Alimentul care repară ficatul și scade colesterolul. Are gust de carne, dar zero grăsimi și doar 34 de calorii

  • Publicat:
Alimentul care repară ficatul și scade colesterolul. Are gust de carne, dar zero grăsimi și doar 34 de calorii
Sursa foto: Shutterstock

Hribii sau funghi porcini sunt ciuperci cărnoase, aromate și foarte sănătoase. Cu condiția să le gătești corect! În caz contrar, riști să te alegi cu toxiinfecție alimentară.

Hribii au piciorul alb, gros și o pălărie brună-gălbuie. Au mai multe denumiri românești: mânătărci, bureți, nitarcă, pitarcă, pitoancă, pietroasă etc. Denumirea lor științifică este Boletus Edulis și provine din latină (bolet – „ciupercă superioară” – și edulis, cu sensul de comestibilă).

„Carnea” hribilor este albă, tare, cu gust ușor de alune și carne, miros plăcut și textură fină și cremoasă.

Hribii pot fi preparați la grătar, cu sos de roșii, adăugați în paste sau risotto, umpluți cu brânză și verdeață la cuptor. Îi poți găsi și sub formă uscată, deshidratați. Prin deshidratare, gustul lor devine mult mai intens, deoarece se pierde conținutul inițial de apă.

Află mai jos câte calorii au hribii, ce beneficii au și cum îi poți găti.

Hribii – ce beneficii au pentru sănătate?

Hribii sunt bogați în proteine, vitaminele din complexul B, C, cupru, zinc, fier, potasiu și alte substanțe nutritive benefice pentru sănătate.

Hribii sunt benefici pentru reglarea digestiei și a colesterolului, datorită fibrelor din compoziție. De asemenea, pot fi consumați fără probleme și la cura de slăbire, pentru că au puține calorii, dar multe proteine, care conferă sațietate. În plus, proteinele ajută la menținerea în limitele normale ale glicemiei.

Un compus numit lantionină prezent în hribi, dar și în alte legume, poate reduce riscul de tromboză și de apariție a cheagurilor de sânge.

Puternicii antioxidanți din aceste ciuperci (betacaroten, acid ascorbic, licopen) ajută sistemul imunitar, previn stresul oxidativ și reduc nivelul inflamațiilor din corp.

Inflamațiile sunt un factor major de risc în apariția unor boli precum artrita reumatoidă, astmul, ulcerul peptic, diabetul, bolile de inimă sau chiar cancerul.

Datorită acidului folic și a numeroaselor vitamina B, hribii au efecte benefice asupra sistemului nervos, ajută la producerea de celule roșii și mențin sănătatea aparatului cardiovascular și musculoscheletal.

Totodată, consumul de hribi este asociat cu o mai bună funcționare a ficatului. Iar potasiul menține în echilibru tensiunea arterială, reduce riscul de accident vascular cerebral și previne retenția de apă în țesuturi.

Nivelul crescut de cupru din hribi este important pentru repararea țesuturilor, ajutând la vindecarea mai rapidă a rănilor.

Hribii pot fi otrăvitori! Gătește-i corect ca să ai parte de numeroasele lor beneficii
Sursa foto: Shutterstock

Hribi – valori nutriționale

O porție de 100 de grame de hribi conține doar 34 de calorii.

Iată cum arată valorile nutriționale pentru 100 de grame de hribi, potrivit foodnutritiontable.com:

  • 2,5 grame de proteine
  • 2,5 grame fibre
  • Vitamina B1 (tiamină) 9% din DZR (doza zilnică recomandată)
  • Vitamina B2 (riboflavină) 8% din DZR
  • Vitamina B3 (niacină) 40% din DZR
  • Vitamina B5 (acid pantotenic) 53% din DZR
  • Vitamina B6 4% din DZR
  • Vitamina B9 (acid folic) 73% din DZR
  • Vitamina C 5% din DZR
  • Cupru 39% din DZR
  • Fier 6% din DZR
  • Fosfor 3% din DZR
  • Potasiu 4% din DZR
  • Zinc 44% din DZR

Atenție! Hribii trebuie gătiți corect

Hribii trebuie să fie foarte bine curățați și gătiți pentru mult timp. Aceștia nu se consumă cruzi! În caz contrar, anumite substanțe din aceste ciuperci pot cauza toxiinfecții alimentare. Uneori pot exista și reacții alergice la consumul de hribi.

Evită să consumi hribi culeși din zone poluate, deoarece pot conține metale grele și toxine care nu sunt eliminate nici măcar prin gătire.

Rețetă de hribi cu sos de roșii

Pentru a le menține textura și aroma, dar și pentru a preveni riscul de toxiinfecție alimentară, cel mai indicat este să fierbi hribii înainte de a-i găti.

Iată o rețetă delicioasă de tocăniță de hribi cu sos de roșii.

Ingrediente:

  • 1 kilogram de hribi
  • 5-6 căței de usturoi sau o legătură de usturoi verde
  • O legătură de pătrunjel proaspăt (doar frunzele)
  • O ceapă albă sau 3-4 fire de ceapă verde
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • 200 ml de sos de roșii
  • 50 de grame de unt
  • 2 linguri de ulei
  • Sare și piper, după gust
Sursa foto: Shutterstock

Mod de preparare:

Pune ciupercile într-un castron mare și lasă să curgă apă peste ele. Agită ușor castronul, fără să exagerezi – hribii sunt foarte delicați și se pot rupe ușor.

Cu o spumieră, transferă hribii într-o oală mare. Adaugă apă rece cât să acopere ciupercile și lasă pe foc mic aproximativ 45 de minute.

Scoate ciupercile cu o spumieră și taie-le în bucăți mari. Strecoară apa în care au fiert ciupercile – poți folosi filtrul de cafea sau un tifon curat.

Pune pătrunjelul, usturoiul și ceapa la blender. Mixează 10 secunde.

Pune untul și uleiul într-un wok. Când untul începe facă spumă, adaugă amestecul de pătrunjel, usturoi și ceapă. Gătește la foc mic spre mediu timp de 4-6 minute.

Adaugă hribii tăiați și sosul de roșii. Amestecă ușor și lasă pe foc mic. Adaugă pe parcurs zeama caldă în care au fiert hribii, câte o cană. Acoperă vasul cu capac și lasă la foc mic 40-50 de minute, până când ciupercile sunt foarte bine fierte.

La final, potrivește de sare și piper. Poftă bună!

Surse:

http://ciupercicomestibile.blogspot.com/2014/03/hribul.html

https://ayushology.com/health-benefits-of-vegetables/health-benefits-of-cep-mushroom/

https://www.thespruceeats.com/porcini-mushrooms-funghi-porcini-3955187

https://www.verywellfit.com/mushroom-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4117115

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”