De ce e bine să pui sare, cimbru și dafin în apa în care fierbi cartofii pentru piure

  • Publicat:
De ce e bine să pui sare, cimbru și dafin în apa în care fierbi cartofii pentru piure
Sursa foto: Shutterstock

Obișnuiești să pui sare în apa în care fierb cartofii, dar nu știi exact care e rolul acesteia? Un prim motiv la care mulți ne gândim este acela că apa fierbe mai repede dacă adăugăm sare. Lucru, de altfel, adevărat. Dar nu vă gândiți că economisiți cine știe ce timp. E vorba doar despre câteva secunde. 

Sarea în apă are alte calități mult mai importante, dar prea puțin știute.

Cartofii vor căpăta o aromă nemaipomenită dacă în apa în care îi fierbi adaugi sare, piper negru, câteva frunze de dafin și puțin cimbru. Mai mult decât atât, sarea ajută la obținerea unei texturi mai cremoase a piureului de cartofi, spune Sieger Bayer, bucătar-șef.

Fierberea cartofilor în apă nesărată diminuează moleculele de amidon din compoziția acestora și astfel piureul devine apos și fad, nu unul cremos, pufos, așa cum ar trebui să fie.

O altă greșeală făcută de multe persoane este că folosesc soiuri greșite de cartofi când vor să prepare piure, cum  ar fi cartofii roșii sau cei noi.

Trebuie alese sortimentele mai sfărâmicioase, făinoase, care conțin mai mult amidon. Acești cartofi absorb mai bine condimentele, au o consistență pufoasă și se pasează foarte ușor.

Dacă vrei să obții un piure de cartofi delicios, sub nicio formă nu folosi în compoziție unt sau lapte rece, abia scos de la frigider.

Untul trebuie lăsat în prealabil la temperatura camerei, iar laptele trebuie să fie călduț. În caz contrar, ele nu vor fi ușor absorbite în cartofi și gusturile nu se vor întrepătrunde.

Iar ca să eviți obținerea unui piure apos și lipsit de gust, nu lăsa cartofii să fiarbă mai mult decât e cazul. Dacă furculița intră cu ușurință în cartof, înseamnă că e numai bun pentru piure. Dacă, în schimb, cartofii se sfărâmă, e semn că i-ai lăsat prea mult să fiarbă.

Când scurgi cartofii, ai grijă să nu rămână apă în care au fiert în vasul respectiv. Scurge-i bine de tot într-o sită, sfărâmă-i cu zdrobitorul, apoi adaugă untul la temperatura camerei și laptele călduț și amestecă ușor cu un tel.

Sursa: cookinglight.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân