Ce este un espresso și ce îl face diferit de o cafea obișnuită?

Ce este mai exact un espresso? Un tip de cafea sau o metodă de preparare? Ce îl diferă de o cafea obișnuită și ce beneficii are asupra sănătății?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce este un espresso și ce îl face diferit de o cafea obișnuită?
Envato

Din ce în ce mai mulți oameni, de peste tot de prin lume, au început să consume expresso, ba mai mult, au în casă un aparat special creat pentru a prepara expresso. 

Dintre toți cei din grupul meu de prieteni, eu sunt încă singura persoană care își prepară cafeaua la ibric. Nici măcar bunica mea nu o mai face. Toți s-au obișnuit atât de bine cu gustul și aroma unică a expresso-ului încât nu o dată mi-au spus că nu mai pot bea alt tip de cafea.

Există, de asemenea, dezbateri privind cât de sănătos este în comparație cu oricare alt tip de cafea.

Altfel, ultima oară când am cerut un expresso dublu, domișoara de la magazinul dedicat exclusiv comercializării cafelei, m-a întrebat: lung sau scurt? Niciodată, doar simplu sau dublu.

Așadar, ce înseamnă un expresso și cu ce diferă el de ceea ce numim cafea?

Puțină istorie nu strică niciodată, ci te poate ajuta să înțelegi exact cum ajungem noi, oamenii, să importăm obiceiuri și produse care altfel nu fac neapărat parte din cutuma locului unde am crescut și unde trăim.

Originar din Italia (ok, a devenit aproape un truism), însă ceea ce nu se cunoaște neapărat este că el a apărut în frumoasa Italia la începutul anilor 1800-1900, cunoscând gloria mai ales începând cu anii 2000 de când este consumat din ce în ce mai des, indiferent de țară, și sub orice formă: simplu sau introdus în rețetele ceva mai complexe precum caffee latte, caffe mocha etc.

Revenind, ce este mai exact un expresso? Un tip de cafea sau o metodă de preparare?

Ce este espresso-ul?

Espresso (pronunțat es-Press-so) este atât un tip de cafea, cât și o metodă de preparare.

Poate fi folosit în multe feluri. Poate fi băut așa cum este, în doze mici sau ca bază pentru băuturile tale preferate, inclusiv cappuccino și Caffe Americano.

Espresso-ul, de sine stătător, este o formă concentrată de cafea preparată cu apă caldă la presiune ridicată, din boabe de cafea măcinate fin. Espresso este mai dens decât cafeaua obișnuită și formează deasupra un strat de „spumă-cremă” ce rezultă din amestecarea bulelor de aer cu uleiurile conținute de cafea.

Cu toate acestea, când bei un espresso nu înseamnă și că consumi un anumit tip specific de boabe. Pentru prepararea espresso-ului, pot fi folosite o multitudine de boabe de cafea.

Este espresso-ul diferit de cafeaua obișnuită?

Există diferențe între cafeaua obișnuită și espresso, prima fiind metoda de preparare. Cafeaua obișnuită se face prin picurare de apă fierbinte peste cafea măcinată. Acesta este un proces foarte diferit de cel al espresso-ului.

O altă diferență constă în conținutul de cofeină. O ceașcă obișnuită de cafea prin picurare poate conține între 80 și 200 de miligrame de cofeină, în timp ce o doză de espresso are aproximativ 29 până la 100 de miligrame de cofeină, potrivit The Spruce Eats.

În cele din urmă, cele două băuturi nu au același gust. Espresso este cunoscut pentru aroma sa bogată, care este considerată mai îndrăzneață decât cafeaua obișnuită.

Este espresso-ul sănătos?

Precum alte tipuri de cafea, espresso-ul are numeroase beneficii pentru sănătate.

Consumul de espresso poate reduce riscul de diabet de tip 2, poate preveni boala Alzheimer și demența, potrivit unor studii recente. Espresso conține, de asemenea, antioxidanți și cofeină care contribuie la buna funcționare a metabolismului, fiind un renumit stimul de revigorare.

Espresso-ul nu este în mod inerent mai sănătos decât cafeaua obișnuită, dar băutorii de espresso pot omite excesul de îndulcitori și zaharuri adesea adăugate în alte tipuri de cafea, deoarece el poate fi savurat exact așa cum este și râmâne la fel de gustos.

Cum prepari un espresso?

În primul rând ai nevoie de un aparat special de preparat espresso/un espressor.

Aparatul folosește 9 bari presiune pentru a împinge apa fierbinte prin boabele de cafea măcinate fin. Fiecare aparat are indicațiile sale de folosire, dar respectă aceeași metodă general valabilă.

Dacă, însă, nu ai o astfel de mașinărie, vestea bună este că îl poți prepara și cu ajutorul unei cafetiere cu presă franceză:

  • Macini boabele de cafea (cafeaua trebuie proaspăt măcinată);
  • Încălzești apa (nu trebuie să ajungă la punctul de fierbere;
  • Adaugi apa și cafeaua măcinată în cafetieră;
  • Lași la infuzat pentru 4 minute;
  • Toarnă în ceașcă și bucură-te!

Citește și: 10 ingrediente care transformă cafeaua într-un medicament natural (și mai) puternic

Sursă: eu.usatoday.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân