Progesteron

Hormon steroid derivat de la coles­terol, secretat de către corpul galben (folicul ovarian care a expulzat ovulul) în timpul celei de a doua faze a ciclului menstrual, de către placentă în timpul sarcinii şi în cantitate mica de către corticosuprarenale şi ovar.

Progesteronul are rol de a favoriza nidaţia ovulului fecundat şi gestaţia, acesta  modifică proprietăţile vasculare şi chimice ale mucoasei uterine pentru a o face propice implantării oului în uter.

In mod curent progesteronul serveşte drept intermediar în sinteza androgenilor şi corticosteroizilor,

are un efect sedativ asupra sistemului nervos central, este responsabil de decalajul termic manifestat după ovulaţie, se opune efectului estrogenilor asupra glandelor mamare şi mucoasei uterine reglând  acţiunea lor.

O insuficienţă a secreţiei de progesteron  conduce la infecunditate (dificultate de a obţine o nidaţie) ce poate fi tratată prin administrarea de progesteron în timpul celei de a doua faze a ciclului.

Progesteronul natural sau derivaţii săi de sinteză sunt utilizaţi pentru prevenirea riscurilor de falsă naştere în tratamentul substitutiv al menopauzei şi în tratamentul tulburărilor menstruale.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica