Tocăniță cu „carnea săracului”. Cum să faci o mâncare delicioasă de ciuperci cu sos de roșii. Condimentul care dă o savoare aparte

  • Publicat:
Tocăniță cu „carnea săracului”. Cum să faci o mâncare delicioasă de ciuperci cu sos de roșii. Condimentul care dă o savoare aparte
Foto: Paula Rotaru

Pentru că v-am spus recent cum stă treaba cu mămăliga, dacă-i bună sau rea, mi-am amintit o rețetă pe care n-am mai făcut-o de ceva vreme și care se potrivește de minune cu ea: tocăniță de ciuperci cu sos de roșii. Această mâncărică este perfectă în perioada postului sau dacă vreți să mai slăbiți un pic.

Ciupercile sunt foarte nutritive și sățioase, fiind numite, pe bună dreptate, „carnea săracului”. Au multe fibre și vitamine B: vitamina B1, riboflavină (B2), niacină (B3), piridoxină (B6) și acid folic. De asemenea, ciupercile conțin minerale esențiale, dintre care potasiu, cupru, fier și fosfor. Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se găsește în prea multe fructe sau legume. Cu mai mult de 90% conținut de apă, adăugarea ciupercilor la mesele tale zilnice te poate face să te simți sătulă fără să crești conținutul caloric.

Mai multe informații despre beneficiile ciupercilor poți citi aici.

Ingrediente pentru tocăniță de ciuperci

Pentru 4 porții de tocăniță de ciuperci ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kilogram de ciuperci proaspete
  • 200 ml sos de roșii
  • 2 cepe roșii
  • 2 morcovi
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 ardei iute verde sau roșu
  • 1 linguriță de fulgi de usturoi sau 3 căței de usturoi feliați
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt
  • 2 lingurițe de cimbru (condimentul care îi dă tocăniței un gust delicios)
  • 3 frunze de dafin
  • sare și piper, după gust

Cum faci cea mai bună tocăniță de ciuperci cu sos de roșii. Condimentul care dă o savoare aparte

Cum se prepară tocănița de ciuperci cu sos de roșii

Mai întâi de toate, curăță ciupercile de pieliță, spală-le bine în apă rece, apoi taie-le în bucăți mai mari. Eu nu am folosit piciorușele ciupercilor, ci doar pălăriile. Voi le puteți folosi dacă vă plac, dar țineți cont că timpul de fierbere va crește un pic, pentru că piciorușele sunt mai fibroase și fierb mai greu.

Curăță morcovii de coajă, spală-i bine, apoi dă-i pe răzătoarea cu ochiuri mari.

Scoate cotorul și semințele ardeiului gras, spală-l bine, apoi taie-l în cubulețe. Procedează la fel și cu ardeiul iute.

Curăță ceapa de coajă și taie-o solzișori. Pătrunjelul se spală, apoi se taie mărunt.

Într-un wok încăpător, pune 2 linguri de ulei la încălzit, apoi adaugă legumele mărunțite (mai puțin ciupercile). Adaugă peste ele un praf de sare și călește-le aproximativ 5 minute, până se înmoaie.

După ce legumele s-au înmuiat, adaugă ciupercile, cimbrul, usturoiul și foile de dafin. Amestecă ușor ca să se amestece ingredientele și lasă ciupercile pe foc mediu să fiarbă aproximativ 15 minute. Ciupercile lasă destul de multă apă, așa că nu este nevoie să completezi cu lichid.

După 15 minute, adaugă sosul de roșii, sare și piper (după gust), amestecă și mai lasă pe foc, cu capacul pus, aproximativ 10 minute.

Stinge focul, adaugă pătrunjelul proaspăt, amestecă și lasă tocănița acoperită cu capac încă 5 minute.

Poți mânca această delicioasă tocăniță de ciuperci cu sos de roșii alături de mămăliguță caldă sau ca garnitură la pulpe de pui la cuptor. Poftă bună!

Foto: shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân