Femeile, la risc maxim să dezvolte cheaguri de sânge fatale dacă iau aceste pastile!

  • Publicat:
Femeile, la risc maxim să dezvolte cheaguri de sânge fatale dacă iau aceste pastile!
Foto: Shutterstock

Riscul de cheaguri de sânge potențial fatale este major dacă luați anticoncepționale și ibuprofen simultan, arată un nou studiu publicat în revista The British Medical Journal.

Potrivit rezultatelor obținute de cercetătorii danezi, antiinflamatoarele nesteroidiene (precum ibuprofen, diclofenac și naproxen) utilizate împreună cu medicamentele de contracepție hormonală cresc semnificativ riscul de tromboembolism venos.

De asemenea, experții subliniază că riscul e mai mare în cazul femeilor care iau contraceptive orale combinate care conțin progestative de generația a treia sau a patra și recomandă informarea prealabilă în privința potențialelor riscuri.

Citește și: 10 semne că ai sângele gros, lipicios, predispus la cheaguri. Amorțeala picioarelor e unul dintre ele

Cercetătorii danezi au analizat dosarele medicale a două milioane de femei cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani, pentru a vedea dacă există o legătură între utilizarea anticoncepționalelor simultan cu antiinflamatoarele nesteroidiene și apariția cheagurilor de sânge.

Astfel, s-a constatat că peste 500.000 de femei luaseră simultan contraceptive hormonale și antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen fiind cel mai utilizat, urmat de diclofenac și naproxen).

Într-un interval de 10 ani au avut loc 8.710 evenimente tromboembolice venoase, 228 de femei pierzându-și viața la cel mult 30 de zile de la diagnosticarea acestora. De menționat că aceste femei nu aveau antecedente de cheaguri de sânge, histerectomie sau tratament de infertilitate.

Totodată, în cadrul studiului s-au luat în calcul și factori care ar fi putut influența rezultatele, precum vârsta, nivelul de educație, istoricul sarcinii, intervențiile chirurgicale anterioare, hipertensiunea arterială, diabetul, sindromul de ovare polichistice, endometrioza sau maladiile difuze ale țesutului conjunctiv.

Cercetătorii atrag atenția că aceste constatări nu trebuie ignorate, deoarece pericolul este major și femeile trebuie să fie informate și sfătuite în privința reacțiilor adverse la care se expun atunci când iau astfel de pastile. De asemenea, recomandă folosirea altor medicamente pentru gestionarea durerii în cazul femeilor care iau contraceptive cu grad ridicat de risc, bineînțeles la sfatul medicului.

Citește și: Reacția unui medic la cele mai folosite pastile pentru femei: „Fac viața mai ușoară medicilor și o îngreunează pe a pacientelor”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân