Leguma cu gust de pui, perfectă în timpul postului. Cum se gătește corect, idei de rețete

  • Publicat:
Leguma cu gust de pui, perfectă în timpul postului. Cum se gătește corect, idei de rețete
Foto: Shutterstock

Suntem în Postul Crăciunului, prilej numai bun să mai reducem din cantitatea de carne, dar și din greutatea corporală. Multă lume se întreabă ce alimente de post sunt sățioase și prietenoase cu silueta, iar Mihaela Bilic vine cu răspunsul: încercați să mâncați mai des ciuperci!

Ciuperca, o legumă cu gust de pui

Medicul nutriționist Mihaela Bilic recomandă consumul mai des de ciuperci în timpul postului, dar nu numai.

„Deși conțin doar 2% proteine, multă lume consideră ciupercile o alternativă pentru carne, mai ales în timpul postului. Fie că sunt cultivate sau culese din pădure, ciupercile dau savoare și consistență în orice fel de mâncare – de la paste și orez, până la salate și sosuri.

Nu trebuie să mai ținem cont de sezon, găsim ciuperci tot timpul anului, iar pentru cele sălbatice putem apela și la varianta congelată.

Deși varietatea champignon de Paris este cea mai consumată, nu uitați de gălbiori, ghebe, hribi sau pleurotus, sunt la fel de delicioase!”, spune medicul.

Cum se gătesc corect ciupercile

Chiar dacă sunt sănătoase, ciupercile pot deveni hipercalorice sau lipsite de gust, dacă facem anumite greșeli.

Spre exemplu, știai că ciupercile pot fi mâncate și crude sau că trebuie pusă sare peste ele încă de la începutul gătitului?

Iată ce spune medicul nutriționist despre modul corect de preparare al ciupercilor:

„Ciupercile se comportă ca un burete, absorb rapid apa sau uleiul în care sunt gătite. Sfat practic: curățați ciupercile cu un burete sau o perie și spălați-le rapid sub jet de apă. Pentru ciupercile de Paris este suficient să îndepărtați pielița de pe pălărie cu ajutorul unui cuțit ascuțit.

Cât despre gătit, ideal este să le rumeniți fără ulei într-o tigaie bine încinsă, preț de câteva minute, ca să prindă gust. Puteți adăuga apoi ulei sau puțin unt. Grăsimea face posibilă reacția Maillard și apariția gustului umami (adică delicios) specific ciupercilor.

Nu prelungiți excesiv timpul de gătit, ciupercile pot fi consumate și crude, deci e de preferat să fie semi-gătite decât gătite excesiv și uscate.”

Puneți sare peste ciuperci de la începutul gătitului. Sarea are capacitatea să scoată apa dintr-un produs, prin urmare ciupercile vor pierde jumătate din cantitatea de apă din structura lor, iar gustul se va intensifica!”

Idei de rețete cu ciuperci

Există numeroase feluri de mâncare de post care conțin ciuperci. Iată câteva sugestii:

Chiftele cu ciuperci la cuptor

Salată de ciuperci cu maioneză vegetală și mărar 

Ardei umpluți cu orez și ciuperci

Drob de ciuperci cu verdeață

Tocăniță de ciuperci cu sos de roșii

Ciulama de ciuperci de post, cu morcov ras și mărar

Ciorbă de burtă falsă cu ciuperci pleurotus

Varză murată călită cu ciuperci

Tocăniță de linte cu ciuperci și dovlecel 

Pate de ciuperci cu nuci

Plăcintă cu ciuperci și praz în foi subțiri

Supă cremă de ciuperci de post

Colțunași de post cu ciuperci și cartofi

Ciuperci umplute cu spanac

Pilaf de orez cu ciuperci

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân