Ce trebuie să mănânci dacă ții post și vrei să te menții și în formă

  • Publicat:
Ce trebuie să mănânci dacă ții post și vrei să te menții și în formă
Sursa foto: shutterstock

Oamenii postesc din motive spirituale, dar și din motive nutriţionale. Mai precis, profită de efectele postului asupra sănătății, precum reducerea inflamației şi detoxifierea organismului. Iată ce trebuie să mănânci în post ca să nu te îngrași.

Ce să mănânci în post ca să nu te îngrași?

Potrivit specialiștilor, lipsa proteinelor și grăsimilor de origine animală din dietă duce la scăderea senzației de sățietate. De aceea, foarte mulți dintre noi, atunci când ținem post, suntem tentați să mâncăm mai mult decât avem nevoie pentru a obține senzația de saturație. Acest comportament greșit ne poate aduce și un număr în plus de kilograme, dar și numeroase probleme de sănătate.

În perioada postului este recomandat să ne îndreptăm atenția spre tot ce înseamnă verde. Apoi, spre tot ce înlocuiește cu succes proteina animală, precum soia, fasolea, lintea, năutul, ciupercile, orezul, dar și spre oleaginoase, precum nucile, migdalele și fisticul.

Citește și: 40 de alimente de post bogate în calciu, recomandate și celor cu intoleranță la lactoză

Topul alimentelor de post care nu îngrașă

Cereale integrale

Micul dejun poate fi format din cca 30 gr de cereale integrale cu fructe și semințe, alături de lapte vegetal de soia, migdale sau cocos. Pentru un plus de valoare nutrițională/fibre, alege tărâțele de ovăz.

Legume și fructe proaspete

Le poți consuma ca atare, combinate sub formă de smoothie-uri delicioase sau în salatele preferate.

În ceea ce privește mâncărurile de legume, poți încerca preparate precum: varză călită cu roșii, mâncare de fasole verde cu usturoi, orez brun cu legume sotate, supe de legume/supe cremă, mâncare de dovlecei, de vinete sau de ciuperci, etc.

Leguminoase

Așa cum am spus mai sus, acestea pot înlocui cu succes carnea pentru un regim echilibrat în post. Lintea, năutul și fasolea uscată sunt bogate în minerale și proteine și sărace în grăsimi și calorii.

Citește și: 10 alimente care înlocuiesc carnea. Sunt de post, bogate în proteine, fier și vitamine esențiale

Tofu

Brânză din soia, tofu, este o alternativă excelentă pentru brânzeturi și poate fi inclusă în mesele de post. În stare proprie, în saramură sau afumată, cu măsline sau cu ardei, tofu are un conținut ridicat de proteine și echilibrează astfel apetitul.

Guacamole

Pasta de avocado cu roșii și condimente după gust, denumită și guacamole, are consistența pateului și este un produs absolut delicios, care înlocuiește în timpul postului și untul și pateul deopotrivă.

Citește și: Reguli pentru un POST sănătos!

Surse: Greatist, HealthLine, BetterMe

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân