Reacția unui medic la cele mai folosite pastile pentru femei: „Fac viața mai ușoară medicilor și o îngreunează pe a pacientelor”

Unii susțin că nu au efecte adverse, alții vin cu dovezi care arată că există riscuri odată ce aceste pastile sunt administrate pe termen lung.
  • Publicat:
Reacția unui medic la cele mai folosite pastile pentru femei: „Fac viața mai ușoară medicilor și o îngreunează pe a pacientelor”
Foto: envato

Despre anticoncepționale multe s-au discutat în ultimii ani. Unii susțin că nu au efecte adverse, alții vin cu dovezi care arată că există riscuri odată ce aceste pastile sunt administrate pe termen lung.

Invitat în podcastul Blonde Files, cu Arielle Lorre, medicul endocrinolog Dr. Jordan Geller a vorbit despre efectele adverse pe care le au anticoncepționalele și ce se întâmplă în corpul tău și cu hormonii atunci când iei aceste pastile.

„Mereu spun că anticoncepționalele fac viața mai ușoară medicilor și o îngreunează pe a pacientelor. Multe femei merg la medicul lor ginecolog pentru că se confruntă cu ciclu menstrual neregulat sau pentru că au simptome ale sindromului ovarelor polichistice, acnee sau alte simptome hormonale și este ca un reflex: medicul prescrie anticoncepționalele fără să discute despre stilul de viață sau despre riscuri.

Am văzut paciente cărora li s-au prescris anticoncepționalele, ele fiind fumătoare și niciodată nu trebuie să administrezi femeilor fumătoare anticoncepționale. Am întâlnit pacienți care aveau afecțiuni de coagularea sângelui în istoricul medical și există dovezi care arată că anticoncepționalele pot întrerupe absorbția altor vitamine și minerale esențiale și pot apărea și alte efecte adverse.

Rareori le prescriu și încerc să caut alături de paciente alte opțiuni. Când iei un hormon suprimi organismul să îl mai producă, iar atunci când iei anticoncepționale, glanda pituitară vede asta și se oprește, iar uneori pacientele vin la mine și spun „Vreau să-mi testați hormonii”, dar ele iau anticoncepționale și le spun că singurul hormon pe care îl voi măsura este cel din pilulă.

Încerc să asigur oamenii că este nevoie de timp ca lucrurile să se reechilibreze și că nu putem face altceva decât să așteptăm. Nu putem accelera acest lucru”, a spus Dr. Jordan Geller, medic endocrinolog.

 

@ariellelorreEndocrinologist Dr. Jordan Geller on the side effects of birth control and what it potentially does to your hormones and body 🎙️♬ original sound – Arielle Lorre

În podcastul „The Shift With Gina”, cu Gina Bontempo, un podcast exclusiv pentru femei, care acoperă subiecte de sănătate, wellness și cultură, gazda podcastului a spus că „niciun doctor nu îți va recunoaște că anticoncepționalele pot produce infertilitate. Am studiat peste 1200 de femei care au luat anticoncepționale și multe dintre ele au spus că acum se luptă cu infertilitatea și știu sigur că vinovate de acest lucru sunt anticoncepționalele, pentru că multe dintre aceste femei au luat aceste pastile timp de 10 până la 15 ani.

Evident, când nu ovulezi timp de 10-15 ani, crezi că după ce renunți la pastile o să fie ușor pentru organism să ovuleze imediat? Personal cunosc femei care nu au avut ciclu menstrual aproape doi ani după ce au luat anticoncepționale. Medicii nu sunt suficient de sinceri privind cât de mult dăunează anticoncepționalele în cazul anumitor femei.

Mai mult, unele femei merg la medic și acesta le spune că nu există cercetări pe termen lung care să arate că pastila produce infertilitate. Credeți că industria farmaceutică ar permite pe termen lung o cercetare care să investigheze dacă anticoncepționalele produc sau nu infertilitate? De fapt, 99.9% dintre medici vor nega lucrul acesta până la moarte”.

 

@gmflorio2.0 Cycle Tracking 101 workshop is on WEDNESDAY august 23. Lincoln bio to join. #birthcontrol #birthcontrolpill #womenshealth #hormones #hormonehealth #hormoneseries #fyp #thepill #birthcontrolproblems #birthcontrolsideeffects ♬ original sound – Gina

Ce sunt anticoncepționalele și ce alte riscuri prezintă aceste pastile?

Pilula contraceptivă, descoperită în 1960, a revoluţionat viaţa sexuală prin combinaţiile de hormoni care împiedică apariţia unei sarcini. Medicina a evoluat, la fel și anticoncepţionalele. Dozele tot mai mici de hormoni din compoziţie au făcut ca pilulele cu progesteron şi estrogen să fie din ce în ce mai sigure pentru sănătate. Însă regulile administrării lor se menţin: trebuie recomandate de ginecolog, după un control riguros!

Femeile cu vârsta peste 35 de ani, care fumează şi au în familie un risc de tromboză trebuie să se ferească de aceste pilule. Dar cum știm că avem acest risc? Specialiştii geneticieni vorbesc despre un test care ar trebui făcut de TOATE femeile înainte de a recurge la anticoncepționale.

Citește mai multe aici.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân