Ardei iute: bun împotriva obezității, diabetului și colesterolului

Cu siguranță ai folosit în preparatele tale ardei iute, dar niciodată nu te-ai gândit cât este de benefic pentru sănătate.
  • Publicat:
Ardei iute: bun împotriva obezității, diabetului și colesterolului
Foto: Shutterstock

Chilli, paprika, ardeiul gras, toate acestea ascund numele de ardei iute, în funcție de soi și de intensitatea senzației pișcătoare produsă de substanțe cunoscute sub numele de capsaicinoide, care se fixează pe receptorii sensibili ai limbii și nu pe cei ai gustului. În medicina tradițională, ardeiul gras de exemplu este cunoscut ca un calmant al tulburărilor digestive.

Extractele din ardeiul iute sunt întrebuințate și ca analgezice locale în cazul durerilor articulare minore, durerilor musculare, reumatice și a nevralgiilor și se menționează și că ar avea proprietăți de drenaj, dar nu sunt susținute științific.

Ardei iute: beneficii

Are proprietăți anticancerigene

Datorită efectelor sale antioxidante și antiinflamatorii, ardeiul iute acționează în cazul mai multor tipuri de cancer: de stomac, de sân, vezică, limbă, pancreas, colon, prostată sau plămân. Acest lucru se întâmplă datorită capsaicinei care inhibă dezvoltarea celulelor canceroase și le distruge. În plus, mărește sensibilitatea tumorilor la chimioterapie.

Bun pentru diabet și colesterol

În urma unui studiu asupra diabetului de tip 2 la animale s-a demonstrat că un consum ridicat de ardei iute mărește nivelul insulinei în sânge. De asemenea, capsacinoidele au capacitatea de a reduce nivelul colesterolului ”rău” (LDL) din sânge.

Poate avea efect asupra obezității

Semințele de ardei iute pot fi benefice împotriva obezității datorită activității asupra celulelor care stochează grăsimile.

Precauții

  • Consumul prea mare de ardei iute poate favoriza apariția ulcerului gastric
  • Evită să duci mâinile la ochi sau la mucoase după ce ai tăiat sau folosit ardeiul iute
  • Dacă ai mâncat prea iute, nu bea apă. Folosește lapte, smântână sau iaurt

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”