De ce alimente şi băuturi este bine să te fereşti atunci când ai gastrită sau ulcer. Cum stingi arsurile la stomac

Aceste alimente şi băuturi trebuie evitate dacă suferi de gastrită, deoarece pot înrăutăţi simptomele, precum arsurile la stomac sau crampele abdominale.
De ce alimente şi băuturi este bine să te fereşti atunci când ai gastrită sau ulcer. Cum stingi arsurile la stomac

Gastrita este una dintre cele mai supărătoare afecţiuni ale stomacului. Te loveşte o arsură la stomac când ţi-e lumea mai dragă şi stai şi te întrebi: „De ce alimente este bine să te fereşti când ai gastrită, ca să previi apariţia arsurilor la stomac?” Gastrita reprezintă inflamaţia mucoasei care căptuşeşte stomacul şi poate avea numeroase cauze, de la infecţia cu Helicobacter pylori până la abuzul de antiinflamatoare şi consumul excesiv de alcool şi alimente picante.

Simptomele pot apărea din senin, caz în care gastrita este acută, sau pot evolua lent, pe parcursul timpului, caz în care gastrita este cronică. Chiar dacă în majoritatea cazurilor gastrita nu determină complicaţii şi se rezolvă uşor cu tratament şi regim alimentar, există şi situaţii în care poate duce la ulcer gastrointestinal, un factor major de risc în apariţia cancerului de stomac.

Care sunt simptomele gastritei

Gastrita poate fi asimptomatică sau poate determina manifestări precum:

  • Senzaţie de arsură în cadranul superior al abdomenului
  • Senzaţie de greaţă
  • Vărsături
  • Senzaţie de preaplin

Care sunt cauzele gastritei

Anumite boli şi condiţii medicale pot creşte riscul de gastrită, cum ar fi boala Crohn sau sarcoidoza.

Printre factorii de risc implicaţi în apariţia gastritei amintim:

  • Infecţia cu Helicobacter pylori
  • Administrarea pe termen lung a aspirinei, ibuprofenului, naproxenului
  • Vârsta înaintată
  • Consumul excesiv de alcool
  • Stresul
  • Infecţiile parazitare
  • Infecţia cu HIV/SIDA
  • Diabetul de tip 1
  • Carenţa de vitamina B12
  • Tiroidita Hashimoto
  • Fumatul

Ce alimente şi băuturi sunt indicate dacă ai gastrită

Printre alimentele recomandate în caz de gastrită se numără:

  • Alimentele bogate în fibre: mere, ovăz, broccoli, morcovi, fasole
  • Alimente cu conţinut redus de grăsime: carne de pui, curcan, peşte
  • Alimente alcaline, cum ar fi legumele
  • Alimente bogate în probiotice: iaurt, varză kimchi, varză murată, castraveţi muraţi, gogonele, ceai kombucha
  • Băuturile fără acid şi fără cafeină

Dacă te confrunţi frecvent cu arsuri la stomac, consumă suc natural de aloe vera, ceai de muşeţel, ghimbir, mestecă gumă fără zahăr cu o jumătate de oră înainte de masă sau amestecă puţin bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă şi bea tot lichidul.

Ce alimente şi băuturi să eviţi dacă ai gastrită

Alimentele bogate în grăsimi agravează inflamaţia la nivelul stomacului. De asemenea, printre alimentele şi băuturile contraindicate în caz de gastrită se numără:

  • Alcoolul
  • Cafeaua
  • Roşiile
  • Portocalele, lămâile, ananasul, citricele în general
  • Sucurile de fructe acidulate
  • Prăjelile
  • Alimentele picante

Cum se tratează gastrita

În lipsa unui tratament adecvat şi a unui regim alimentar corespunzător, gastrita poate duce la ulcer şi hemoragie gastrointestinală, rareori la cancer de stomac. Acest tratament constă, de regulă, în administrarea de antiacide pentru ameliorarea simptomelor. 

Suplimentele cu probiotice pot fi, de asemenea, utile pentru ameliorarea manifestărilor şi prevenirea crizelor de gastrită.

În cazul gastritei cauzate de infecţia cu H. pylori, medicul poate recomanda administrarea de antibiotice.

În cazul în care gastrita a evoluat în ulcer, recomandările dietetice sunt aceleaşi, dar este important să te adresezi unui medic nutriţionist pentru întocmirea unui plan alimentar cât mai corect, bogat în vitamine, care ajută la vindecare.

De asemenea, este posibil să fie necesară eliminarea laptelui din regim, deoarece s-a observat că durerea cauzată de ulcer este agravată de consumul acestui aliment.