Testul obligatoriu înainte să iei anticoncepționale. Multe femei nu îl fac și se confruntă apoi cu tromboze

  • Publicat:
  • Actualizat:
Testul obligatoriu înainte să iei anticoncepționale. Multe femei nu îl fac și se confruntă apoi cu tromboze
Sursa foto: Shutterstock

Dacă te-ai decis să iei anticoncepționale, nu da fuga la farmacie să cumperi pastile recomandate de alte femei pe internet sau de prietena ori vecina binevoitoare. Vizita la medicul ginecolog este obligatorie! Dar nu mai puțin important este testul pentru trombofilie, care trebuie făcut de toate femeile înainte de a recurge la anticoncepționale. Mai ales dacă ai în familie cazuri de tromboze, accident vascular sau infarct!

Pilula contraceptivă, descoperită în 1960, a revoluţionat viaţa sexuală prin combinaţiile de hormoni care împiedică apariţia unei sarcini. Medicina a evoluat, la fel și anticoncepţionalele. Dozele tot mai mici de hormoni din compoziţie au făcut ca pilulele cu progesteron şi estrogen să fie din ce în ce mai sigure pentru sănătate. Însă regulile administrării lor se menţin: trebuie recomandate de ginecolog, după un control riguros!

Femeile cu vârsta peste 35 de ani, care fumează şi au în familie un risc de tromboză trebuie să se ferească de aceste pilule. Dar cum știm că avem acest risc? Specialiştii geneticieni vorbesc despre un test care ar trebui făcut de TOATE femeile înainte de a recurge la anticoncepționale.

Toate femeile ar trebui să se testeze pentru trombofilie, mai ales dacă în familia lor există istoric de tromboze venoase, trombembolism pulmonar, accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic acut.

În urma acestor teste genetice, ele află dacă au moştenit mutaţii la nivelul factorilor implicaţi în coagularea sângelui şi astfel care este riscul de a dezvolta accidente trombotice, spune medicul genetician Cristina Ailenei.

Contraceptivele orale favorizează apariţia cheagurilor de sânge, adică au efect pro-trombotic. De aici îngrijorarea experţilor în medicină genetică.

Imaginaţi-vă sistemul circulator ca o balanţă care trebuie menţinută în echilibru. Un taler al balanţei este reprezentat de riscul de hemoragie şi celălalt taler de riscul de coagulare a sângelui.

Contraceptivele înclină balanţa în favoarea trombozei, adică a coagulării. Acest echilibru între hemoragie şi tromboză este menţinut de o serie de factori: proteine, enzime, vitamine etc., molecule care sunt sintetizate de gene. Dacă aceste gene au suferit mutaţii şi nu îşi mai pot îndeplini funcţiile, apar probleme, explică geneticianul Cristina Ailenei.

În cazul depistării unui risc de tromboză, femeile trebuie să se orienteze spre alte metode contraceptive. Dacă iau pilule în continuare, riscă decesul.

Aşadar, depistarea mutaţiilor genetice pentru tromboză poate salva viaţa multor femei. Chiar dacă moştenirea genetică nu poate fi ştearsă din organism, aceste persoane îşi pot menţine starea de sănătate evitând, alături de anticoncepționale, fumatul, excesul ponderal, colesterolul crescut şi sedentarismul.

Concluzia geneticienilor în privinţa contraceptivelor?

Decizia administrării anticoncepţionalelor trebuie bine cântărită – inclusiv în cazurile în care aceste pilule se dau în scop terapeutic pentru ovare polichistice sau endometrioză –  şi trebuie luată în funcţie de rezultatele testelor genetice pentru trombofilie, conchide dr. Cristina Ailenei.

La ora actuală, administrarea de anticoncepționale poate regla ciclul menstrual, poate scădea riscul de cancer, de chist ovarian şi poate ameliora aspectul tenului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân