Aveţi ovare polichistice? Iată de ce NU TREBUIE să luaţi pilule anticoncpţionale combinate!

Femeile diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice (SOP) şi care urmează tratament anticoncepţional cu pilule combinate au un risc crescut de a se confrunta cu probleme circulatorii, inclusiv cu formarea de trombi (cheaguri) în vasele de sânge
  • Publicat:
Aveţi ovare polichistice? Iată de ce NU TREBUIE să luaţi pilule anticoncpţionale combinate!

Femeile diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice (SOP) şi care urmează tratament anticoncepţional cu pilule combinate au un risc crescut de a se confrunta cu probleme circulatorii, inclusiv cu formarea de trombi (cheaguri) în vasele de sânge.

Un studiu publicat în Canadian Medical Association Journal atrage atenţia femeilor asupra riscului la care se expun atunci când iau pilule combinate căci, se pare, cele două nu sunt compatibile, întrucât există un risc foarte mare de formare a cheagurilor de sânge în artere.

Pilula contraceptivă combinată conţine doi hormoni similari hormonilor sexuali feminini: estrogen şi progesteron. Foliile pot conţine 21 de pilule active sau 28 e pilule, dintre care 7 sunt inactive. SOP afectează în jur de 6 -10% dintre femeile aflate la vârsta fertilă, fiind cea mai răspândită afecţiune andocrină din categoria ei. Atunci când nu este luată în serios, poate genera o serie de complicaţii, printre care hipertensiune, diabet, obezitate. Tratamentul prescris de  medici de obicei pentru această afecţiune include admistrarea de pilule combinate pentru reglarea menstruaţiei, ameliorarea aceneei şi limitarea creşterii excesive de păr. Acest nou studiu atrage însă atenţia asupra riscurilo cardiovasculare serioase pe care le prezintă.

Oamenii de ştiinţă canadieni au analizat datele culese de la un număr de 87.012 de femei din Statele Unite, cu vârstele cuprinse între 18 şi 46 de ani, jumătate dintre ele suferind de SOP şi fără istoric de boli cardiovasculare sau cancer.

„Am descoperit că riscul de tromboembolism venos este de 2 ori mai mare în rândul femeilor diagnosticate cu SOP şi care urmează tratament cu pilule combinate, comparativ cu cele care urmează alte tratamente, controlate”, susţine Steven Bird, autorul studiului. „Am mai descoperit, de asemenea, un risc de 1,5 ori mai mare de tromboembolism venos  în rândul femeilor cu SOP care nu urmau tratament contraceptiv”, a mai explicat Bird.
 


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: