Expunerea la soare a gravidei – aspecte importante de care trebuie ținut cont

Expunerea la soare a gravidei - aspecte importante de care trebuie ținut cont
Sursa foto: Shutterstock

Dacă e vară, e soare, e mare… Dar este și o întrebare: este periculoasă expunerea la soare pentru femeia însărcinată și pentru fătul din burtică? Îi este permis să stea la plajă? Răspunsul este unul: da! Însă cu niște condiții care neapărat vor trebui să fie respectate.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne spune care sunt regulile ce trebuie respectate de către gravide la mare.

Expunerea la soare a gravidei, doar în anumite intervale orare!

În primul rând este vorba despre intervalul orar în care se poate face expunerea la soare. Dacă recomandarea generală este dimineața până la ora 10 și după-amiaza după ora 17, cu atât mai mult este important pentru viitoarele mămici să nu stea la soare atunci când razele ultraviolete atacă în forță. Expunerea la soare este importantă pentru organism. Ajută la sintetizarea vitaminei D, esențială pentru întărirea oaselor și a sistemului imunitar. Beneficii care privesc atât mama, cât și bebelușul, spune medicul.

Creme de protecție solară de evitat în cazul gravidelor

A doua regulă esențială este aceea a protejării pielii cu creme cu factor de protecție ridicat. Cu o necesară precizare din partea dr. Vythoulkas și în privința acestui aspect:

Loțiunile de protecție solară sunt de două tipuri: cu blocanți fizici sau chimici. Cele recomandate femeilor însărcinate sunt acele creme/loțiuni care conțin blocanți fizici, respectiv un amestec de dioxid de titan și oxid de zinc. Aceste substanțe, împreună, fac posibilă reflexia dăunătoarelor raze ultraviolete. Nu se vor folosi loțiunile cu blocanți chimici. Aceștia mai degrabă absorb razele ultraviolete decât le reflectă.

Citește ingredientele de pe etichetă și evită acele creme și loțiuni de protecție solară care conțin oxibenzonă!

În absența folosirii unei creme pentru protecție solară, expunerea zilnică nu trebuie să depășească 20 de minute.

Protejarea pielii este deosebit de importantă! În timpul sarcinii, aceasta este foarte sensibilă. Schimbările hormonale care au loc în organism determină o creștere a producției de melanină, aceasta fiind responsabilă de pigmentarea intensă a pielii sub acțiunea soarelui.

Prin urmare, femeile gravide sunt predispuse la apariția sau accentuarea petelor întunecate pe față sau pe corp (masca de sarcină sau cloasma).

Costumele de baie întregi sunt mai indicate pentru gravide

Dacă te temi că expunerea burticii la soare ar putea face rău bebelușului, ar trebui să știi că nu îi face rău, pentru că este bine protejat de lichidul amniotic.

Cu toate acestea, din prudență, e de preferat ca mămica să poarte un costum de baie întreg. Sau să acopere burtica din când în când cu un prosop umed, pentru a evita supraîncălzirea. De asemenea, este bine ca inclusiv dimineața până la ora 10 și după-amiaza după ora 17 să alterneze expunerea la soare cu perioade în care să stea la umbră, recomandă dr. Andreas Vythoulkas.

Foarte, foarte important este consumul de lichide, în special de apă. Multă apă! Deshidratarea crește ritmul cardiac și, pe de altă parte, îngreunează accesul oxigenului și al nutrienților către făt.

Expunerea la soare distruge depozitele de acid folic! 

Chiar dacă nu s-a demonstrat că razele ultraviolete pot pătrunde în piele, pot ajunge la făt și îi pot dăuna acestuia, ele provoacă un alt neajuns: distrug depozitele de acid folic.

Cum acesta este necesar mai ales în primul trimestru de sarcină, pentru susținerea creșterii placentei și a fătului, dar și pentru a preveni defecte ale măduvei spinării, creierului și inimii acestuia, se recomandă ca pe lângă suplimentul de acid folic să se consume și alimente care îl conțin.

Astfel de exemple sunt: legume cu frunze verzi, avocado, zmeură, afine, banane, pepene verde și galben, ananas, suc de portocale, ouă, lapte, ficat, porumb, alune, nuci, morcov, dovlecel, sfeclă roșie.

Apa din piscine tratată cu prea mult clor poate ridica probleme pentru gravidă

În ceea ce privește apa și înotul, sunt câteva precizări de făcut.

În primul rând că înotul chiar este recomandat gravidelor. Dacă este vorba de apa mării, se va evita dacă e prea rece sau dacă sunt valuri mari.

În cazul în care este vorba de piscine, nu se pune problema riscului de a dobândi infecții, pentru că apa acestora este tratată. Paradoxal, tocmai acest lucru poate crea probleme, fiind vorba de nivelurile uneori prea ridicate de clor. De fapt, nu neapărat clorul este periculos, cât mai degrabă reacțiile și produsele secundare care se formează la întâlnirea acestuia cu materii organice precum celulele pielii, transpirație, urină sau produse de îngrijire a corpului, explică medicul ginecolog.

Și încă o recomandare pentru femeile însărcinate care merg la mare sau piscină: schimbarea slipului cu unul uscat atunci când ies din apă.

Uscarea slipului se face cu absorbția căldurii din corp, ceea ce face ca zona de sub slip să se răcească, lucru care poate avea drept consecință apariția unei inflamații locale care să favorizeze inclusiv cistita.

expunerea la soare
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”