La mare, la soare, protejați de arsurile solare!

  • Publicat:
La mare, la soare, protejați de arsurile solare!
Sursa foto: Shutterstock

Suntem în plină vară, soarele e permanent pe cer, așa că nu ne rămâne decât să ne facem bagajele de vacanță și să plecăm în binemeritatul concediu estival. Nu uităm de crema de protecție solară și de umbrelă, ajutoarele indispensabile împotriva nesuferitelor arsuri solare!

Aflăm astăzi de ce este bine să stăm la soare – cu măsură! –  și cum să ne protejăm pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete.

Razele solare – bune sau rele?

Expunerea la soare are atât avantaje, cât și dezavantaje, mai ales dacă nu ținem cont de măsurile de protecție.

În privința lucrurilor bune pe care soarele le face pentru noi:

  • Ne ajută să fim mai fericiți – lumina solară, mai ales cea din prima parte a zilei, sporește producția de serotonină, hormonul bunei dispoziții
  • Ne ajută să dormim mai bine – o plimbare de dimineață în lumina caldă a razelor solare reglează secreția de melatonină, hormonul care ne asigură un somn odihnitor noaptea
  • Ne ajută să ținem la distanță depresia – expunerea la lumina naturală ajută la reglarea serotoninei, care relaxează, calmează, sporește capacitatea de concentrare, sprijină imunitatea și îndepărtează gândurile negative
  • Ne ajută să ținem sub control tensiunea arterială – soarele determină dilatarea vaselor de sânge, permițând astfel circulația eficientă a sângelui către organe vitale, precum inima și creierul
  • Ne ajută să ameliorăm anumite afecțiuni dermatologice – expunerea cu măsură și cu protecție solară poate fi de ajutor persoanelor care suferă de psoriazis, eczeme sau acnee
  • Ne ajută să avem oase sănătoase și dinți puternici – numită și „vitamina soarelui”, vitamina D ia naștere din reacția pielii expusă la lumina solară și joacă un rol important în buna funcționare a inimii, plămânilor, oaselor, creierului și ficatului

Cât privește aspectele negative ale expunerii prelungite și neprotejate la soare, acestea includ: arsuri solare, erupții, pete maronii pe piele, apariția prematură a ridurilor și, atenție, risc crescut de melanom, cel mai agresiv tip de cancer de piele.

Ce se întâmplă cu sinteza vitaminei D?

Lumina soarelui este una dintre principalele modalități prin care corpul produce vitamina D. Aceasta este un „ingredient” cheie pentru buna funcționare a întregului organism.

Specialiștii spun că vitamina D este importantă pentru imunitate, protejează organismul de infecții sau ameliorează simptomele și reduce durata acestora, previne inflamațiile, ajută la menținerea sănătății sistemului muscular și a celui osos, asigură buna funcționare a creierului și scade riscul de boli cronice, precum afecțiunile inimii, diabetul, diverse tipuri de cancer sau chiar demența.

Ca să beneficiezi de doza optimă de vitamina D, este necesar ca pielea ta să vadă razele soarelui în fiecare zi, minimum 15-20 de minute. Desigur, protejată de crema solară și pălărie, pentru a evita insolația, arsurile și alte neplăceri.

În sezoanele mai puţin sunny-friendly, vitamina D poate fi obţinută din alimente (somon, macrou, ton, sardine, gălbenuş de ou, ciuperci, ficat de vită, cereale, nuci, mere, lactate şi cereale fortificate, ulei din ficat de cod ) sau suplimente.

Este mai periculos soarele în perioada verii? Sau tot anul?

Cu siguranță este mult mai periculos soarele în sezonul estival, deoarece razele ultraviolete ating potențialul maxim în această perioadă. Dar asta nu înseamnă că iarna, toamna sau primăvara suntem cu totul feriți de aceste radiații.

Se estimează că aproximativ 80% din daunele cauzate de soare sunt produse în lunile de vară. De aceea este atât de important să folosim cremă de protecție solară în timpul verii (dar și în restul anului) și să o aplicăm chiar de mai multe ori pe zi.

La ce riscuri ne expunem dacă stăm prea mult la soare?

De la arsuri solare la erupții cutanate, mâncărimi, piele uscată, ridată, pătată sau chiar cancer de piele, expunerea prelungită la soare, fără protecție adecvată, ne crește semnificativ riscul de a ne confrunta cu tot felul de probleme.

