Staphylococcus aureus (stafilococul auriu) – ce este, ce simptome apar, când este periculos pentru sănătate și cum se tratează. Explică dr. Tatiana Popescu

Multe persoane aud prima oară de Staphylococcus aureus atunci când în cadrul creșei, grădiniței sau școlii copilului s-a semnalat o infecție.
  • Publicat:
Staphylococcus aureus (stafilococul auriu) - ce este, ce simptome apar, când este periculos pentru sănătate și cum se tratează. Explică dr. Tatiana Popescu
Staphylococcus aureus (stafilococ auriu), foto Shutterstock

Dr. Tatiana Popescu, medic de familie, îți spune tot ceea ce trebuie să știi despre Staphylococcus aureus (stafilococul auriu) – când este periculoasă infecția, ce complicații poate da, cum și unde se diagnostichează și în ce constă tratamentul.

 

CSÎD: Ce este staphylococcus aureus?

Dr. Tatiana Popescu: Staphyloccocus aureus (stafilococul auriu) este o bacterie rotundă care crește în grupuri sub forma unor ciorchine ce determină colonii de culoare galbenă. De aici vine și denumirea de „auriu”. El face parte din genul Staphyloccocus spp.

Când este periculos pentru sănătate

CSÎD: Cum se clasifică și când este pericolos pentru sănătate Staphylococcus aureus (stafilococul auriu)?

Dr. Tatiana Popescu: Staphyloccocus  este clasificat în funcție de enzima numită „coagulaza” în două tipuri: stafilococ auriu coagulazo-pozitiv și coagulazo-negativ. Tipul coagulazo-negativ este ubicuitar și saprofit (nu determină boala). Se găsește peste tot în organism: pe piele, în nas (mai ales la copiii din colectivități – grădinițe, creșe), oro-faringe, în tractul gastrointestinal, în uretra anterioară la bărbați. Din tipul coagulazo-pozitiv face parte Staphyloccocus aureus care este o specie patogenă pentru om (produce infecții diverse în organism).

Staphyloccocus aureus (Stafilococul auriu) – mod de transmitere

CSÎD: Este contagios? Cum se poate lua de la o persoană deja infectată?

Dr. Tatiana Popescu: Stafilococul auriu este o bacterie contagioasă, transmițându-se prin contact direct sau prin produse de igienă folosite în comun (periuțe, prosoape, pensete, forfecuțe, unghiere), prin obiecte de dermato-cosmetică, instrumentar chirurgical sau sonde de intubare oro-traheală.

Dr Tatiana Popescu
Dr Tatiana Popescu, medic de familie

Staphyloccocus aureus (stafilococul auriu) se poate manifesta prin diverse formă de infecții

CSÎD: Ce simptome are infecția?

Dr. Tatiana Popescu: În funcție de localizare, infecțiile pot fi localizate în diverse țesuturi și organe. Astfel putem avea: infecții ale pielii: furuncule, acnee, foliculite, orjelet (ulcior), suprainfecțiile plăgilor, infecțiile țesutului subcutanat: mastite, hidrosadenite, abcese, infecții respiratorii: faringite, bronșite, pneumonii, infecții ale scheletului: artrite, osteomielite, infecții generalizate: meningite, septicemii, endocardite cu diseminări secundare cu formare de abcese în diferite organe.

De ce este crucial tratamentul împotriva Staphyloccocus aureus (stafilococul auriu)

CSÎD: Ce consecințe are acestă infecție cu stafilococ auriu dacă nu este tratată corespunzător?

Dr. Tatiana Popescu: Netratată infecția cu Stafilococ auriu poate avea consecințe grave, cu complicații cutanate (infecții extinse cu cicatrici mari), respiratorii ce pot duce până la insuficiență respiratorie severă, chiar și cerebrale cu meningite grave sau deces în cazul septicemiilor.

Persoanele cu imunitate scăzută, pacienții la terapie intensivă – mai predispuși la infecțiile cu Staphyloccocus aureus (stafilococul auriu)

CSÎD: Cine este mai predispus la staphylococcus aureus?

Dr. Tatiana Popescu: De cele mai multe ori sunt predispuși la infecții cu Stafilococ auriu pacienții imunodeprimați (cei cu neoplasme, infecții cu virusuri hepatice, HIV-SIDA) sau pacienții cu boli cronice, cei spitalizați pe perioade lungi de timp sau cei intubați oro-traheal în secțiile de terapie intensivă.

Staphyloccocus aureus (stafilococul auriu) – cum se stabilește diagnosticul

CSÎD: Cum se diagnosticheaza?

Dr. Tatiana Popescu: Diagnosticarea acestei infecții pleacă de la o suspiciune clinică în urma căreia se recoltează probe de la nivelul zonei infectate cum ar fi: supurație de plagă, exudat nazal, exudat faringian, sânge în cazul septicemiilor, diverse țesuturi. Proba se însămânțează pe un mediu de cultură și se așteaptă creșterea și înmulțirea bacteriană. Stafilococul auriu are în cultura culoarea galbenă, deci este foarte ușor de identificat.

foto Shutterstock
Staphylococcus aureus (stafilococul auriu), foto Shutterstock

Unde te adresezi dacă crezi că ai contactat Staphyloccocus aureus (stafilococul auriu)

CSÎD: La ce medic trebuie să mergi dacă suspectezi infecția cu staphylococcus aureus?

Dr. Tatiana Popescu: Cel mai indicat, atunci când suspicionăm o infecție cu Stafilococ auriu este să ne adresăm medicului de familie sau medicului din specialitatea care are în îngrijire aparatul sau sistemul unde este localizată infecția: ORL, gastroenterologie, urologie, dermatologie etc.

Staphyloccocus aureus (stafilococul auriu) – tratament

CSÎD: Ce metode de tratament sunt?

Dr. Tatiana Popescu: În ceea ce privește tratamentul trebuie avut în vedere ca Stafilococul auriu poate determina infecții severe și ca de multe ori este rezistent la diverși dezinfectanți cutanați și de suprafețe. Astfel tratamentul trebuie să includă atât curățarea plăgilor și debridare, cât și antibioterapie în funcție de antibiograma dată de laborator în urma culturii care trebuie respectată întocmai. Nu este indicat să facem tratamente repetate cu antibiotice deoarece această bacterie poate deveni rezistentă și poate trena o infecție și ani de zile.

CSÎD: Există și tratamente naturiste?

Dr. Tatiana Popescu: Pentru formele ușoare se pot administra și tratamente naturiste, așa numitele antibiotice naturale, dar înainte de a încerca tratarea acestei infecții este bine să consultăm medicul pentru o conduită corectă și pentru a evita complicațiile ulterioare care pot fi cu adevărat severe.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân