Băutura cu care să înlocuiești cafeaua. Îți dă mai multă energie și te ajută să te concentrezi

Este vorba de yerba mate, o băutură foarte des consumată în Sudul Americii.
  • Publicat:

Cafeaua este una dintre băuturile care ne oferă energie și ne crește starea de alertă. Chiar și ceaiurile care conțin cofeină sunt excelente pentru stimulare, iar unul dintre aceste ceaiuri a câștigat destul de mult teren în ultima perioadă. Este vorba de yerba mate, o băutură foarte des consumată în Sudul Americii.

Yerba mate are un conținut crescut de antioxidnți, îmbunătățește performanța fizică, ajută la pierderea în greutate și ajută la menținerea sub control a glicemiei. Neurocercetătorul Andrew Huberman susține că în urma consumului de yerba mate, te bucuri nu doar de beneficii pentru sănătate, ci și de mai multă energie.

Beneficiile pentru sănătate asociate cu yerba mate

Yerba mate este un ceai de plante realizat și frunzele copacului Ilex paraguariensis. Este bogat în antioxidanți și poate ține glicemia sub control cu ușurință. Cercetările arată că un litru de yerba mate consumat zilnic poate reduce semnificativ glicemia, A1C și colesterolul LDL în rândul pacienților cu diabet de tip 2. Dacă ești în căutarea alternativei pentru cafea, astfel încât să te și poți concentra, dar și să îmbunătățești sănătatea creierului, optează pentru această băutură.

Impactul de stimulare îmbunătățește claritatea mentală, dar și starea de alertă. În urma unui studiu s-a descoperit că o singură doza de cofeină, între 40-300mg poate îmbunătăți performanța cognitivă prin sporirea atenției, creșterea stării de alertă și timpul de reacție.

Potențiale riscuri asociate consumului acestui tip de ceai

Potrivit unui studiu publicat în Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, principalul aspect îngrijorător în urma consumului zilnic de yerba mate este că s-ar putea să fie asociat mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de esofag, de laringe, plămâni, rinichi și vezică. Această asociere există deoarece conține o clasă de chimicale numită hidrocarbură aromatică policiclică (PAH), cunoscută ca fiind cancerigenă. Cu toate astea, cercetătorii au descoperit că substanța nu este solubilă, ceea ce înseamnă că nu se transferă din plantă în apă. Cercetătorii au testat acest aspect cu apă fierbinte și infuzie rece și au descoperit că nivelul de PAH din infuzie era mai mic decât cel pe care Organizația Mondială a Sănătății îl consideră sigur pentru sănătate.

Urmărește CSID.ro pe Google News