Iată doar câteva dintre consecințele ce pot apărea atunci când nu ne protejăm de razele arzătoare ale soarelui de vară:

  • Arsuri solare dureroase, cu senzație de usturime, roșeață, vezicule, umflături și piele care se descojește
  • Piele ridată, lipsită de elasticitate, uscată
  • Pigmentarea neregulată a pielii, cu pete maronii de diverse dimensiuni în zone expuse frecvent la soare (față, piept, spate, brațe)
  • Dilatarea vaselor de sânge, care conferă pielii un aspect roșiatic, inestetic
  • Înmulțirea pistruilor în zonele expuse la soare
  • Tulburările de vedere – expunerea la soare fără ochelari de soare cu protecție UV crește riscul de a dezvolta cataractă
  • Melanomul – expunerea repetată, îndelungată și fără protecție solară modifică în timp structura ADN-ului celular de la nivelul pielii și crește semnificativ riscul de a dezvolta cea mai agresivă formă de cancer cutanat, respectiv melanomul.

Inițial, semnele melanomului sunt subtile, putând consta în apariția unor pistrui sau alunițe, care în timp își schimbă forma, dimensiunea și culoarea și pot sângera. Depistat la timp, acest tip de cancer poate fi vindecat. Deci nu întârzia vizita la medic dacă observi astfel de simptome!

Ce măsuri trebuie să luăm ca să ne expunem în siguranță la soare?

Pentru a preveni toate problemele descrise mai sus, este esențial să ții cont de câteva măsuri. Prima și cea mai importantă: crema de protecție solară!

Aleasă și folosită în mod corect, crema de protecție solară te ferește de nesuferitele și dureroasele arsuri solare, dar și de semnele îmbătrânirii premature a pielii. În plus, te ajută să obții un bronz perfect, numai bun de etalat într-o rochiță sumară de vară.

Alte măsuri de prevenție includ:

  • Expunerea la soare în afara intervalului 10-18, când razele soarelui sunt mai puțin nocive
  • Îmbrăcămintea subțire, lejeră, din materiale naturale, de preferat să acopere cât mai multă piele
  • Purtarea ochelarilor de soare și a pălăriei
  • Examinarea regulată a pielii pentru depistarea petelor suspecte
  • Hidratarea cu minimum 2 litri de apă, chiar mai mult în perioadele de caniculă

Folosim protecție solară în fiecare zi?

Da, zilnic trebuie să folosim cremă de protecție. Firește, în casă nu e necesar. Dar chiar și o plimbare la supermarket trebuie precedată de ritualul aplicării cremei de protecție, pentru că soarele arzător de vară e nemilos și sunt suficiente 5-10 minute de expunere ca să capeți un nas roșu de Rudolph.

La plajă, ștranduri, mare, regulile sunt chiar mai stricte: aplică crema solară cu factor mare de protecție (peste 30, de preferat 50+) mai des, chiar o dată la 2 ore sau de fiecare dată când ieși din apă, te ștergi cu prosopul ori dacă transpiri abundent.

Alegerea protecției solare adecvate – la ce ne uităm? Factor de protecție, tipul texturii și tipul de ten

Acum, că ai înțeles cât de importantă e crema de protecție solară, poate te gândești că îți va fi imposibil să o alegi pe cea potrivită, din pleiada de produse disponibile pe piață.

Însă decizia poate fi ușor de luat, dacă ții cont de câteva aspecte esențiale:

  • Cât de mare vrei să fie factorul de protecție: 30, 50?
  • Ce textură vrei să aibă produsul: mai fluidă, lejeră, mai groasă?
  • Ce tip de ten ai: sensibil, gras, uscat, predispus la apariția petelor maronii?

În funcție de aceste criterii, gama Anthelios de la Roche Posay îți pune la dispoziție o paletă largă de produse din care poți alege.

arsurile solare anthelios roche posay protecție solară

De exemplu, Anthelios Fluid Invizibil SPF50+ fără parfum asigură protecție de spectru larg împotriva UVA, UVB, razelor infraroșii și poluării, fără să lase urme albe sau lipicioase pe piele. Are o textură fluidă atât de ușoară încât nici nu-ți dai seama că e prezentă pe pielea ta. Cu toate acestea, asigură ultra-rezistență la soare, nisip, transpirație, apă.

Dacă ai pielea grasă, Anthelios Spray Invizibil Matifiant SPF50+ este ceea ce cauți. Oferă protecție ridicată împotriva UVA și UVB, este foarte rezistent la apă, se absoarbe rapid în piele și are efect matifiant, eliminând luciul inestetic. Poate fi folosit chiar și ca bază de machiaj!

Pentru pielea cu tendință de hiperpigmentare indusă de radiațiile UV, Crema Colorată Anti-Pete Pigmentare Anthelios SPF50+  estompează și uniformizează tenul, prevenind totodată efectele negative provocate de razele UVA și UVB.

Pentru a vedea întreaga gamă de produse Anthelios La Roche Posay vizitează https://www.laroche-posay.ro/anthelios

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân