Ce beneficii au piersicile pentru sănătate?

Piersicile sunt consumate în toată lumea, grație gustului aromat, dar și conținutului bogat în vitamine, minerale și antioxidanți.
  • Publicat:
Ce beneficii au piersicile pentru sănătate?
Ce beneficii au piersicile asupra sănătății noastre? sursa foto: shutterstock

Persicile sunt fructe de vară considerate unele dintre cele mai bun invenții ale naturii. Au o textură moale și dulce, miros divin și un gust demențial, fie că sunt adăugate în diferite preparate, fie că sunt consumate fresh.

Pe lângă gust, acest fruct are proprietăți antioxidante și mai mult de atât, este bogat în vitamine și minerale. Piersicile sunt lăudate pentru multitudinea de beneficii pe care le au, beneficii precum îmbunătățirea digestiei, o mai bună funcționare a inimii și întărirea sistemului imunitar. Iată ce alte beneficii oferă acest fruct odată ce ajungi să-l consumi regulat:

  1. Vin la pachet cu nutrienți și proprietăți antioxidante

Piersicile sunt bogate în vitamine, minerale și compusi vegetali benefici. Aceste fructe oferă, de asemenea, o cantitate mică de magneziu, fosfor, fier și vitamina B. În plus, sunt pline de antioxidanți – compuși vegetali benefici care combat daunele oxidative și te ajută să-ți protejezi corpul împotriva procesului de îmbătrânire și împotriva bolilor. Cu cât fructele sunt mai proaspete și mai coapte, cu atât conțin mai mulți antioxidanți.

  1. De ajutor la digestie

Piersicile pot contribui la o mai bună digestie. O piersică de dimensiune medie conține 2 grame de fibre – jumătate solubile și jumătate insolubile.

Fibrele insolubile ajută la tranzitul alimentelor prin intestine, reducând riscul de constipație. Pe de altă parte, fibrele solubile furnizează hrană pentru bacteriile benefice din intestine. La rândul lor, aceste bacterii produc acizi grași cu lanț scurt care hrănesc celulele intestinale.

  1. Asigură o mai bună funcționare a inimii

Toate tipurile de fructe au o contribuție asupra sănătății inimii. Însă piersicile ar putea să aibă beneficii deosebite. Cercetările efectuate pe animale au descoperit că extracte din piersici pot ajuta la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale crescute.

De asemenea, piersicile sunt surse de potasiu, un nutrient important care este de mare ajutor în menținerea tensiunii arteriale la un nivel optim.

  1. Protejează pielea

Unele cercetări de laborator au descoperit că, atunci când sunt aplicate pe piele, extractele din sâmburi de piersici sau florile de piersici ar putea reduce daunele UV și pot ajuta pielea să rețină apa. Este nevoie de mai multe cercetări, dar este un alt motiv posibil pentru a iubi piersicile.

  1. Reduc simptomele de alergie

Piersicile pot reduce simptomele alergiei. Când corpul tău este expus la un alergen, eliberează histamine sau substanțe chimice produse de sistemul tău imunitar pentru a ajuta organismul să scape de alergen.

Histaminele fac parte din sistemul de apărare a corpului și declanșează simptome de alergie, cum ar strănutul, mâncărimea sau tusea.

Cercetările arată că piersicile pot ajuta la reducerea simptomelor alergice prin prevenirea eliberării de histamine în sânge.

  1. Întăresc sistemului imunitar

Pielița cu puf și pulpa suculentă ale piersicilor conțin antioxidanți buni, inclusiv vitamina C, polifenoli și carotenoizi. Antioxidanții sunt compuși din plante care luptă împotriva distrugerii celulare, iar dietele bogate în antioxidanți vă pot ajuta să vă protejați corpul împotriva îmbătrânirii și a bolilor, inclusiv a cancerului.

  1. Protejează ochii

Piersicile sunt o sursă moderată de beta-caroten, un pigment roșu-portocaliu găsit în fructe. Corpul transformă beta-carotenul în vitamina A, o vitamină esențială  pentru o vedere sănătoasă.

  1. Ușor de găsit și de introdus în alimentația de zi cu zi

Piersicile sunt ușor de procurat și pot fi introduse în dietă în diferite moduri. Pot fi consumate crude, coapte, la grătar, fripte sau sote și pot fi ușor de încorporat în preparate reci sau calde.

Piersicile crude reprezintă o gustare bogată în nutrienți și pot fi consumate alături de un iaurt natural sau alături de nucile preferate. Mai mult de atât, piersicile pot fi încorporate într-un smoothie gustos, alături de alte fructe sau legume.

Surse: healthline.com, health.clevelandclinic.org, webmd.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân