De ce nu e bine pentru copii să bea cafea

  • Publicat:
De ce nu e bine pentru copii să bea cafea
De ce nu e bine pentru copii să bea cafea. Foto: profimediaimages.ro

Este sigur consumul de cafea pentru copii? De la ce vârstă? Și care sunt pericolele cafeinei asupra copiilor? Află răspunsurile mai jos. 

Cafeina stimulează sistemul nervos și, cu cât e doza mai mare, cu atât riscul de anxietate și insomnie e mai crescut. Iar când vine vorba de copii, efectul este și mai puternic. Motiv pentru care specialiștii nu recomandă consumul de cafea cel puțin până la vârsta adolescenței, uneori chiar după 18 ani.

Chiar dacă nu cer un espresso sau un sortiment de cafea foarte tare, copiii care beau cafea – de cele mai multe ori variante îndulcite cu zahăr, lapte și siropuri – riscă să se confrunte cu diverse probleme.

Efectele consumului de cafea asupra copiilor și adolescenților

Cifrele arată că în America aproape 40% dintre adolescenți consumă zilnic cel puțin o cafea.

Deși cafeina este perfectă pentru adulții care au nevoie de un pic de „zvâc” la începutul zilei, efectele acesteia asupra copiilor sunt încă neclare și prea puțin cercetate.

Însă există câteva posibile efecte negative ale consumului de cafea asupra copiilor. Iată câteva dintre acestea.

Ar putea favoriza problemele dentare

Cafeina este acidă, așa că poate avea consecințe nefaste asupra smalțului dentar. De asemenea, din cauza conținutul crescut de zahăr din specialitățile de cafea, copiii riscă să se îngrașe, dar și să dezvolte carii dentare.

Afectează calitatea somnului

Prea multă cofeină afectează nu doar capacitatea de a adormi (cauzând întârzierea debutului somnului), ci și liniștea în timpul somnului. Copiii care beau cafea se trezesc frecvent noaptea și, prin urmare, au un somn întrerupt, de proastă calitate. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra comportamentului și dezvoltării copiilor.

Totodată, consumul de cafea la copii poate crește riscul de nicturie, adică urinarea în timpul nopții, care poate afecta atât somnul, cât și stima și încrederea în sine a micuțului.

Citește și: Copilul face pipi în pat. Care sunt cauzele şi ce presupune tratamentul?

Scade pofta de mâncare

Un alt motiv pentru care nu e bine pentru copii să bea cafea este faptul că aceasta reduce pofta de mâncare, ceea ce nu este benefic pentru dezvoltarea lor. Copiii au nevoie de o alimentație variată și bogată în elemente nutritive, iar consumul de cafea ar putea pune piedici în acest sens.

Nu e bine pentru copii să bea cafea – vor fi hiperactivi

Cafeina stimulează sistemul nervos, ceea ce este excelent pentru a crește vigilența sau energia în timp ce ești la volan sau ai o zi plină la serviciu. Dar pentru copiii care sunt nevoiți să stea la școală și să fie atenți ore în șir, cafeaua le poate crea probleme de concentrare, afectându-le capacitatea de învățare. De asemenea, cafeina le dă o stare de agitație și anxietate.

Atenție, nu doar cafeaua conține cafeină!

Nu doar cafeaua conține cafeină, ci și sucurile, băuturile energizante sau anumite sortimente de ceaiuri.

În 100 ml de cola se găsesc aproape 10 mg de cafeină. Deci mare atenție la consumul de astfel de băuturi în cazul copiilor și adolescenților!

Citește și: Ce se întâmplă dacă bei cola în fiecare zi

Inclusiv în ciocolată găsim cafeină. O bucată de 30 grame de ciocolată dulce-amăruie conţine de la 5 la 35 milligrame de cafeină, în funcție de procentul de cacao din compoziție.

Potrivit experților, consumul maxim de cafeină în cazul copiilor depinde de vârsta acestora, astfel:

  • până la 45 mg/zi pentru copiii între 4 și 6 ani
  • până la 62,5 mg/zi pentru copiii între 7 și 9 ani
  • până la 85 mg/zi pentru copiii între 10 și 12 ani
  • până la 2,5 mg/kg pentru copiii cu vârsta peste 13 ani

Băuturi pentru copii care să le „păcălească” pofta de cafea

În loc să le dați voie să bea cafea, oferiți-le copiilor alternative mai sigure, care nu au reacții adverse dintre cele menționate anterior.

Astfel de alternative pot fi:

  • babycino – o băutură fără cafeină preparată din lapte spumat și bucățele de ciocolată deasupra
  • lapte cald cu miere
  • ceaiuri din plante – cele mai bune sunt cele de mușețel, fenicul, ghimbir, mentă și cătușnică (iarba-mâței)
  • cafea decofeinizată – este cea mai bună variantă pentru adolescenți
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân