Ce să pui în mâncare ca să nu te mai balonezi. Condimentul care te scapă de gaze, colesterol și kilograme în plus

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce să pui în mâncare ca să nu te mai balonezi. Condimentul care te scapă de gaze, colesterol și kilograme în plus
Foto: profimediaimages.ro

Semințele de chimen se potrivesc de minune în gulaș, dar sunt la fel de bune și în alte tocănițe, pâine, diverse sosuri sau sărățele. Acest condiment oferă un gust aparte preparatelor, dar are și proprietăți medicinale. Spre exemplu, știai că în India se consumă semințe de chimen pe post de… gumă de mestecat? Acestea reîmprospătează respirația și elimină bacteriile, așa că sunt frecvent adăugate în compoziția produselor de igienă orală pe bază de plante. Află ce alte beneficii au semințele de chimen.

Semințele de chimen, ajutor pentru digestie

Semințele de chimen pot reduce crampele abdominale și disconfortul digestiv resimțit după mesele grele. De asemenea, pot avea efect benefic și în cazul persoanelor care suferă de colită.

Mestecarea câtorva semințe de chimen după masă sau adăugarea acestora în mâncare ajută la reducerea balonării și a gazelor intestinale excesive.

Ceaiul de chimen ajută la scăderea în greutate

Persoanele care au probleme cu greutatea pot lua în considerare o cură cu ceai din semințe de chimen pentru 3 luni. Studiile au arătat că semințele de chimen pot contribui la procesul de scădere în greutate, precum și la reducerea procentului de grăsime corporală.

Mai mult, datorită fibrelor conținute, ajută la reglarea tranzitului intestinal și evitarea constipației.

ceai din semințele de chimen
Foto: profimediaimages.ro

Efecte antiinflamatoare, antibacteriene, antifungice

Uleiurile esențiale din chimen au proprietăți antimicrobiene și antifungice dovedite. Mai multe studii au arătat că uleiul esențial din semințe de chimen poate contribui la distrugerea stafilococului auriu, salmonella, candida sau listeria.

De asemenea, consumul de semințe de chimen ajută la echilibrarea microbiomului intestinal. Antioxidanții din semințele de chimen (flavonoide, linalool etc.) pot ajuta, totodată, la prevenirea inflamațiilor cauzate de stresul oxidativ, încetinesc procesul de îmbătrânire celulară și pot juca un rol inclusiv în prevenția cancerului.

Diuretic și adjuvant în reglarea colesterolului

Ceaiul din semințe de chimen este ideal pentru persoanele care se confruntă cu retenție de apă în țesuturi și prezintă un exces de sare în organism. Acesta are efect diuretic, deci ajută la creșterea cantității de urină, eliminându-se astfel mai ușor toxinele în exces din corp.

La fel de benefic este ceaiul din semințe de chimen pentru cei care au un nivel crescut de colesterol „rău” LDL. Studiile au arătat că acesta poate reduce nivelul de colesterol și trigliceride din sânge, prevenind astfel apariția bolilor cardiovasculare, cauza numărul 1 de deces în lume.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân