Cum se consumă corect cartofii în cura de slăbire

Dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, oferă sfaturi celor care vor să slăbească, dar nu vor să renunțe la cartofi.

„Cartoful este într-adevăr unul dintre alimentele noastre de bază, precum pâinea și mămăliga. Cartoful este foarte potrivit, inclusiv în curele de slăbire.

Dar atenție la momentul în care mâncăm cartofii și la combinațiile în care îi mâncăm. Întotdeuna am spus că nu există restricții când vorbim despre alimentația sănătoasă atât timp cât alimentele sunt de calitate.

Iar cartoful este un aliment de calitate. Importante sunt cantitatea, combinația și momentul în care alegem să mâncăm cartofii.

Dacă vine vorba despre cartofi, momentul potrivit este la prânz. Cartoful nu se consumă seara pentru că este plin de carbohidrați, glucide. Iar acestea, neconsumate prin mișcare, până a doua zi, ne pot crește glicemia și ne pot îngrășa ficatul.

Așadar, mutăm cartoful la masa de prânz. Ar fi de preferat să-l consumăm copt și nu sub formă de piure ca să-i păstrăm un indice glicemic mai scăzut.

Cartoful are în jur 100 de calorii pe 100 de grame, ceea ce nu este mult. O porție de 200-250 de grame de cartofi la masa de prânz, alături de o salată generoasă de varză sau de ardei copți, ar fi foarte potrivită. Dacă prăjim cartofii, uleiul cu care se îmbibă le dublează caloriile.

În momentul în care vreau să combin cartoful cu carnea, trebuie să scad cantitatea atât de la cartofi, cât și de la carne. Această combinație nu este una periculoasă.

Însă dacă ești la dietă și trebuie să te încadrezi într-un buget de calorii destul de mic, aceasta înseamnă cantități mici de carne și cartofi. Și atunci, personal prefer să disociez pentru pacienții mei carnea de cartofi. Și le dau la prânz cartofi cu salată și păstrez carnea pentru masa de seară.

Însă pentru un bărbat care se antrenează, face sală și dorește să construiască masă musculară, este perfectă combinația de prânz de carne, cartofi și salată” ne-a declarat în materialul video dr. Laura Ene.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Laura Ene - Medic primar diabet, nutriție și boli metabolice
Dr. Laura Ene este medic primar în specialitatea Diabet, Nutriție, Boli Metabolice, fondatoarea ELA CLINIC - prima clinică de nutriție terapeutică din România, co-fondatoarea Academiei de Nutriție ”Sănătate, Te Iubesc!”, psihoterapeut, trainer și autor de carte.  Pregatire Coordonatoarea ...
citește mai mult