngrijirea pielii în conformitate cu nevoile sale, precum și tratarea afecțiunilor dermatologice în stadiu incipient sunt măsuri recomandate pentru a preveni agravarea simptomelor și apariția unor probleme care pot afecta stilul de viață.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan