Sucurile, inamicul diabeticilor. Cum afectează glicemia și cu ce să le înlocuiești

Un aspect important în gestionarea diabetulului este consumul de lichide, iar consumul de sucuri este o opțiune controversată.
  • Publicat:
Sucurile, inamicul diabeticilor. Cum afectează glicemia și cu ce să le înlocuiești
Foto: envato

Un aspect important în gestionarea diabetului este consumul de lichide, iar consumul de sucuri este o opțiune controversată.  Legătura dintre cei doi subiecți este aceea că sucurile sunt, de cele mai multe ori, bogate în zahăr, iar dieta pentru diabet are la bază controlul aportului și a nivelului de zahăr din sânge. Se poate spune că sucurile sunt inamicul diabeticilor.

Relația dintre diabetici și suc este una complexă, deoarece consumul de sucuri „comerciale”, care conțin cantități enorme de zahăr, reprezintă un risc pentru controlul glicemic și sănătatea generală a persoanelor care suferă de diabet. Consumul de sucuri reprezintă un inamic al diabeticilor pentru că de multe ori nu realizăm cât de mult zahăr conțin de fapt.

Cum afectează consumul de sucuri nivelul zaharului din sânge

Este important să fim conștienți de modul în care alimentele și băuturile care au calorii, au, în mod inevitabil, și un efect asupra corpului nostru și a nivelului de zahăr din sânge. Aceste alimente sunt surse de energie, carbohidrații conținuți fiind descompuși și eliberați în sânge drept molecule de glucoză. Ele oferă corpului nostru energia de care are nevoie pentru a funcționa. Când o persoană fără diabet consumă carbohidrați, sub orice formă, pancreasul eliberează hormonul numit „insulină”, care ajută la transportarea, stocarea și folosirea glucozei. Totuși, în cazul diabeticilor, lucrurile stau diferit. De obicei, corpul unei persoane cu diabet nu poate produce insulină și este adesea nevoie de tratament medicamentos pentru a ține sub control nivelul de zahăr din sânge. Este nevoie ca diabeticii să își monitorizeze aportul de calorii consumate, chiar și din băuturi, pentru a-și putea calcula dozajul necesar de insulină.

Consumul de sucuri cu îndulcitori adăugați a fost asociat cu diabetul de tip 2 în mod semnificativ, ceea ce ar trebui să ne facă să fim mai atenți când vine vorba de alegerea băuturilor pe care le consumăm.

Alternative sănătoase de băuturi

  1. Apa: cea mai bună alternativă când este vorba de hidratare, atât apa plată, cât și cea minerală pot fi consumate fără grijă, pentru că nu vor crește nivelul de zahăr din sânge. Apa poate fi transformată cu ușurință în limonadă dacă preferați ca băutura voastră să aibă gust.
  2. Ceaiurile: de mușețel, hibiscus, ghimbir, mentă, ceai verde, negru sau alb, acestea nu conțin carbohidrați și, mai mult de atât, au proprietăți puternice în ceea ce privește prevenirea anumitor viroze. Totuși, ceaiurile deja îndulcite ar trebui să fie evitate.
  3. Cafeaua: la fel ca în cazul ceaiurilor, cafeaua trebuie să fie consumată fără zahăr adăugat, și poate ajuta chiar și la minimizarea riscului de a ne îmbolnăvi de diabet de tip 2.
  4. Sucuri naturale din legume: în timp ce majoritatea sucurilor de fructe conțin 100% zahăr, poți alege să îți faci un suc din spanac, țelină, chiar castraveți, la care se poate adăuga un pumn de fructe de pădure pentru a-i oferi un gust bun. Nu uitați să adăugați fructele de pădure la calculul final de carbohidrați consumați. În această categorie pot fi adăugate și smoothie-urile verzi, diferit fiind doar modul de preparare și textura.
  5. Lapte degresat: laptele, fie el degresat, contribuie la aportul zilnic de carbohidrați, așadar aveți grijă la cantitatea consumată.
  6. Alternative vegetale pentru lapte: de migdale, ovăz, orez, soia sau cocos, aceste variante sunt slabe în carbohidrați. Consultați înainte de consum eticheta de ingrediente, pentru a vă asigura că totul este în regulă.
  7. Kombucha: o băutură fermentată care are la bază ceai verde sau negru. Kombucha este o sursă foarte bună de probiotice, știute că îmbunătățesc controlul de zahăr din sânge pentru diabeticii de tip 2.

Riscurile pe care vi le asumați când consumați sucuri îndulcite

În urma unui studiu bazat pe consumul de băuturi îndulcite, a fost descoperit faptul că persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 care consumă în mod regulat astfel de băuturi, au un risc mai ridicat de a dezvolta o boală cardiovasculară, de moarte prematură, sau chiar ambele. De aceea, sucurile sunt inamicul diabeticilor. În comparație, persoanele care consumă alternative mai sănătoase nu își asumă aceste riscuri.

Așadar, cantitatea și frecvența consumului de suc trebuie monitorizate în mod constant, iar persoanele cu diabet ar trebui să consulte cu medicul lor sau cu un specialist în nutriție înainte de a face schimbări în dieta lor.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Mănica - Web-editor
Mă numesc Diana Mănica și studiez comunicarea și relațiile publice în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Sunt pasionată de fotografie si muzică și fascinată de oameni. Îmi place să cred despre mine că sunt o persoană sinceră, perseverentă, o fire calmă care ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân