Helycobacter Pylori – ce este și ce boli poate provoca. Explică dr. Tatiana Popescu

Helycobacter Pylori poate avea o prezență tăcută ani de zile în organism. De obicei, simptomele apar când deja se instalează gastrita.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Helycobacter Pylori - ce este și ce boli poate provoca. Explică dr. Tatiana Popescu
Dr Tatiana Popescu, medic de familie, arhivă

Helycobacter Pylori este o bacterie pe care mulți dintre noi o contactăm încă din primii ani de viață – nefiind o surpriză – copiii ating diverse obiecte și le bagă în gură. De altfel, simplu gest de a folosi periuța de dinți a altcuiva este suficient pentru a contacta această bacterie ce se localizează în zona stomacului. Este nezgomotoasă, însă în ani poate duce la ulcer și chiar la cancer gastric. Despre Helicobacter Pylori am stat de vorbă cu dr. Tatiana Popescu, medic de familie.

 

CSÎD: Ce este Helicobacter Pylori?

Dr. Tatiana Popescu: Helicobacter Pylori este o bacterie care se localizează în zona stomacului și a intestinului subțire.

CSÎD: Când este riscul cel mai mare de a contacta această bacterie?

Dr. Tatiana Popescu: În general, în perioada copilăriei are loc pătrunderea bacteriei Helicobacter Pylori în organism.

CSÎD: Este dăunătoare organismului? În ce situații?

Dr. Tatiana Popescu: Infecția cu Helicobacter Pylori determină în timp apariția gastritei sau gastro-duodenitei, iar aceasta, netratată corespunzător, duce la apariția ulcerului peptic sau chiar la apariția cancerului gastric.

Semne și simptome ale Helicobacter Pylori

CSÎD: Ce semne și simptome are Helicobacter Pylori în organism?

Dr. Tatiana Popescu: Inițial infecția cu Helicobacter Pylori este asimptomatică. Aceasta devine simptomatică atunci când deja se instalează gastrita. Astfel apar durerile în epigastru „în capul pieptului” ritmate de mese, tulburările digestive cu greață, vărsături, meteorism abdominal accentuat. Dacă nu este tratată aceasta poate duce la ulcer care determină dureri atroce abdominale și poate perfora în abdomen.

Helicobacter Pylori – mod de transmitere

CSÎD: Cum se transmite Helicobacter Pylori?

Dr. Tatiana Popescu: Transmiterea Helicobacter Pylori este fecal-orală prin folosirea în comun a tacâmurilor, paharelor, obiectelor pesonale ca periuța de dinți. Cel mai adesea apare la copii dat fiind faptul ca aceștia ating multe lucruri din jurul lor pe care le bagă în gură

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being